Έξι σούπες από όλον τον κόσμο

Ταξιδεύουμε γαστρονομικά και βουτάμε σε αχνιστές μυρωδάτες σούπες ικανές να ζεστάνουν την ψυχή μας.
Έξι σούπες από όλον τον κόσμο
Είναι η ιδανική εποχή για να βγάλουμε από το ντουλάπι τις ψηλές κατσαρόλες και να φέρουμε στα ξύλα κοπής μας τα καρότα – συστατικό «μαϊντανός» στις σούπες. Εδώ, πέντε συνταγές από όλο τον κόσμο για διαφορετικά γούστα και ουρανίσκους.

Μπορς Ρωσίας

Υλικά: Υλικά: 2 κιλά κρέας μοσχάρι, 10 μέτρια κρεμμύδια, 5 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα), 5-6 πατάτες, 4 καρότα, 4 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα, λίγο σέλινο, λίγος μαϊντανός, 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, λίγος πελτές ντομάτας (ή ανάλογες φρέσκιες ντομάτες), 2-3 κ.σ. ξίδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κρέας να βράσει με νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει.

Εντωμεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σέλινο.

Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά-εκτός απ' τα βρασμένα παντζάρια-, την ντομάτα, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Τότε ρίχνουμε και όλο το ζωμό του κρέατος.

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (μεγέθους μεγάλης μπουκιάς ή αβγού). Αφαιρούμε και όλα τα κόκκαλα αν τυχόν έχει.

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να είναι έτοιμα. (Στη χύτρα γύρω στα 10-15 λεπτά).

Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια και τα προσθέτουμε στη έτοιμη σούπα.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Γκούλας Ουγγαρίας

Υλικά: 1.500 γρ. βοδινό (ή μοσχάρι) σπάλα ή κιλότο κομμένη σε κύβους 2,5 εκ. περίπου, 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη κάθετα και μετά σε φέτες 1 εκ. περίπου, 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. σπόρους κύμινου, 1 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 500 γρ. μικρές πατάτες baby κομμένες στα τέσσερα, 1/2 φλ. τσαγιού (125ml) λευκό κρασί, 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, 1 1/2 φλ. τσαγιού (380 ml ) ζωμός βοδινού, αλάτι πιπέρι, ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού και ξυνόκρεμα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Αφήνουμε το κρέας 1 περίπου ώρα εκτός ψυγείου για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβουμε σε κύβους και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε με μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε, σε 3 δόσεις, τα κομμάτια κρέατος, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με τσιμπίδα, για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε στη ζεστή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τους σπόρους κύμινου και  ανακατεύουμε για 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματά τους. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε τη πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ρίχνουμε τις πατάτες, ανακατεύετε για 1 λ και προσθέτουμε και το σοταρισμένο κρέας, το κρασί, τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη διαλυμένα σε 1/2 φλ. ζωμό βοδινού και τον υπόλοιπο ζωμό βοδινού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. 

Μετά τις 2 ώρες αλατοπιπερώουμε το φαγητό και συνεχίουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό το γκούλας γαρνιρισμένο με ξινόκρεμα και ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού.

Η συνταγή είναι από εδώ

Κάλντο Βέρντε Πορτογαλίας

Υλικά: 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο σπασμένες, 60ml ελαιόλαδο, 1 λουκάνικο chorizo, ψιλοκομμένο, 6 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κομμάτια, 1 μεγάλο ματσάκι λαχανίδες ή 1 μεγάλο λάχανο ψιλοκομμένο, 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών, 2 φύλλα δάφνης, πάπρικα καπνιστή, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε το λουκάνικο, τις πατάτες και συνεχίομε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά.

Προσθέτουμε στη συνέχεια τις λαχανίδες και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ψηθούν και τα χόρτα.

