Πώς θα φτιάξω κεφίρ;

Είναι υγιεινό χάρη στα προβιοτικά που περιέχει και γίνεται πολύ, μα πάρα πολύ εύκολα. Δείτε πώς θα φτιάξετε σπίτι το δικό σας κεφίρ.
Πώς θα φτιάξω κεφίρ;
Το κεφίρ έχει πολλά χρόνια που μπήκε στη ζωή μας και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους κύκλους της υγιεινής διατροφής. Είναι σαν γιαούρτι, αλλά το πίνουμε και έχει πιο ξινή γεύση. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και προβιοτικά, και θεωρείται πολύ ωφέλιμο για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ;

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο και βελτιώνει την πέψη αλλά και την υγεία του εντέρου.

Βελτιώνει την υγεία των οστών και προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι χαμηλό σε λακτόζη, άρα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο εύκολο να το καταναλώσουν.

Πώς το φτιάχνουμε

Υλικά: Μισό λίτρο πλήρες γάλα, 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ, https://greenhousebio.gr/el/galaktokomika/11466-biologikoi-sporoi-kefir-3-tmx-the-ferment-company-8719326004617.html  σουρωτήρι πλαστικό, γυάλινο βάζο, λαστιχάκι, γάζα ή χαρτί κουζίνας

Εκτέλεση: Βάλτε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Προσθέστε στο βάζο το γάλα σας.

Σκεπάστε το βάζο με χαρτί κουζίνας ή ένα ύφασμα που να "αναπνέει" όπως είναι η γάζα και ασφαλίστε το με ένα λαστιχάκι. Σημειώστε την ώρα και την ημέρα και αφήστε το βάζο στον πάγκο της κουζίνας σας για 24 ώρες (μπορεί να χρειαστούν μονάχα 12 ώρες το καλοκαίρι).

Μετά από 24 ώρες, με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε το κεφίρ. Θα πρέπει να είναι πυκνό. Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό σουρωτήρι, στραγγίξτε το κεφίρ ώστε να διαχωρίσουν οι κόκκοι από το γάλα κεφίρ. Χρησιμοποιήστε κάποιο πλαστικό μπολ για να στραγγίσετε το γάλα κεφίρ.

Μεταφέρετε σε καθαρό γυάλινο δοχείο και αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Πηγή συνταγής

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι κόκκοι κεφιρ δε λήγουν, επομένως μπορείτε να επαναλαμβάνετε συνεχώς τη διαδικασία. Αφού δηλαδή στραγγίξετε το γάλα κεφίρ μπορείτε να ξαναπροσθέσετε φρέσκο γάλα στους κόκκους. Με τον καιρό οι κόκκοι σας θα μεγαλώσουν και θα πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα να μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες ή να μπορείτε να χαρίσετε κόκκους σε όποιον θέλετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v