Tι να φάμε σήμερα;

Είσαι προς αναζήτηση συνταγών για να γεμίσεις την εβδομάδα σου; Θες να φτιάξεις ένα ισορροπημένο πλάνο; Εμείς είμαστε εδώ.
Tι να φάμε σήμερα;
Τι να μαγειρέψω σήμερα; Τι θα φάμε ρε σεις αύριο; Αχ, αυτά τα αιώνια ερωτήματα. Το μαγείρεμα από μέρα σε μέρα είναι πιο εύκολο από όσο ακούγεται, αρκεί να το προγραμματίσεις σωστά και να μην καταλήξεις να τρως κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια.

Όσπρια, ψάρι, κρέας και χορταστικές σαλάτες καλύπτουν τις διατροφικές σου ανάγκες μέσα από εύκολες, θρεπτικές και νόστιμες συνταγές.

Αν θέλεις ψάρι τότε: Σαρδέλες ψητές

Υλικά: 1 κιλό σαρδέλα, 6 κ.σ. κρασί λευκό, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 3 σκ. σκόρδο, κομμένο σε φέτες

Για το σερβίρισμα: 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια, μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα ψάρια. Με ένα μαχαίρι (από τη μεριά που δεν κόβει) αφαιρούμε τα λέπια. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κεφάλια κόβοντας λοξά προς την κοιλιά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σχίζουμε την κοιλιά μέχρι την ουρά και αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο. Τα ψάρια θα πρέπει να παραμένουν ενωμένα στη ράχη. Εάν δεν θέλετε να τα καθαρίσετε εσείς, μπορείτε να το ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη σας.

Ξεπλένουμε τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη μαρινάδα, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά εκτός ψυγείου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζουμε τις φέτες σκόρδου πάνω στις σαρδέλες και τις ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και βγάζουμε τις φέτες σκόρδου. Τις σερβίρουμε ζεστές, με τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τις φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή από εδώ

Για κρέας: Μπιφτέκια αφράτα με πατάτες στο φούρνο

Υλικά: 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος, 2 κρεμμύδια (τριμμένα), 2 ντομάτες (τριμμένες), 3 φέτ. χοντρές μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο, 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ρίγανη, Αλάτι, Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τις πατάτες: 8 πατάτες, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ρίγανη, 2 λεμόνια (το χυμό τους), 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 φλ. νερό, Αλάτι, Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού. Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ. Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα σε αντιστάσεις, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους. Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν είναι σφιχτό το μείγμα, ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης. Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.

Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20°C και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Λαχταράς όσπρια; Φασόλια χάντρες κοκκινιστά με λαχανικά

Υλικά: 1 πράσο, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. θυμάρι, 600 γρ. φασόλια χάντρες, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 400 γρ. μανιτάρια champignon, σε κονσέρβα, 700 γρ. νερό, 1 κ.σ. νοστιμιά, 2 κ.σ. δυόσμο, 2 κ.σ. άνηθο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, το καρότο σε μισοφέγγαρα, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια, και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ώσπου να καραμελώσουν.

Βάζουμε το θυμάρι, τις χάντρες, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σουρώνουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα, το νερό, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.   Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και τους βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σερβίρουμε με πιπέρι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v