Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Ένα ταψί μυρωδάτα γεμιστά μυρίζει καλοκαίρι όσο λίγα εδέσματα. Δες πώς θα τα φτιάξεις παραδοσιακά, αλλά και σε παραλλαγές.
Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό
Τρώγονται κρύα και ζεστά, φτιάχνονται σε ποσότητα ικανή να σε κρατήσει χορτασμένο για μέρες και είναι λαχταριστά, αποτελώντας το πιάτο – σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.

Πώς θα τα φτιάξεις όμως τέλεια;

Ο Δεκάλογος της Επιτυχίας

1. Διαλέγουμε πάντα ώριμα λαχανικά. Κράτα την σφιχτή ντομάτα για τη σαλάτα.

2. Γεμιστά φτιάχνουμε με ρύζι Καρολίνα για τους λάτρεις του σπυρωτού ή νυχάκι, αν τα προτιμάτε πιο μελωμένα.

3. Βάζεις κιμά στα γεμιστά; Φυσικά και βάζεις. Πάντα μείγμα μοσχάρι-χοιρινό και πάντα καλό σωτάρισμα να βγάλει όλη τη γεύση.

4. Τα γεμιστά θέλουν μπόλικο κρεμμύδι για τη γλύκα, και ένα μείγμα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου για το άρωμα.

5. Στην ντομάτα, βάζουμε 1 κ.γ. ζάχαρη πριν γεμίσουμε με ρύζι.

6. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά. Αν δεν καεί το καπάκι, δεν κάναμε δουλειά.

7. Αν θες να κάνεις δίαιτα, διάλεξες λάθος φαΐ. Τα γεμιστά θέλουν πολύ λάδι.

8. Είσαι από αυτούς που δεν τρώνε χθεσινό φαγητό; Κάνε κάτι άλλο, τα γεμιστά τα φτιάχνεις σήμερα, για να τα φας αύριο.

9. Μικρός έτρωγες μόνο την ντομάτα, και σου’μεινε; Βάλε και δυο πιπεριές στο ταψί, για το άρωμα και μόνο.

10. Αν το ταψί δεν είναι… ασφυκτικά γεμάτο, τα γεμιστά θα ανοίξουν.

«Ορφανά» γεμιστά με σμυρνεϊκο άρωμα

Υλικά (για 10-12 άτομα): 12 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες, 12 μικρομεσαίες ντομάτες, 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled (κάθε ζευγάρι γεμιστών χρειάζεται 2/10 του φλυτζανιού ρύζι. Στα 5 ζευγάρια, άρα χρειάζεται 1 φλυτζάνι, 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm, 800 γρ. σάλτσα ντομάτας (2 κουτιά χυμό/ζουμί), 140 γρ. πελτέ ντομάτας (2 συσκευασίες των 70 γρ.), 60 γρ. μαύρη σταφίδα, 50 γρ. κουκουνάρι, 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό ματσάκι), 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, 1 κ.σ. δυόσμο ξερό, 80 γρ. τριμμένο κασέρι, 2 κ.γ. ζάχαρη, 200 ml. ελαιόλαδο, 50 ml. νερό, 1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε τις ντομάτες και πιπεριές που θα χρησιμοποιήσουμε και κόβουμε στις πιπεριές το κοτσάνι στη ρίζα του. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι περνώντας το απ’ το μούλτι ή τον τρίφτη. Τρίβουμε το κασέρι χοντρό, στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ. Τα οργανώνουμε σε μπολ και τα έχουμε έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί. Προετοιμάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές. Κόβουμε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσουμε μέχρι το τέλος και τρίβουμε και πετάμε τους σπόρους. Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά.

Συνεχίζουμε με τις ντομάτες. Κόβουμε το καπάκι με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας το καμπύλο εργαλείο που βγάζει ριγωτές φλούδες απ’ το βούτυρο (ή κουτάλι αν δεν έχετε το εργαλείο αυτό) αφαιρούμε την σάρκα τους, αφήνοντας σχετικά λεπτά τοιχώματα στις ντομάτες. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το συγκεκριμένο εργαλείο. Μαζεύουμε όλα τα εσωτερικά σε ξεχωριστό μπολ.

