5 healthy κέικ για δεκατιανό χωρίς τύψεις

Σαν το κέικ δεν έχει κι εμείς συγκεντρώσαμε 5 ωραιότατες healthy και light συνταγές για το δεκατιανό σου ώστε να μην γκρινιάζει ο διατροφολόγος σου.

5 healthy κέικ για δεκατιανό χωρίς τύψεις

Ένα καλό σπιτικό κέικ μπορεί να βάλει κάτω όλα αυτά τα ζαχαρούχα ψιψιψόνια που κυκλοφορούν όπως και τα γλυκά που σου χαμογελούν πονηρά στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων. Συνήθως όμως έχουν πολλές θερμίδες τα άτιμα για αυτό και εμείς ψάξαμε να βρούμε τα πιο εύκολα, healthy και light κέικ της πιάτσας για να βάλεις μια έξτρα δεκατιανή επιλογή στο διατροφικό σου πρόβλημα. Ιδού λοιπόν η λίστα μας με 5 συνταγές οι οποίες ποντάρουμε τα λιγοστά λεφτά μας ότι σύντομα θα γίνουν οι αγαπημένες σου.

Light κέικ σοκολάτας

Υλικά: 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 φλιτζ. γάλα 1,5%, 2 κ.γ. baking powder, 1 φλιτζ. κακάο άγλυκο, 1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. βούτυρο, 2 βανίλιες, 2 αυγά, 1 πρέζα αλάτι, 50 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση: Αρχικά, τοποθετούμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, κακάο, βανίλιες, αλάτι,) μέσα στον κάδο του μίξερ. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα.   Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4′. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα την κουβερτούρα σε κομματάκια.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, στην οποία αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50′ – 55′. Αφήνουμε το κέικ σοκολάτας, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Συνταγή εδώ 

Healthy κέικ μπανάνας

Υλικά: 4 μπανάνες ώριμες καθαρισμένες (450 γρ.), 80 γρ. μέλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 100 γρ. ρόφημα αμυγδάλου, 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 70 γρ. αμύγδαλα με φλούδα.

Για τη σύνθεση: 1 μπανάνα ώριμη, 30 γρ. αμύγδαλα με φλούδα.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο 200°C στον αέρα. Βάζουμε τις μπανάνες σε ένα μπολ και τις πιέζουμε με ένα πιρούνι για να λιώσουν. Προσθέτουμε το μέλι, τη βανίλια, το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, αλάτι, τα αμύγδαλα σπασμένα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ 10x30 εκ. Κόβουμε την μπανάνα κατά μήκος και τη βάζουμε πάνω στο μείγμα. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα σπασμένα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Κείκ σοκολάτα με αβοκάντο

Υλικά: Λίγο λάδι ή σπρέι για επάλειψη, 90 γρ. σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια ή σταγόνες σοκολάτας, 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 κ. σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. μπέικιν, 3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική, 1/8 κ.γ. αλάτι, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό χαμηλό σε λιπαρά, 1/2 μεγάλο αβοκάντο (περίπου 80 γρ.) κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού (20 εκατοστά) λαδόκολλα και αλείφουμε ή ψεκάζουμε αντικολλητικό. Βάζουμε την σοκολάτα σε μπολάκι στον φούρνο μικροκυμάτων και την ζεσταίνουμε σε δώσεις των 20 δευτερολέπτων. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι. Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το γιαούρτι και το αβοκάντο και χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αυγό και την την βανίλια και χτυπάμε διακεκομμένα έως ότου ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα του αβοκάντο και τη λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέντρο του ταψιού (εμένα μου πήρε 50 λεπτά! Οπότε ας κάνουμε πάντα το τεστ της οδοντογλυφίδας).

Αφήνουμε το κει να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από το ταψί και μετά το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με την άχνη όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Κέικ με κεράσια χωρίς γλουτένη, ζάχαρη και βούτυρο

Υλικά: 140 γρ. κεράσια, 50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (χτυπάμε στο μούλτι φιλέ αμυγδάλου ή ανάλατο ωμό αμύγδαλο), 1 μεγάλο αυγό, 20 γρ. μέλι, 80 γρ. γάλα αμυγδάλου, 1 κ.γ. baking powder χωρίς γλουτένη, 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, 1/2 κ.γ. βούτυρο αμυγδάλου.

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα κεράσια και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Αλείφουμε μια μικρή στρογγυλή φόρμα με το βούτυρο αμυγδάλου και τοποθετούμε στον πάτο της τα κεράσια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής εκτός από το φιλέ αμυγδάλου.

Τα χτυπάμε με ραβδομίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα με το οποίο γεμίζουμε την φόρμα με τα κεράσια. Προσθέτουμε από πάνω και το φιλέ αμυγδάλου, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Προαιρετικά σερβίρουμε με γιαούρτι και έξτρα τρίμμα αμυγδάλου.

Συνταγή εδώ 

Αngel Cake

Υλικά: 500 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, 250 γρ. αλεύρι μαλακό, 12 ασπράδια από μεσαία αυγά, 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα μπαχαρικά), 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε το Angel cake, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, με αέρα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με το κρεμόριο, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την κάθε δόση μόλις έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη.

Μόλις η μαρέγκα σφίξει, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με μεγάλες κυκλικές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ., καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, φροντίζοντας η λωρίδα που θα τοποθετήσουμε περιμετρικά στα τοιχώματα να εξέχει από αυτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα.

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι - θα πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με φρούτα ή με λίγη άχνη ζάχαρη.

Το χρώμα του βγαίνει λευκό και η υφή του ιδιαίτερη, μαλακή και σπογγώδης. Είναι πολύ νόστιμο, αν και κάπως ουδέτερο σε γεύση, γι’ αυτό μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρούτα, να το πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ή, αν θέλουμε κάτι πιο πλούσιο και όχι απαραίτητα light, να το σερβίρουμε με παγωτό, με σος βανίλιας, με καραμέλα μπάτερσκοτς κ.ά.

Συνταγή εδώ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v