Πρωτότυπες συνταγές για να αγαπήσεις τα ρεβίθια

Σε απωθεί η εικόνα των ρεβιθιών; Με αυτές τις πρωτότυπες συνταγές σου εγγυόμαστε πως θα τα λατρέψεις.
Πρωτότυπες συνταγές για να αγαπήσεις τα ρεβίθια
Είναι σούπερ θρεπτικά και οικονομικά, όμως δεν φημίζονται για τη νοστιμάδα τους. Αν είσαι από εκείνους που τα μισούν, σε παροτρύνουμε να τα δοκιμάσεις σε ιδιαίτερες και νόστιμες παραλλαγές πέρα από την καθιερωμένη και ολίγον τι βαρετή ρεβιθόσουπα.

Ρεβίθια με κάρι και τηγανητό αβγό

Υλικά: 1 σκ. Σκόρδο, 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, 800 γρ. ρεβίθια, βρασμένα, 500 γρ. νερό, καυτό και ανακατεμένο μαζί με 1 κύβο ζωμό λαχανικών, 150 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο, 2-3 κ.σ. κάρι, 12 ελιές, μαύρες, χωρίς κουκούτσι, 4 αβγά, 1 κ.γ. μαϊντανό, τα φύλλα του + έξτρα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι, και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείο για να μουλιάσουν.

Αφού λοιπόν μουλιάσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα τουλάχιστον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε όμως καθόλου αλάτι.

Θέλουμε τα ρεβίθια να κρατάνε λίγο γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το σπανάκι και το κάρι.

Κόβουμε τις ελιές σε φέτες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Παράλληλα τηγανίζουμε τα αβγά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και βάζουμε τα ¾ από αυτόν μέσα στο μείγμα με τα ρεβίθια. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 πιάτα και από πάνω βάζουμε από ένα τηγανητό αβγό. Αλατοππερώνουμε, γαρνίρουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε με το γιαούρτι.

Συνταγή από εδώ

Ρεβίθια με λαζανάκι

Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη, 300 γρ. λαζάνια ή άλλο ζυμαρικό, αλάτι, πιπέρι, τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια μια ημέρα πριν. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο σπασμένο μαζί με το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά. Τα αφαιρούμε.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ρεβύθια και λίγο από το νερό των ρεβυθιών. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20′, τα ρεβύθια πρέπει να είναι αρκετά ζουμερά. Πολτοποιούμε 1/2 φλ. ρεβύθια στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε στην σούπα να πυκνώσει.

Σπάμε τα λαζάνια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σούπα. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά. Στο τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανέστρα, κοφτό μακαρόνι, κοχυλάκι ή χυλοπιτάκι.

Συνταγή από εδώ

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι

Υλικά: 2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου), ½ φλιτζάνι πετιμέζι, 3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό, ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο, ½ κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. μαντζουράνα αποξηραμένη, ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Ανακατεύουμε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς.

Ανακατεύουμε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Συνταγή από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v