Σούπερ συνταγές για να εκτιμήσεις τη σαρδέλα

Το λεγόμενο «ψάρι του φτωχού» είναι μικρό μόνο στο μάτι, αλλά μεγάλο σε νοστιμιά. Και έχουμε τις συνταγές που θα σου το αποδείξουν.
Σούπερ συνταγές για να εκτιμήσεις τη σαρδέλα
Τα μικρά ψαράκια κρύβουν μεγάλη νοστιμιά, κι αν μέχρι τώρα σνόμπαρες ως άλλη μαντάμ Σουσού την πτωχική σαρδέλα, οι συνταγές που ακολουθούν βάζουμε στοίχημα πως θα σου αλλάξουν τη γνώμη.

Σαρδέλες ψητές με κρασί

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλα, 6 κ.σ. κρασί λευκό, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 3 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
Για το σερβίρισμα: 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ψάρια. Με ένα μαχαίρι (από τη μεριά που δεν κόβει) αφαιρούμε τα λέπια. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κεφάλια κόβοντας λοξά προς την κοιλιά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σχίζουμε την κοιλιά μέχρι την ουρά και αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο. Τα ψάρια θα πρέπει να παραμένουν ενωμένα στη ράχη. Εάν δεν θέλετε να τα καθαρίσετε εσείς, μπορείτε να το ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη σας.

Ξεπλένουμε τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη μαρινάδα, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά εκτός ψυγείου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζουμε τις φέτες σκόρδου πάνω στις σαρδέλες και τις ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και βγάζουμε τις φέτες σκόρδου. Τις σερβίρουμε ζεστές, με τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τις φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σπαγγέτι με σαρδέλες και ντοματίνια

Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι, 4 σκελ. σκόρδο χοντροκομμένο, 1 πιπερίτσα (τσίλι) ψιλοκομμένη, 12 ντοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 12 σαρδέλες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα καθαρισμένα φιλέτα σαρδέλας κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Κόβουμε µε μαχαίρι το κεφάλι και σχίζουμε οριζόντια την κοιλιά. Τραβάμε µε τα δάχτυλα τη ραχοκοκαλιά να ξεκολλήσει. Κάτω κάτω στην ουρά την κόβουμε µε μαχαίρι ή µε ψαλίδι κουζίνας για να µη χαλάσουμε το σχήμα της (ανοίγει στα δύο).

Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι ή σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1΄ το σκόρδο και την πιπερίτσα. Αμέσως ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε για 2΄, να αλλάξουν χρώμα. Τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά ανακινώντας το τηγάνι ή µε λαβίδα. Προσθέτουμε τα ντοµατίνια κομμένα στα δύο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν λίγα υγρά. Σβήνουμε µε το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε µε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στο μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία. Τα παίρνουμε µε τσιμπίδα και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι ή ανακατεύουμε µε τσιμπίδα, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας µε έξτρα ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σαρδέλες και Πατάτες τραγανές (Ελληνικό Fish & Chips)

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες, 5-6 πατάτες, αλάτι και πιπέρι, καλαμποκάλευρο (περίπου 200γρ.), λεμόνι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε δύο μεγάλα τηγάνια στη φωτιά με 2 δάχτυλα ελαιόλαδο το καθένα. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το καλαμποκάλευρο και ρίχνουμε τις σαρδέλες αφού πρώτα τις αλατοπιπερώσουμε. Τις πανάρουμε από όλες τις μεριές και ρίχνουμε 8-10 σαρδέλες στο ένα τηγάνι αφού κάψει πρώτα πολύ καλά το λάδι. Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίσουμε μέχρι να τις τηγανίσουμε όλες.

Παράλληλα τηγανίζουμε τις πατάτες (σε ροδέλες ή σε στικς) στο δεύτερο τηγάνι, αφού πρώτα τις αλατίσουμε καλά. Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλες.

Σερβίρουμε τα ψαράκια μας και τις πατάτες με χοντρό αλάτι, λεμόνι και όποια δροσερή σαλάτα μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σαρδέλες σκορδάτες

Υλικά:
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα λέπια με ήπιο τρόπο, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία σχισμή κατά μήκος των κοιλιών. Αφαιρούμε τα εντόσθια και καθαρίζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Πιάνουμε την κορυφή της σπονδυλικής στήλης της κάθε σαρδέλας και την αφαιρούμε με μία γρήγορη κίνηση. Ανοίγουμε όλες τις σαρδέλες, σαν ένα βιβλίο. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.

Ζεσταίνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 30 έως 45 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν αδιαφανείς. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή σπάτουλα, τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του, αλλά όχι να ροδίσει, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τις σαρδέλες. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Προσθέτουμε από πάνω τις σαρδέλες με το μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v