Τέλειες συνταγές με υλικά κάτω από 5€

Είναι νόστιμες, φτιάχνονται εύκολα, είναι θρεπτικές και δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 5€. Τι είναι; Οι πιο οικονομικές συνταγές μας.
Τέλειες συνταγές με υλικά κάτω από 5€
Να είναι νόστιμες, να είναι θρεπτικές, να μην σε φορτώνουν υπερβολικά πολλές θερμίδες, να φτιάχνονται γρήγορα όταν γυρνάς πτώμα από τη δουλειά… Πολλές φορές όταν γράφουμε για συνταγές, ξεχνάμε το πιο σημαντικό: Να είναι και οικονομικές, αφενός γιατί οι καιροί είναι χαλεποί, αφετέρου γιατί αν ήταν να δώσω 12€ σε υλικά, έπαιρνα και ντελίβερι ρε φίλε. Γι’ αυτό εδώ σου συγκεντρώσαμε λαχταριστές, χορταστικές και θρεπτικές συνταγές τα υλικά των οποίων δεν θα σου κοστίσουν παραπάνω από 5€.

Φακοσαλάτα με τόνο

Υλικά:
200 γρ. φακές, 100 γρ. τόνο σε νερό (κονσέρβα), 1 καρότο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. ελιές σε ροδέλες, 1 κ.σ. κάππαρη, 5 ντοματίνια, 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τις ελιές, την κάπαρη και τις φακές. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Αυγά με σπανάκι και φέτα

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 300 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 αυγά, 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να χάσει τον όγκο του για 1-2 λεπτά. Σχηματίζουμε λακουβίτσες στο σπανάκι, αποσύρουμε από την φωτιά και σπάμε από ένα αυγό σε κάθε λακουβίτσα, προσέχοντας να μην σπάσει ο κρόκος. Αλατοπιπερώνουμε κάθε αυγό, συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με καπάκι για να μαγειρευτούν τα αυγά.

Για μελάτα αυγά, σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε το καπάκι για 3-4 λεπτά ενώ για πιο σφιχτά αυγά αφήνουμε για 1-2 λεπτά παραπάνω. Προσθέτουμε τη φέτα από πάνω, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Υλικά:
4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 γρ. ρύζι, Arborio, 700 ml ζωμό λαχανικών, 400 γρ. κονκασέ ντομάτας, 600 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, 4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Έπειτα, προσθέτουμε τον ζωμό και το κονκασέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στα μισά και βράζουμε για 20 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε ανά 2 λεπτά, ώστε να μη μας πιάσει το ρύζι στην κατσαρόλα.

Στα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να αχνιστεί λιγάκι. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και διορθώνουμε. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Κριθαρότο με λαχανικά

Υλικά:
1 κολοκυθάκι τριμμένο, 1 καρότο τριμμένο, ½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, ½ κρεμμύδι ψιλοκκομένο, 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο, ένας κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1 ½ λίτρο νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα λαχανικά. Περιμένουμε μέχρι να μείνουν μισά σε όγκο και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε τον ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύουμε. Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά και η σταδιακή προσθήκη του ζωμού, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Ταμπουλέ με αρακά

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. πλιγούρι μέτριο, αλάτι, πιπέρι, 400 γρ. νερό, 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καβουρδιστεί και να πάρει καστανό χρώμα. Αν στεγνώσει το τηγάνι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο παραπάνω. Προσθέτουμε στο τηγάνι το νερό και μόλις πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον αρακά. Καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να απορροφηθεί όλο το νερό. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τα βάζουμε στο τηγάνι με το πλιγούρι και τον αρακά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v