Πώς θα φτιάξεις την τέλεια χωριάτικη σαλάτα

Τα μυστικά, οι προσθήκες, η ιεροτελεστία και όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις την απόλυτη χωριάτικη σαλάτα.
Πώς θα φτιάξεις την τέλεια χωριάτικη σαλάτα
Είναι η επιτομή του καλοκαιρινού τραπεζιού, μια σαλάτα γνωστή στα πέρατα του κόσμου ως «Greek Salad». Για εμάς, απλή χωριάτικη.

Γοητευτική μέσα σε αυτήν της την απλότητα, η χωριάτικη σαλάτα έχει τα ολόδικά της «μυστικά» για να γίνει τέλεια.

Κράτα σημειώσεις λοιπόν.

* Προτίμησε πομοντόρια ή ντοματίνια αν οι ντομάτες που έχεις διαθέσιμες δεν… λένε και πολλά. Αν πάλι ξέρεις πού να βρεις τις καλύτερες, τότε έχε κατά του πως οι πιο άσχημες ντομάτες είναι και οι πιο φυσικές, και με περισσότερη γεύση. Αξίζει να ψάξεις στις λαϊκές για ειδικές ποικιλίες και να πειραματιστείς, αν πάλι οι ντομάτες είναι εκτός εποχής, τότε η καλύτερη επιλογή σου είναι, όπως είπαμε, τα ντοματίνια.

* Εμπλούτισέ την με πιπεριές Φλωρίνης, κέρατο, κίτρινες και πορτοκαλί για να δώσεις ένταση, χρώμα και ποικιλία γεύσεων.

* Χρησιμοποίησε αυθεντική φέτα ΠΟΠ και όχι λευκό τυρί. Μπορεί να είναι πιο οικονομικό, όμως δεν θα σου δώσει τη γεύση και την ένταση της φέτας.

* Οι ντομάτες πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να έχουν την τέλεια γεύση. Όχι στο ψυγείο οι ντομάτες!  

* Όλο το.. ζουμί στη χωριάτικη είναι να παίρνεις σε κάθε μπουκιά τον συνδυασμό γεύσης δύο-τριών υλικών. Για αυτό θα πρέπει τα κομμάτια του καθε λαχανικού να είναι κομμένα τόσο μικρά, ώστε να μπορείς να πιάνεις με το πιρούνι περισσότερα από ένα.

* Η φέτα πρέπει να σπάει σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια, με το χέρι και όχι το μαχαίρι, ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα που θα πάνε με το ανακάτεμα παντού και θα δώσουν την χαρακτηριστική της γεύση.

* Βάλε πρώτα ξύδι για να δώσει τη σωστή ένταση στα λαχανικά. Αν μπει πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Επίσης, το ξύδι θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, όχι τα «κλασικά» που βρίσκουμε σε πλαστική συσκευασία. Το βαλσάμικο επίσης ταιριάζει πολύ.

* Αντί για το κλασικό αλάτι, δοκίμασε να βάλεις αφρό θαλασσινού αλατιού ή ανθό αλατιού, θα τα βρεις σε καταστήματα με είδη ντελικατέσεν.

* Τέλος, ανακάτεψε καλά τη σαλάτα για να δέσουν οι γεύσεις, να ανακατευτούν ομοιόμορφα τα υλικά, να βγάλουν οι ντομάτες το ζουμάκι τους και να σπάσουν τα κομματάκια φέτας και να πάνε παντού.

Τις... ζουμερές συμβουλές βρήκαμε στο Caruso.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v