Συνταγές και μυστικά για το τέλειο ρολό φούρνου

Ωραίο το ρολό φούρνου που μας ετοιμάζει ο χασάπης, αλλά άλλη χάρη έχει το ρολό που τυλίγουμε εμείς με τα χεράκια μας.
Συνταγές και μυστικά για το τέλειο ρολό φούρνου
Εδώ στην Ελλάδα μας αρέσει γενικά να τυλίγουμε τις τροφές μας. Ντολμαδάκια, λαχανοντολμάδες, σουβλάκια, γιατί λοιπόν να μην ενσωματώσουμε στο μενού μας το ξενόφερτο ρολό;

Φαίνεται μπελαλίδικο, αλλά, ειδικά αν προτιμήσετε κιμά, δεν είναι τόσο δύσκολο.

Αφράτο ρολό κιμά γεμιστό με αυγά στο φούρνο

Υλικά

Για το ρολό: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 4 κούπες ψίχουλα ψωμί (200 γρ.), 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, 1 ντομάτα τριμμένη (μαζί με το χυμό της), 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (προαιρετικά), 1 1/2 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. θυμάρι, 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, 1 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα προαιρετικά, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα προαιρετικά, 5 βρασμένα αυγά

Για τις πατάτες: 1,2 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, 1 κ.γ. ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1/2 φλ. νερό για το ταψί, 

Για τη σάλτσα ντομάτας: 1/2 φλ. πελτέ ντομάτας, 3/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σας στους 180°C.

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε πάνω στον πάγκο και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.

Βάζουμε τα υλικά για το ρολό σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μίγμα μας φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε 1-2 χούφτες νερό.

Μεταφέρουμε το μίγμα στο χαρτί ψησίματος, φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 30 εκ επί 22 εκ. και τοποθετούμε τα αυγά στη μέση. Με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε το ρολό και πιέζουμε ελαφρά τυχόν κενά για να κλείσουν. 

Το βάζουμε προσεκτικά στο ταψί με το χαρτί και μετά τραβάμε το χαρτί για να το αφαιρέσουμε.

Αναμειγνύουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και τις βάζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το νερό ίσα που να σκεπάζει τον πάτο του ταψιού.

Αναμειγνύουμε τον πελτέ με το νερό και περιχύνουμε το ρολό και τις πατάτες.

Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ή μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Η συνταγή είναι από εδώ. 

Ρολό με κιμά κοτόπουλου

Υλικά: 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 150 γρ. ψωμί για τοστ, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.σ. εστραγκόν, ξερό, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κιλό κιμά κοτόπουλο, 1 αυγό, 1/2 πιπεριά κόκκινη, 1/2 πιπεριά πράσινη, 100 γρ. μοτσαρέλα, 100 γρ. τσένταρ, 100 γρ. μπέικον σε κομμάτι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί του τοστ, το μπούκοβο, το εστραγκόν, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το μείγμα με το ψωμί, το αυγό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Καλό θα ήταν να καλύψουμε με μεμβράνη και να το βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τον κιμά στην λαδόκολλα σε διαστάσεις περίπου 40x30 εκ.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις απλώνουμε στον κιμά. Κόβουμε τα τυριά σε μπαστουνάκια και τα απλώνουμε στον κιμά.

Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες και το απλώνουμε στον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά.

Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σε σχήμα καραμέλας και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά επιπλέον.

Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, μουστάρδα, θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι από εδώ.

Μυστικά για το ρολό με κιμά

-Ο κιμάς και όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Για να μαλακώσουν οι ίνες του κιμά προσθέτουμε λίγο ξύδι στο μείγμα. Την ίδια ακριβώς δουλειά κάνει η τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι, καθώς και το ούζο ή το κρασί.

–Αποφεύγουμε τη φρυγανιά γιατί σφίγγει το μείγμα.

–Τρίβουμε στο μείγμα διαφορά λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, για πιο αφράτο αποτέλεσμα.

-Όταν πλάθουμε το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, γιατί έτσι θα γίνει αφράτο το ρολό.

–Προσθέτουμε αυγό ή ασπράδι για να κρατήσει το σχήμα του την ώρα που το κόβουμε και για να μην διαλύεται. 

–Δίνουμε ωραίο σχήμα, χρησιμοποιώντας λαδωμένο χαρτί ψησίματος. 

-Την πρώτη μισή ώρα με σαράντα λεπτά, το ψήνουμε καλά σκεπασμένο και μετά το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει.

–Ο χρόνος ψησίματος του, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του και κυρίως το πάχος του. Ένα λεπτό ρολό ψήνεται πολύ πιο γρήγορα από ένα ρολό που έχει το διπλάσιο πάχος.

-Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα, πιέζουμε το ρολό στο κέντρο στο πιο χοντρό σημείο. Είναι ψημένο αν τα υγρά που βγαίνουν είναι διάφανα.

Τα μυστικά είναι από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v