Οι φτηνές συνταγές που κάνουν θραύση στο Tik Tok

Οι συνταγές των… φτωχών κάνουν θραύση στο Tik Tok και influencers αποκτούν φήμη μαγειρεύοντας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Οι φτηνές συνταγές που κάνουν θραύση στο Tik Tok
Πώς μπορεί κανείς να φάει ζεστό φαγητό με πολύ λίγα χρήματα τη σήμερον ημέρα; Εύλογο ερώτημα και οι influencer, οι ιστοσελίδες μαγειρικής και οι συγγραφείς βιβλίων δίνουν τη λύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutche Welle.

Η Τζένυ Κούσελ, για παράδειγμα, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών έχει γίνει γνωστή στα σόσιαλ μίντια για τις συνταγές της με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό. Στο TikTok μόνο έχει πάνω από 350.000 ακόλουθους ενώ στο βιογραφικό της σημείωμα αυτοχαρακτηρίζεται ως «broke» που σημαίνει στην αγγλική αργκό «ταπί». Δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Kitchen Stories και το Chefkoch δείχνουν πως να ψωνίζει και να τρώει κανείς οικονομικά αλλά επίσης σε ζήτηση βρίσκονται και βιβλία μαγειρικής με οικονομικές συνταγές.

Στην κατηγορία των "Broke dishes" της Κούσελ περιλαμβάνονται νοστιμιές όπως σφολιάτα γεμισμένη με τυρί Καμαμπέρ, πατάτες ψημένες με σπανάκι και τυρί και πολλές άλλες συνταγές. «Αρκετά δημοφιλή είναι το ρύζι με βουτυρωμένα λαχανικά αλλά και οι συνταγές με στιγμιαία νουντλς. Συχνά έχουν ένα εκατομμύριο προβολές», δηλώνει η ίδια που αρέσκεται να αυτοσχεδιάζει.



Οι ακόλουθοί της φαίνεται πως απολαμβάνουν τις συνταγές της, όπως για παράδειγμα μια γυναίκα από το Φράιμπουργκ που γράφει στα σχόλια πως έχει αρχίσει να κάνει όντως οικονομία και να χρησιμοποιεί ό,τι υλικά έχει για να μαγειρεύει, ενώ ένας άλλος χρήστης γράφει «είσαι ιδιοφυία».

«Τα βίντεό μου τα βλέπουν κυρίως φοιτητές και μητέρες ή πατέρες που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους» δηλώνει η Κούσελ.



Γνωρίζει πως οι συνταγές της δεν είναι πάντα υγιεινές και επαρκείς σε θρεπτικά συστατικά. «Αλλά όταν έχεις πολύ λίγα χρήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις αρκετά για φαγητό», λέει η 33χρονη, η οποία μετακόμισε σε δικό της διαμέρισμα στην ηλικία των 16 ετών. Την εποχή εκείνη εξομολογείται πως ζούσε με τον σύντροφό της από το μαθητικό της επίδομα και κάποιες φορές έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με 10 έως 20 ευρώ την εβδομάδα.



Η διατροφολόγος Άνια Μπατ πάντως, πιστεύει πως η ιδέα οικονομικών συνταγών είναι φανταστική. Οι συνταγές της Κούσελ περιλαμβάνουν επίσης καλές ιδέες, όπως πλιγούρι με γάλα και φρούτα για πρωινό ή σπανάκι, είτε πατάτες και αυγά ως μεσημεριανό γεύμα.

Η ίδια θεωρεί ωστόσο πως ορισμένες συνταγές βρίσκονται στο «όριο» και κατά την άποψή της υπάρχει έλλειψη πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός. Στο τέλος όμως πρέπει πάντα να βλέπει κανείς τι τρώει συνολικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. «Δυσκολεύομαι να βρω πάντως κάτι χρήσιμο σε αυτούς τους λογαριασμούς των σόσιαλ μίντια που διαχειρίζονται μη ειδικοί επί του θέματος» λέει η ειδικός σε θέματα διατροφής ενώ θεωρεί πως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλεύονται έναν διατροφολόγο.

Με πληροφορίες από Deutche Welle
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v