Με πιρούνι κάνουμε 2 φορές τρύπα στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές και τις ντομάτες, για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας και να μένουν ζουμερές. Τοποθετούμε τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται. Σε τρίφτη, τρίβουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσαμε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για τις ντομάτες. Στο τέλος, όταν έχουν ψιλοκοπεί και τα δύο, τα συνδυάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μπολ αυτό προσθέτετε τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπολτό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, με τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά και όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν να τσιγαρίζονται, προσθέτουμε και το κουκουνάρι. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν συνολικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μυρωδικών και σταφίδας, και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει το ζουμί να παίρνει βράση, ρίχνουμε περίπου 2 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. ξερό δυόσμο και ανακατεύουμε.

Στα 4-5 λεπτά, το πολύ ζουμί θα μειώνεται και το ρύζι θα το απορροφά, επομένως κλείνουμε τη φωτιά και αφού μετακινήσουμε το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει πλέον θερμότητα, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να πάει παντού και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Ξεκινάμε το γέμισμα. Βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζουμε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσουμε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν διασταλεί το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν μας περισσέψει λίγο ρύζι, το ρίχνουμε ανάμεσά τους. Βάζουμε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίχνουμε ελάχιστο ντοματοπολτό (απ΄ τη δεύτερη κονσέρβα), τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.

Ρίχνουμε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπολτό και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά μας είναι έτοιμα για τον φούρνο. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλουμε, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους.

Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και τ’ αφήνουμε να «ηρεμήσουν» τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Παραλλαγή 1: Γεμιστά με Τραχανά και Κατσικίσιο Τυρί

Υλικά: 12 μέτρια κολοκυθάκια ή πολύ μικρά στρογγυλά (όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα), 1 φλιτζ. Ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 200 γρ. ξινό ή γλυκό τραχανά, 1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι, 250 γρ. κατσικίσια φέτα θρυμματισμένη, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. έτοιμο pesto σε βαζάκι, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κουφώνουμε τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους. Κρατάμε τα μεγαλύτερα κομματάκια για να σφραγίσουμε τα κολοκυθάκια μετά το γέμισμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά μέσα και έξω. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την ψίχα των κολοκυθιών για 2' περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον τραχανά και το θυμάρι και συνεχίζουμε για άλλα 2' το σοτάρισμα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά από τα κολοκυθάκια, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη φέτα και το pesto και ανακατεύουμε.

Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καπακώνουμε στην άκρη με ένα κομματάκι κολοκυθάκι. Τα απλώνουμε κοντά το ένα στο άλλο σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσουν, για ½ ώρα περίπου.

Συνταγή από εδώ

Παραλλαγή 2: Γεμιστά με ψάρι

Υλικά: 6 ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρια), 4 φιλέτα πέρκας μικρά, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 4-5 αγγουράκια τουρσί, 1 πιπεριά, μάραθος (μισό ματσάκι), μαϊντανός (μισό ματσάκι), 3 κ.σ. πλιγούρι, 150 γρ. αλεύρι, 2 κουταλιές μαργαρίνη, γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση: Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τις ντομάτες. Τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σ’ένα μπώλ. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα φιλέτα πέρκας. Στην περίπτωση που θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αποφεύγουμε το τηγάνισμα και ψήνουμε ή βράζουμε τα φιλέτα. Όταν ψηθούν (μετά από 5 λεπτά περίπου), τα φυλάμε στην άκρη για να κρυώσουν.

Στο μπωλ όπου έχουμε κρατήσει την σάρκα της ντομάτας, προσθέτουμε ψιλοκομένα όλα τα άλλα υλικά (φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά, αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό, μάραθο) και το πλιγούρι. Εφόσον έχουν κρυώσει, προσθέτουμε θρυμματισμένα τα φιλέτα ψαριού.

Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ώστε να φτιάξουμε μια ρευστή σως μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στο μείγμα της γέμισης. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύομε το μείγμα.

Γεμίζουμε μία-μία τις ντομάτες με το μείγμα, σκεπάζουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ κάθε βαρκάκι ντομάτας και τα τοποθετούμε σε πυράντοχο σκεύος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 35-45 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v