Ορεκτικά που θα κάψουν καρδιές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Πριν φτάσεις στη γαλοπούλα ή στο γουρουνάκι, το παιχνίδι κρίνεται στα ορεκτικά. Πικάντικα, μελωμένα, τραγανά και λίγο αμαρτωλά… όπως πρέπει.
Πριν φτάσεις στη γαλοπούλα ή στο γουρουνάκι, το παιχνίδι κρίνεται στα ορεκτικά. Πικάντικα, μελωμένα, τραγανά και λίγο αμαρτωλά… όπως πρέπει.
Τα ορεκτικά είναι το πρώτο πράγμα που δοκιμάζει ο καλεσμένος σου και –ας είμαστε ειλικρινείς– συχνά το πιο αξέχαστο. Είναι αυτά που τσιμπολογάμε όρθιοι στην κουζίνα, αυτά που εξαφανίζονται πριν στρωθεί το τραπέζι, αυτά που κερδίζουν πόντους πρωτοτυπίας. Αν λοιπόν φέτος θέλεις να ανάψεις για τα καλά τα αίματα, ιδού μερικές ιδέες για ορεκτικά που δεν παίζουν άμυνα, μόνο επίθεση.
Κλασικό party food, σε χριστουγεννιάτικη εκδοχή. Τζίντζερ, καπνιστή πάπρικα, μέλι και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού δημιουργούν μια γλυκοκαυτερή ισορροπία που κολλάει στα δάχτυλα και στις αναμνήσεις. Σερβίρονται ιδανικά με γιαούρτι ή sour cream για ανάσες δροσιάς.
Υλικά:
1,5 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού, 2 κ.σ. μέλι, ½ φλιτζάνι σόγια σος, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2 κ.σ. μπαλσάμικο, 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, τη σόγια σος, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το τζίντζερ. Βάζουμε τις φτερούγες σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το μείγμα και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μαριναριστούν από όλες τις πλευρές. Βάζουμε τις φτερούγες με τη μαρινάδα τους στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC για 25 λεπτά. Στο ενδιάμεσο του ψησίματος τις γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Το μπλε τυρί είναι από μόνο του statement. Όταν πέσει πάνω σε ζεστό ψωμί με καραμελωμένο κρεμμύδι και λίγες σταγόνες βαλσάμικο, γίνεται μικρή γευστική βόμβα. Αν θέλεις έξτρα twist, πρόσθεσε καρύδια ή φουντούκια.
Υλικά:
300 γρ. blue cheese θρυμματισμένο, 60 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 6 φέτες ψωμί χωριάτικο, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, θυμάρι φρέσκο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε κάθε κρεμμύδι στα 8 και ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα τους. Κατόπιν, μεταφέρουμε τα κρεμμυδόφυλλα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 40Χ30 εκ., ραντίζουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 15 λεπτά. Παράλληλα, λαδώνουμε ελαφρώς κάθε φέτα ψωμιού, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά στους 200°C. Μόλις είναι έτοιμες, τις αποσύρουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη. Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τη μισή ποσότητα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ενώ κρατάμε στην άκρη την υπόλοιπη ποσότητα κρεμμυδιών.
Στο μπολ με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια προσθέτουμε το blue cheese, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλείφουμε ομοιόμορφα κάθε φέτα ψωμιού με λίγο από το παραπάνω μείγμα και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα ψημένα κρεμμυδόφυλλα. Τέλος, ραντίζουμε με το μέλι, πασπαλίζουμε με κουκουνάρι, φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε τις μπρουσκέτες.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη από εδώ.
Μικρά, ζουμερά, καραμελωμένα και επικίνδυνα νόστιμα. Η μουστάρδα δίνει ένταση, το μέλι μαλακώνει τις γωνίες και όλοι ζητούν τη συνταγή ενώ τρώνε το τρίτο κομμάτι.
Υλικά:
20 λουκάνικα κοκτέιλ απλά, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. σόγια σος, 1,5 κ.σ. μουστάρδα απαλή, χυμό 1 λεμονιού, φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λουκάνικα σε κατσαρόλα με νερό σε βρασμό, κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Έτσι αποκτούν υγρασία και αφήνουν ένα μέρος από το λίπος τους να διαλυθεί στο ζεστό νερό. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι. Σε ένα μπρίκι διαλύουμε το μέλι σε ελάχιστο ζεστό νερό, προσθέτουμε τη σόγια σος, τη μουστάρδα απαλή και τον χυμό ενός μικρού λεμονιού. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μουστάρδα. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λουκάνικα. Προσθέτουμε λίγα φύλλα φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με το μίγμα μελιού-μουστάρδας και το αφήνουμε να τραβήξει, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γλασαριστούν τα λουκανικάκια.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Για τους vegetarian του τραπεζιού… και όχι μόνο. Μανιτάρια φούρνου με σκόρδο, βούτυρο και μπόλικη παρμεζάνα που κάνουν το σπίτι να μοσχοβολάει Χριστούγεννα και τους κρεατοφάγους να ξεχνάνε για λίγο το ψητό.
Υλικά:
1 κιλό baby μανιτάρια portobello, 150 γρ. αλμυρά κράκερς θρυμματισμένα, 1 κούπα αλατισμένο βούτυρο λιωμένο, 1 κ.σ. λιωμένο σκόρδο, ½ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη, 2 κούπες mozzarella κομμένη σε κυβάκια, ½ κούπα παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα κράκερ στο λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, διαλύοντας μεγάλα κομμάτια κράκερ. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τη σκόνη σκόρδου στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τα τυριά στο μείγμα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, γεμίζουμε τα μανιτάρια μέχρι να ξεχειλίσουν. Τα τοποθετούμε σε τηγάνι και ψήνουμε για 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν χρώμα από πάνω.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Τραγανές απ’ έξω, μαλακές μέσα, με βούτυρο λιωμένο, μουστάρδα και θυμάρι. Τρώγονται με τα χέρια όσο είναι ακόμα ζεστές και συνοδεύουν τέλεια το πρώτο ποτήρι κρασί.
Υλικά:
500 γρ. baby πατάτες με λεπτή φλούδα κομμένες στη μέση, 50 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φλ. ζωμό κότας, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 λεμόνι χυμό, 1-2 κλων. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μικρές baby πατάτες με λεπτή φλούδα, τις πλένουμε πολύ καλά και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε στη μέση. Λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις πατάτες για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για 5 λεπτά, να μελώσουν μέσα στο βούτυρο και να αρχίσει να γίνεται διάφανη η σάρκα τους. Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα. Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στο χυμό και περιχύνουμε τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από εδώ.