Υγιεινή πίτσα γίνεται; Φυσικά και γίνεται!

Αγαπάς την πίτσα αλλά θες να προσέξεις και την σιλουέτα σου; Σου έχουμε τρεις πεντανόστιμες και υγιεινές επιλογές.
Υγιεινή πίτσα γίνεται; Φυσικά και γίνεται!
Ωραίο πράγμα η πίτσα, όμως παχαίνει η άτιμη μιας και κάθε της κομμάτι μπορεί να σε φορτώσει με αρκετές θερμίδες. Και σιγά μην φας μόνο ένα.

Οι παρακάτω συνταγές χρησιμοποιούν πιο υγιεινές εναλλακτικές για τη ζύμη, χωρίς να υστερούν καθόλου σε γεύση. Δοκίμασε τες!

Πίτσα χωρίς αλεύρι

Υλικά: 250 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια με χαμηλά λιπαρά,  2 αυγά, 1 κ.γλ. ιταλικό μείγμα μυρωδικών (αποξηραμένος βασιλικός, δενδρολίβανο, Θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, φασκόμηλο κτλπ), 1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου, 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα, 1/2 κούπα σάλτσα για πίτσα ή απλά ντομάτα τύπου πουμαρό, 1-1/2 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα, φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι διαστάσεων 33 χ 23 εκ περίπου.

Για να φτιάξουμε την βάση χτυπάμε με μίξερ όλα τα υλικά εκτός της μοτσαρελλας, του βασιλικού, και της ντομάτας. Απλώνουμε το μείγμα της ζύμης στο ταψί μας να είναι λείο και ίσο σε πάχος. Ψήνουμε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας και το τυρί ή ότι άλλο θέλουμε και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Γαρνίρουμε με το βασιλικό αν υπάρχει και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Πίτσα με βάση κουνουπιδιού

Υλικά:

Για τη ζύμη: 450 γρ. κουνουπίδι, 2 αβγά, 150 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στο μπλέντερ, 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για την πίτσα: 2 κολοκυθάκια, 4 φέτες προσούτο, 240 γρ. ρικότα

Για το σερβίρισμα: πέστο αλά Τζενοβέζε, φύλλα μέντας

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα 2 μεγάλα ταψιά για να ζεσταθούν από την ανάποδη όμως πλευρά. Με ένα μαχαίρι κόβουμε μπουκετάκια το κουνουπίδι χωρίς να βάλουμε το μεγάλο κοτσάνι.

Έπειτα τα χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να μοιάσουν με κουσκούς και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κουνουπίδι. Έπειτα ρίχνουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και την τριμμένη παρμεζάνα.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα μας με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (το μείγμα μας θα είναι αρκετά υγρό αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα). Τοποθετούμε 2 μεγάλες λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε το μείγμα κουνουπιδιού στα 4 και σε κάθε λαδόκολλα απλώνουμε 2 μερίδες του μείγματος και σχηματίζουμε κύκλους των 16 εκ. και 5 χλ. λεπτό.

Προσεχτικά τοποθετούμε τις λαδόκολλες με τις βάσεις της πίτσας στα ταψιά που έχουμε βάλει στον φούρνο να ζεσταθούν. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και να σταθεροποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες ή χρησιμοποιούμε τον αποφλοιωτή.

Προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για δέκα λεπτά. Ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε καλα.  Χωρίζουμε το προσούτο σε λωρίδες και όταν οι βάσεις της πίτσας είναι έτοιμες, προσθέτουμε από πάνω τη ρικότα, το προσούτο και τα κολοκυθάκια.

Ψήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν τα υλικά της πίτσας. Πασπαλίζουμε με πέστο βασιλικού και βάζουμε τα φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Πίτσα με ζύμη από κινόα

Για τη ζύμη: 150 γρ. κινόα, 30 γρ. νερό, 2 κ.σ. εκχύλισμα καρύδας, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. μαγιά ξηρή, 1 κ.σ. μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση: 1 φινόκιο, 1 καρότο, μικρό, 120 γρ. μπρόκολο, 50 γρ. καλαμπόκι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα μπούκοβο

Για τη σάλτσα: 30 γρ. ταχίνι, 20 γρ. νερό

Εκτέλεση: Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και μουλιάζουμε για 5-6 ώρες. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά την κινόα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα .

Βάζουμε όλα τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χυλό ή σαν ένα μείγμα για πανκέικ (pancake) και προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. (Εξαρτάται από το αν έχουμε στεγνώσει καλά την κινόα μας).

Παίρνουμε ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψάκι 20-22 εκ., το λαδώνουμε και περιχύνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, γυρνάμε προσεχτικά τη ζύμη από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά.

Καθαρίζουμε το φινόκιο και το κόβουμε λεπτές φέτες στο μαντολίνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρότο σε λεπτές φέτες. Κάνουμε μικρά ωραία μπουκετάκια το μπρόκολο. Προσθέτουμε τα λαχανικά πάνω στη ζύμη, το καλαμπόκι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και ψήνουμε 8-10 λεπτά ακόμα να μαραθούν λίγο τα λαχανικά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το νερό πολύ καλά.

Περιχύνουμε πάνω από την πίτσα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v