Οι πιο νόστιμες και εύκολες σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις

Για τις μακαρονάδες σου, για τα ψητά, για το κοτόπουλο, και για ό,τι άλλο μαγειρεύεις, έχουμε τις νοστιμότερες σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις εύκολα.
Οι πιο νόστιμες και εύκολες σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις
Κατά γενική ομολογία, μία καλή σάλτσα μπορεί να απογειώσει ακόμα και ένα μέτριο ή αδιάφορο φαγητό. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις (προφανείς) μακαρονάδες, αλλά και για το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, τις σαλάτες και τις πατάτες σου. Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε πέντε λαχταριστές μεν, πανεύκολες δε σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις με τα χεράκια σου.

Σος γιαουρτιού (τέλεια για κοτόπουλο)

Υλικά:
1/2 φλ γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά, 1/4 φλ ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ξύδι από κρασί, 1/2 μικρή σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξύδι, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι κ το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσετε αμέσως τη σως γιαουρτιού η να την διατηρήσουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη σε γυάλινο σκεύος.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σπιτική σάλτσα ντομάτας για πίτσα

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 600 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες τριμμένες, 150 γρ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο, 1/2 κ.γ. ρίγανη, μπούκοβο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά, να απελευθερώσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το βασιλικό, τη ρίγανη και λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί η σάλτσα για 15-20 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει καλά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Τσένταρ σος με δύο υλικά (τέλεια για πατάτες τηγανιτές)

Υλικά:
500 γρ. τσένταρ τριμμένο, 300 γρ. γάλα 3,5%

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο τσένταρ και το γάλα. Μεταφέρουμε το μπολ πάνω από ένα μπεν μαρί. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει εντελώς το τσένταρ, και να έχουμε μια λεία παχύρευστη σος.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Σος μουστάρδας (για σαλάτες, πατάτες φούρνου ή κοτόπουλο)

Υλικά:
3 κ.σ μουστάρδα, 2 κ.σ. γιαούρτι, 2 κ.σ μαγιονέζα, 2 κ.σ μέλι, 1 κ.γλ. ξύδι, 2 πρέζες σκόρδο αποξηραμένο, 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, 1 κ.σ. χμό λεμόνι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, 2 πρέζες πάπρικα, λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε τη σως μουστάρδα με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μέλι, το ξύδι, τα σκόρδα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο χυμό η νερό. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Πέστο βασιλικού (για ονειρικές μακαρονάδες)

Υλικά:
45 γρ. βασιλικός (τα φύλλα), 175 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 6 γρ. σκόρδο, 45 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το πολυμηχάνημα και αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς. Διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο, στη συντήρηση.

Tip: Για να μη μαυρίσει το πέστο, πρέπει να έχουμε αρκετή ποσότητα υλικού μέσα στο μπλέντερ και να μην την αλέσουμε για πολλή ώρα.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v