Τέλος, αναμειγνύουμε την πάπρικα με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμεε τη σούπα σε πιάτα, ραντίζομε με λίγο από το dressing.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Κινέζικη καυτερή σούπα

Υλικά: 50 γρ. ηλιέλαιο, 10 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 γρ. χοιρινό λαιμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, 100 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε λεπτές φέτες, 200 γρ. λευκό λάχανο, κομμένο σιφονάντ, 60 γρ. πιπεριά κόκκινη κομμένη ζουλιέν, 15 γρ. καυτερά πιπεράκια ψιλοκομμένα, 2,5 κιλά ζωμό κοτόπουλο, 50 γρ. σόγια σος, 180 γρ. ξίδι λευκό, 8 γρ. αλάτι, 15 γρ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο, 100 γρ. νερό, 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, 10 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο, 20 γρ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση: 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το τζίντζερ και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, για 30 δευτερόλεπτα σχεδόν. Προσθέτουμε το χοιρινό και σοτάρουμε μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας, για 4 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το λάχανο και τα καυτερά πιπεράκια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο, για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, τη σόγια σος και το λευκό ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και φέρνουμε τη σούπα σε βρασμό. Μετά προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα αυγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να παραμείνει η σούπα ζεστή αλλά να μη βράζει. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ ή κούπες και γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η συνταγή είναι από εδώ

Αιγυπτιακή σούπα 

Υλικά: 2 + 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 μπούτια κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής (περίπου 750-800γρ), 1 λίτρο νερό, 1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 100γρ καθαρισμένο) ψιλοκομμένο, 1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά (περίπου 170γρ καθαρισμένη) ψιλοκομμένη, 2 γλυκοπατάτες κόκκινες, μεγάλες (περίπου 700γρ καθαρισμένες), κομμένες σε μέτριους κύβους, 1 κουτί ντομάτα κονκασέ ψιλοκομμένη (400γρ), 100γρ χόρτα παντζαριού, νεαρά, χοντροκομμένα, 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή, 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι χοντροτριμμένο, 120ml φυστικοβούτυρο απαλό (1/2 κούπα), λίγα χοντροσπασμένα φιστίκια για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας λάδι και τσιγαρίζουμε τα μπούτια κοτόπουλου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε με προσοχή το νερό και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, τοποθετούμε το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό και βράζουμε το κοτόπουλο για 40 περίπου λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε ένα πιάτο (κρατώντας τον ζωμό στην άκρη).

Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό από το κοτόπουλο, την ντομάτα και τα χόρτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν πάρει βράση προσθέτουμε τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την πάπρικα, το μπούκοβο και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει σκεπασμένη για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε στη σούπα το φυστικοβούτυρο και τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 ακόμα λεπτά να δέσει.

Η συνταγή είναι από εδώ

Βρετανική σούπα

Υλικά: 1 κιλό αρακά (κατεψυγμένο), 50 γρ. βούτυρο, 8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. ζάχαρη, 2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο), αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα: ½ φλ. κρέμα γάλακτος, 6-8 κορυφές φύλλων μέντας, 1 κ.σ. μαύροι σπόροι κρεμμυδιού (nigella sativa) για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εναλλακτικά στους σπόρους κρεμμυδιού: κομματάκια καλοτηγανισμένου τραγανού μπέικον

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κατεψυγμένο αρακά και αλάτι και τα ανακατεύουμε μαζί. Προσθέτουμε 1.450 ml βραστού νερού και τη ζάχαρη. Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τη φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αποσύρουμε, αφήουμε να κρυώσει λίγο και με blender χειρός πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε σε αλάτι και πιπέρι.

Περνάμε τον πολτό από μέτριο σουρωτήρι σε άλλο σκεύος. Προσθέτουμε την κομμένη φρέσκια μέντα και –αν χρειαστεί- ξαναζεσταίνουμε ελαφρά πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρισμα: Μεταφέρουμε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος και τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού ή με τσιπς από ξεροψημένο μπέικον και διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας.

Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v