Το κάστανο δεν είναι μόνο για ψήσιμο

Αγαπάμε το κάστανο, λατρεύουμε να το τρώμε είτε βραστό είτε ψητό από πλανόδιο στο Μοναστηράκι, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι χρήσεις του.
Το κάστανο δεν είναι μόνο για ψήσιμο
Το κάστανο δεν κατέχει κατά τη γνώμη μας τη θέση που θα έπρεπε να κατέχει στα υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε. Η θέση του περιορίζεται σε κάτι ψησίματα στο τζάκι ή στη σόμπα και σε κάτι γιορτινές χριστουγεννιάτικες συνταγές στη γάστρα. Θεωρούμε ότι και λόγω διατροφικής αξίας -είναι πλούσιο σε κάλιο και φυτοχημικές ουσίες- θα έπρεπε να έχει μία πιο «καθημερινή» θέση στο τραπέζι μας.

Έτσι λοιπόν, προτείνουμε….

Σούπα κάστανο βελουτέ

Υλικά: 2 φέτες μπέικον, 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο, 6 φλ. ζωμό κότας, 600 γρ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Για το σερβίρισμα: γιαούρτι, σχοινόπρασο λάδι τρούφας

Εκτέλεση

Βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά.

Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν.

Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Σερβίρουμε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.

Η συνταγή είναι από εδώ.

Πολίτικο πλιγούρι με κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες

Υλικά: 4 ποτήρια πλιγούρι χοντρό (περίπου 700 γρ.), πλυμένο και σουρωμένο, 8 ποτήρια ζωμός κότας,  150 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 100 ml ελαιόλαδο,  4 κ.σ κουκουνάρια, 4 κ.σ αμύγδαλα λευκά, 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε λίγο νερό για 15 λεπτά, 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο, 1/2 κ.γ κοφτό μπαχάρι, τριμμένο, 12 κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμα βρασμένα κάστανα), 3 κ.σ. άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα αμύγδαλα με τα κουκουνάρια για 5 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστούν. Ρίχνουμε τα κάστανα και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το πλιγούρι και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας - πρέπει να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό επιπλέον).

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε πρώτα με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να απορροφήσει τα υγρά του και να «σταθεί», και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ. 

Μανιτάρια στιφάδο με κάστανο 

Υλικά: 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια, ½ κιλό κρεμμυδάκια, ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 1 φλ. κρασί, 1 φύλλο δάφνης, 750 γρ. κάστανα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη, το κρασί, το φύλλο δάφνης, τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μείνουν με το ζουμί τους. Στο τέλος ρίχνουμε τα κάστανα, να πάρουν λίγες βράσεις και να δέσει η σάλτσα τους.

Η συνταγή είναι από εδώ.

Σουφλεδάκια με κάστανο και τυριά

Υλικά: ½ φλ. κάστανα τριμμένα, βρασμένα ή ψημένα, 240γρ. μανούρι, 60γρ. ανθότυρο, 60ml κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, λίγο θυμάρι φρέσκο, ρίγανη και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, 500γρ. φύλλα κρούστας, κομμένα σε τετράγωνα 15x15εκ., ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, λιωμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ και προσθέτουμε το μανούρι τριμμένο, το ανθότυρο λιωμένο, την κρέμα γάλακτος, τα κάστανα και τα αρωματικά. Αλατοπιπερώνουμε.

Αλείφουμε κάθε κομμάτι φύλλου με λάδι ή βούτυρο. Τοποθετούμε από τρία κομμάτια φύλλο το ένα πάνω στο άλλο και ακτινωτά, μέσα σε βουτυρωμένες μικρές φόρμες για μάφινς.

Βάζουμε στο κέντρο των μικρών σουφλέ μια φουσκωτή κουταλιά από το μίγμα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το μίγμα και να ροδίσουν τα φύλλα. Σερβίρουμε τα σουφλεδάκια αμέσως, με πράσινη σαλάτα σαν πρώτο πιάτο ή σαν γαρνιτούρα σε κρέας.

Η συνταγή είναι από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v