Συνταγές με χταποδάκι για ένα όμορφο καλοκαιράκι

Το απόλυτα καλοκαιρινό μαλάκιο κάνει υπέροχους μεζέδες αλλά και μαγειρευτά κατσαρόλας που θα σε ενθουσιάσουν.
Συνταγές με χταποδάκι για ένα όμορφο καλοκαιράκι
Με ουζάκι ή κρασί, το χταπόδι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό έδεσμα στις ταβέρνες. Γιατί όχι και στο σπίτι σου όμως;

Δες πώς θα το ετοιμάσεις σε τρεις υπέροχες παραλλαγές.

Πικάντικο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά:  250 γρ. κοφτό μακαρονάκι, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 1 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 60 γρ. κρασί λευκό, 1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 100 γρ. νερό, 1 ντομάτα, 1 κ.σ. sriracha, πιπέρι, 2 κ.γ. ρίγανη, ξερή, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι, τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας, μείον 1 λεπτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε στο μπολ 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με ένα κουτάλι, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα, αφού την έχουμε πλύνει.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κύμινο, το πιπέρι καγιέν, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε το χταπόδι, το νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι της, και βράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Ψιλοκόβουμε την ντομάτα, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σιγοβράζουμε για ακόμα 2 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σάλτσα sriracha, πιπέρι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τα βρασμένα ζυμαρικά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να καλυφθούν τα ζυμαρικά από τη σάλτσα.

Μοιράζουμε το πικάντικο χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι σε πιάτα και πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα

Υλικά: 1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό (κομμένο σε μπουκιές), 1 φλ. ελαιόλαδο, 10 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια χαραγμένα στα 4 (όχι μέχρι κάτω), 1 κ.σ ζάχαρη, 1 μεγάλη ώριμη και σφιχτή ντομάτα, 1/2 φλ. λευκό κρασί, 1/2 φλ. ξίδι μπαλσάμικο, 1/2 φλ. κονιάκ, 1 δαφνόφυλλο, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κ.σ θυμαρίσιο μέλι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λαδι σε κατσαρολα και προσθέτουμε τα κρεμμυδια. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά και ελαφρά να διαλυθούν.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χταπόδι. Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα για  λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα υγρά και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου μαλακώσει.

Το φαγητό θα κατεβάσει πολλά ζουμάκια, γι’ αυτό όταν το χταπόδι μαλακώσει καλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το χταπόδι με τη δεμένη σάλτσα και ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι τηγανιτό με αλιάδα

Υλικά

Για το χταπόδι: 1-1 ½ κιλό χταπόδι με χωρισμένα τα πλοκάμια, 300 γρ. λευκό κρασί, Αλάτι-πιπέρι, 1 κ.σ πάπρικα, 150γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την αλιάδα: ¼ κουταλάκι γλυκού  γλυκάνισο, 1 σκελίδα σκόρδο,  αλάτι-πιπέρι, 250γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, 2 κ.σ. ούζο, 1 κ.σ  ξίδι, 5 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ ζουμί από το βρασμένο χταπόδι

Εκτέλεση:

Για την αλιάδα

Βάζουμε  στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάμε  με το γουδοχέρι μέχρι να  λιώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε  λίγες-λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύουμε, ενώ συγχρόνως ρίχνουμε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι.

Αφήνουμε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.

Για το χταπόδι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει.

Σουρώνουμε το χταπόδι, κρατάμε λίγο από το ζουμί, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστά περίπου το καθένα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα.

Ζεσταίνουμε  καλά το ελαιόλαδο, πανάρουμε τα κομμάτια χταποδιού με το μείγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφήνουμε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρουμε ζεστό με την αλιάδα.

Συνταγή από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v