Πώς θα φτιάξεις τέλειο ταρτάρ και σεβίτσε στο σπίτι

Αγαπάς τα ταρτάρ και τα σεβίτσε στα γκουρμέ εστιατόρια και αναρωτιέσαι αν γίνεται να τα φτιάξεις και σπίτι; Γίνεται. Σου έχουμε συνταγές.
Πώς θα φτιάξεις τέλειο ταρτάρ και σεβίτσε στο σπίτι
Μπορεί να θέλεις να εντυπωσιάσεις κάποιον/α, μπορεί να είσαι απλά γκουρμέ τύπος και να αγαπάς να πειραματίζεσαι με περίεργες συνταγές. Το σεβίτσε και το ταρτάρ υπόσχονται να απογειώσουν την δημιουργικότητά σου, και να χαρίσουν μικρούς οργασμούς στον ουρανίσκο σου –αν σου πετύχουν, που θα σου πετύχουν με τις συνταγές που συγκεντρώσαμε.

Μοσχάρι ταρτάρ

Υλικά:
150 γρ. μοσχάρι φιλέτο (χρησιμοποιούμε το κέντρο του φιλέτου), 30 γρ. αγγουράκι τουρσί +έξτρα για το σερβίρισμα, 30 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη +έξτρα για το σερβίρισμα, 30 γρ. κρεμμύδι κόκκινο ξερό ψιλοκομμένο +έξτρα για το σερβίρισμα, 30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο +έξτρα για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. σπιτική κέτσαπ, 1 κ.σ. σάλτσα worcestershire, 5 σταγόνες ταμπάσκο, 20 γρ. κονιάκ, 1 κρόκο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε σε κύβους 1 εκ. το φιλέτο (αφού έχουμε βγάλει τις ίνες με ένα κοφτερό μαχαίρι), προσέχοντας να μην το διαλύσουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε πολύ καλά την κάππαρη, το αγγουράκι και τα κρεμμύδια και, με μια πετσέτα, τα στύβουμε πάρα πολύ καλά ώστε να φύγουν όλα τα ζουμιά τους. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το κρέας και αφήνουμε σε ένα μπολ, σκεπασμένο με μια μεμβράνη μέσα στο ψυγείο για 30 λεπτά, έτσι ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις τους. Βάζουμε το μείγμα σε ένα πιάτο και πάνω του τοποθετούμε προσεκτικά τον κρόκο. Σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, κρεμμύδι, κάππαρη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Ταρτάρ σολωμού

Υλικά:
300 γρ. φρέσκο σολωμό φιλέτο, 150 γρ. καπνιστό σολωμό, 1 αβοκάντο, το χυμό και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (πολύ ψιλοκομμένα), σχοινόπρασο, άνηθο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Παγώνουμε τον φρέσκο σολωμό στην κατάψυξη να σφίξει για 30′. Τον ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τον καπνιστό σολωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι καθώς και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε τα υλικά. Παγώνουμε το ταρτάρ στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε τσέρκι να φορμαριστεί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σεβίτσε λαβράκι

Υλικά:
1-2 φιλέτα λαβράκι (1 φιλέτο ανά πιάτο)

Για τη μαρινάδα εσπεριδοειδών: 2 λάιμ τον χυμό & λίγο ξύσμα, 1 λεμόνι τον χυμό & λίγο ξύσμα, 1 πορτοκάλι τον χυμό & λίγο ξύσμα, 1 ροζ γκρέιπφρουτ τον χυμό

Επιπλέον Υλικά: ½ φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες, ½ κ.γλ. φρέσκια καυτερή πιπεριά, κόκκινη ή πράσινη κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες, ¼ κ.γλ. μπούκοβο, 10 φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών & τα υπόλοιπα υλικά: Πριν στύψουμε τα λάιμ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, βγάζουμε λίγο ξύσμα από τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τα στύβουμε και κρατάμε το σύνολο του χυμού τους. Μετά κόβουμε φέτες από κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο.

Μαρινάρουμε το φιλέτο λαβρακιού: Διαλέγουμε ένα σκεύος που μπορεί να χωρέσει ίσα-ίσα το/τα φιλέτα, ώστε να συγκεντρώσει τον χυμό σε ύψος και να βυθιστεί μέσα το ψάρι. Εκεί βάζουμε το /τα φιλέτα και προσθέτουμε τον χυμό. Επίσης προσθέτουμε το ξύσμα, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το μπούκοβο. Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για 1 ώρα. Το βγάζουμε και γυρνάμε τα φιλέτα απ’ τη πλευρά που έχουν την πέτσα. Με ένα μαχαίρι πιάνουμε την άκρη απ’ τη πέτσα και την αφαιρούμε, τώρα που έχει “μισοψηθεί” η σάρκα του ψαρού και είναι εύκολο. Πετάμε την πέτσα και ξαναβάζουμε τη μαρινάδα στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα, να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και απ’ την κάτω πλευρά.

Ολοκληρώνουμε το σεβίτσε: Βγάζουμε το μαριναρισμένο ψάρι απ’ το ψυγείο και τη μαρινάδα και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε φέτες και μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε λίγη απ’ τη μαρινάδα, και τα στερεά υλικά που περιείχε, κρεμμυδάκια, πιπεριές και μπούκοβο. Επίσης τώρα προσθέτουμε το κόλιανδρο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Σερβίρουμε, ιδανικά σε ένα τσέρκι για να πάρει το σωστό σχήμα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Παπαζυμούρη. Διάβασε εδώ όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το σεβίτσε σαν τρόπο μαγειρέματος.

Σεβίτσε γαρίδας

Υλικά:
300 γρ. γαρίδες ή καραβίδες μικρές ή ψάρι ολόφρεσκο ημέρας και καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (ή μίξη και των δυο), 2 λάιμ (το χυμό τους), λίγο ξύσμα λάιμ, 1 κ.γ. κόκκινο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο), 1 κ.γ. καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη (ζουλιέν), 1 κ.σ. αγγούρι πολύ ψιλοκομμένο (ζουλιέν), αλάτι, 1 αβοκάντο ώριμο σε μικρά καρέ, 1 κ.γ. κόλιανδρο (φρέσκο και ψιλοκομμένο), σταγόνες ελαιόλαδου (προαιρετικά), λίγες φύτρες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες (ή καραβίδες), αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Αφαιρούμε το έντερο από τη ράχη της γαρίδας σχίζοντας τη ράχη και τραβάμε και αφαιρούμε το έντερο που είναι σαν κλωστή. Οι μικρές γαρίδες όπως οι γαρίδες Κοιλάδας, κόβονται στα δυο. Αν είναι άλλη ποικιλία πιο μεγάλες, τις κόβουμε σε μικρές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαρινάρουμε από 5 μέχρι 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος κοπής των θαλασσινών. Σερβίρουμε το ceviche δροσερό.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v