Σπαγγέτι με σολομό

Φαίνεται πως οι αναγνώστες του in2life έχουν έντονες γαστριμαργικές ανησυχίες. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε τις πολυάριθμες ηλεκτρονικές επιστολές με συνταγές που λάβαμε; Ο σεφ μας ξεχώρισε την καλύτερη, την οποία και σας παρουσιάζουμε.
Σπαγγέτι με σολομό

Φαίνεται πως οι αναγνώστες του in2life έχουν έντονες γαστριμαργικές ανησυχίες. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε τις πολυάριθμες ηλεκτρονικές επιστολές με συνταγές που λάβαμε;

Ο Σεφ μας ξεχώρισε την ακόλουθη, που μας έστειλε ο αναγνώστης Γιάννης Παπαδόπουλος. Την παραθέτουμε αυτούσια.

”Είχε νυχτώσει. Έφυγα τελικά αργά από το γραφείο. Περπατούσα βαριεστημένος στην Κηφισίας, στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας. Ψιχάλιζε και το φεγγάρι χλωμό ίσα που φαινόταν. Σκοπός μου να φτάσω το συντομότερο σπίτι μου, στη γυναίκα μου και στο παιδί μου (γιος).

Κατά διαβολικό τρόπο δεν σταματούσε κανένα ΤΑΧΙ στα απεγνωσμένα μου σήματα. Απελπισμένος πια και βαριανασαίνοντας όταν έφτασα στον κόμβο της Κατεχάκη, γυρίζοντας το κεφάλι, ω του θαύματος, αντικρίζω ένα άδειο ΤΑΧΙ, που μάλιστα στο σήμα που του έκανα σταμάτησε κιόλας! Τρισευτυχισμένος από αυτή την εξέλιξη, όρμισα και σχεδόν το κατέλαβα. ”Σπίτι μου” του αναφωνώ. ”Οδός τάδε, αριθμός τάδε”.

Στη διαδρομή (είχε και κίνηση φυσικά και σχεδόν πέρασε όλη η ζωή μου από μπροστά μου) σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το γιορτάσω.
Πήρα την απόφαση!

Θα μαγειρέψω όξινο σπαγγέτι με καπνιστό σολομό και Μπρικ.

Ας μοιραστώ λοιπόν μαζί σας τη συνταγή μου.

Καταρχήν τα υλικά

Για το σπαγγέτι:
(μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και λαζάνια)
1 πακέτο σπαγγέτι (Νο 5 της Barilla ή όποιο άλλο λεπτό σπαγγέτι θέλετε)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κύβος λαχανικών με ελαιόλαδο
0,25 saffron (Κρόκος Κοζάνης) σε σκόνη
Λίγο ροζ πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μια πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα:
1 πακέτο καπνιστό σολομό (όσο εσείς νομίζεται ότι θα σας χορτάσει)
1 κρέμα γάλακτος (και διαίτης καλή είναι)
200 gr ψιλοκομμένη ντομάτα
1 λεμόνι στυμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
Λίγο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
50 ml Vodka (όποια εσείς προτιμάτε. Σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε ελληνική χροιά κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ούζο)Ελάχιστο αλάτι

Για το γαρνίρισμα:
50 gr Μπρικ
Λίγος μαϊντανός- ψιλοκομμένος
Δύο φύλλα βασιλικό

Προετοιμασία των σπαγγέτι:
Βάζουμε το νερό να βράσει στην ανάλογη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη μία κουταλιά λάδι. Όταν το νερό βράσει προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ύστερα από δύο λεπτά προσθέτουμε την πρέζα αλάτι το saffron (Κρόκος Κοζάνης) και το φρεσκοτριμένο ροζ πιπέρι. Συνολικά τα βράζουμε για 6 έως 8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ”al dente” τα θέλουμε. Μετά το πέρας του χρόνου βρασίματος τα στραγγίζουμε χωρίς όμως να τα ξεπλύνουμε.

Για τη σάλτσα:
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε λίγο λάδι μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό (ψιλοκομμένο). Όταν ανοίξει το χρώμα του, τον σβήνουμε με την vodka, αφήνουμε για δύο λεπτά να τραβήξει και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για περίπου ακόμα δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφού δέσει (περίπου 6 λεπτά) προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Περιμένουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα:
Σε ένα ρηχό πιάτο, αφού στα όριά του το έχουμε πασπαλίσει με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, σερβίρουμε τα μακαρόνια και από πάνω τους προσθέτουμε όση σάλτσα θέλουμε. Τυρί τριμμένο δεν θα πρότεινα. Στο τέλος προσθέτουμε μπρικ και λίγο ακόμα μαϊντανό στο κέντρο μαζί με δύο φύλλα φρέσκο βασιλικό.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη, και κυρίως μη διστάσετε να πρωτοτυπήσετε. Ελπίζω να σας αρέσει η πρότασή μου και φυσικά να βρίσκετε πιο γρήγορα από εμένα ΤΑΧΙ...”

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v