Απρόσμενες συνταγές γεμιστών για να δοκιμάσεις

Βαρέθηκες τα κλασικά, παραδοσιακά γεμιστά; Δες μερικές πρωτότυπες παραλλαγές τους που θα σε ενθουσιάσουν.
Απρόσμενες συνταγές γεμιστών για να δοκιμάσεις
Ωραία τα γεμιστά και πολύ μας αρέσουν, όμως μια στο τόσο δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε να τα «πειράξουμε», προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποια υλικά.

Δες παρακάτω μερικές ιδιαίτερες παραλλαγές του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου.

Γεμιστά με πέρκα

Υλικά: 6 ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρια), 4 φιλέτα πέρκας μικρά, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 4-5 αγγουράκια τουρσί, 1 πιπεριά, μάραθος (μισό ματσάκι), μαϊντανός (μισό ματσάκι), 3 κ.σ. πλιγούρι, 150 γρ. αλεύρι, 2 κουταλιές μαργαρίνη, γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση: Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τις ντομάτες. Τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σε ένα μπώλ. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα φιλέτα πέρκας. Στην περίπτωση που θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αποφεύγουμε το τηγάνισμα και ψήνουμε ή βράζουμε τα φιλέτα. Όταν ψηθούν (μετά από 5 λεπτά περίπου), τα φυλάμε στην άκρη για να κρυώσουν.

Στο μπωλ όπου έχουμε κρατήσει την σάρκα της ντομάτας, προσθέτουμε ψιλοκομμένα όλα τα άλλα υλικά (φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά, αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό, μάραθο) και το πλιγούρι. Εφόσον έχουν κρυώσει, προσθέτουμε θρυμματισμένα τα φιλέτα ψαριού.

Σ’ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ώστε να φτιάξουμε μια ρευστή σως μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στο μείγμα της γέμισης. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύομε το μείγμα.

Γεμίζουμε μία-μία τις ντομάτες με το μείγμα, σκεπάζουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ κάθε βαρκάκι ντομάτας και τα τοποθετούμε σε πυράντοχο σκεύος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 35-45 λεπτά.

Γεμιστά με κους κους

Υλικά: 250 γρ. κους κους, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 40 ml. Ελαιόλαδο, 150 ml. Τοματοχυμό, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, 4 σφιχτές ντομάτες, 4 κολοκύθια στρογγυλά, 4 πιπεριές πράσινες, 60 ml. ελαιόλαδο, 100 ml. τοματοχυμό

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα καπάκια από τα λαχανικά και αδειάζουμε το εσωτερικό τους.

Σε ευρύχωρο μπωλ ψιλοκόβουμε την ψίχα από τις ντομάτες, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 40 ml. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε προσθέτουμε το κους κους και 50 ml. νερό.

Γεμίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα πλατιά, το ένα δίπλα στο άλλο. Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε 60 ml. ελαιόλαδο, 100 ml. τοματοχυμό, 150 ml. νερό, αλάτι-πιπέρι και περιχύνουμε τα γεμιστά.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα για 3-4 λεπτά σε κανονική φωτιά και κατόπιν σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ή να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε, τρώγονται και κρύα.

Συνταγή από εδώ

Γεμιστά με γαρίδες ή με ανάμικτα θαλασσινά

Υλικά: 2-3 ντομάτες, 2-3 μελιτζάνες, 2-3 πιπεριές, 2-3 κολοκυθάκια, ρύζι γλασε 1 ½ κουταλιά σε κάθε γεμιστό μεσαίου μεγέθους (περίπου 400 γρ.), 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες, ½ κιλό γαρίδες μικρές ή ανάμικτα θαλασσινά, 1 φλ. λάδι, ½  ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, ½  ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 σφηνάκι ούζο, 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα αδειάζουμε με προσοχή. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το κρατάμε. Αφαιρούμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε. Σε ένα σουρωτήρι, πλένουμε τις γαρίδες (ή τα ανάμικτα θαλασσινά μας) και τις αφήνουμε να σουρώσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες (ή τα θαλασσινά οι γαρίδες τις είναι;) μας (για να πάρουν χρώμα) και σβήνουμε σε το ούζο. Τις παίρνουμε από την κατσαρόλα και στην ιδία κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμυδάκια μας και το σοτάρουμε. Στην συνέχεια σωτάρουμε το σκόρδο και βάζουμε την ντομάτα (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι. Ρίχνουμε λίγο νερό (όχι πολύ γιατί θα βγάλουν τα θαλασσινά).

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά. Έπειτα το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τις γαρίδες (ή τα θαλασσινά μας) και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας με ένα κουτάλι με προσοχή να μην ανοίξουμε τα λαχανικά μας. Τοποθετούμε στο ταψί μας τα γεμιστά και ανάμεσα βάζουμε τις πατάτες .

Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τις 3 κουταλιές ντοματούλα που κρατήσαμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πολύ λίγο νερό (γιατί θα βγάλουν τα γεμιστά) και το ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα γεμιστά μας.

Τοποθετούμε τα γεμιστά μας σε προθερμασμένο φούρνο για 45 -50 λεπτά  στους 180ο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τις γαριδούλες (ή τα θαλασσινά τα ανάμικτα) τα σοτάρουμε στην αρχή για να πάρουν χρώμα. Τα προσθέτουμε στο τέλος για να μην μαγειρεύονται πολύ στην φωτιά γιατί είναι τρυφερά και θα σφίξουν. Γεμίζουμε το καθένα στα ¾ γιατί το ρύζι φουσκώνει και δεν θέλουμε να μας ανοίξουν.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v