Πώς να πετύχεις τα τηγανητά κολοκυθάκια

Έχουμε βαρεθεί τις τηγανητές πατάτες, θέλουμε να συνδυάσουμε το τζατζικάκι μας με κάποιο άλλο συνοδευτικό. Τι καλύτερο από κολοκυθάκια;
Πώς να πετύχεις τα τηγανητά κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια μπορεί να αποτελούν κυρίως καλοκαιρινή επιλογή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να τα απολαύσουμε χειμώνα. Γι’ αυτό υπάρχουν άλλωστε τα θερμοκήπια. Κι αν έχουμε κάποια αγαπημένη συνταγή για τα κολοκυθάκια, αυτή δεν είναι ούτε τα γεμιστά, ούτε το μπριάμ, αλλά τα τηγανητά, αυτά που συνοδεύονται με γιαουρτοσκόρδιο. 

Για να γευτείτε λοιπόν σπίτι τα κολοκυθάκια όπως θα τα σέρβιρε κάποια γιαγιάκα που μαγειρεύει σε καταγώγι του Βύρωνα, θα ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Υλικά: 1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά), 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 2 κούπες νερό, 1 κ.γ. για το νερό, ½  κ.γ. για τα κολοκυθάκια, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες πάχους λίγου μεγαλύτερου από μισού εκατοστού  ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια – τα μπαστουνάκια είναι ωραία τσαχπινιά για όσους θέλουν να τα βουτάνε σε οποιαδήποτε σος. Τα αλατίζουμε με το ½ κ.γ. και τα αφήνουμε να «ιδρώσουν». Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι.

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (π.χ. με μία τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά.

Παίρνουμε μια-μια τις αλευρωμένες φετούλες, τις βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τις ρίχνουμε στην φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν  απ’ όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε  τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί . Τα σερβίρουμε ζεστά.

Προσοχή:

Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε μια κούπα χωρίς να προσθέσουμε μπέικιν πάουντερ.

Μπορούμε να φτιάξουμε μείγμα από διάφορα αλεύρια. Για παράδειγμα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο. Αν έχουμε καλαμποκάλευρο συστήνεται στο μείγμα μας και για το ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στο αποτέλεσμα! Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μείγματα αλεύρων. Καλή επιλογή είναι και το ολικής άλεσης.

Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι είναι καλύτερα να κόψουμε τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες – για πρακτικούς λόγους. Αν πάλι έχουμε φριτέζα και οι στρογγυλές φέτες είναι του γούστου μας, διαλέγουμε φριτέζα.

Για ακόμη πιο «αμαρτωλό αποτέλεσμα», τρίβουμε λίγη πικάντικη κρητική γραβιέρα στα καυτά κολοκυθάκια την ώρα του σερβιρίσματος -αν και είναι λίγο ύβρις για το τζατζίκι αυτό.

Στα χωριά είθισται τα τηγανητά κολοκυθάκια να σερβίρονται με χυμό λεμονιού και τζατζίκι. Όταν επιλέγουμε λεμόνι, ρίχνουμε σε κάθε μπουκιά που τρώμε, αλλιώς το κολοκυθάκι
παπαριάζει.


Με πληροφορίες από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v