Πώς θα φτιάξεις μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Δύο κλασικές συνταγές και πολλά μικρά μυστικά για να φτιάξεις ονειρεμένους κουραμπιέδες και λαχταριστά μελομακάρονα με την πρώτη.
Πώς θα φτιάξεις μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Με όποιο στρατόπεδο και αν συντάσσεσαι στο αιώνιο δίλημμα «ποιο είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο γλυκό;» σίγουρα δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αμφότερα στη χειροποίητη εκδοχή τους έχουν άλλη χάρη. Άσε που φτιάχνοντάς τα αρωματίζεις και το σπίτι μαγικά –παράπλευρη ωφέλεια. Κι αν είσαι πρωτάρης/α στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, με φοβάσαι τίποτα: Σου βρήκαμε τις κλασικές τους συνταγές, μαζί με μυστικά και κόλπα για εγγυημένη επιτυχία.

Συνταγή για κλασικά μελομακάρονα

Υλικά:
240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ, 50 γρ. κονιάκ, 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι, 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής, 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κοφτό κ.γλ. γαρύφαλλο, 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα, ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι: 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό, 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο, ½ λεμόνι (ακέρωτο),
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει η ζύμη, ανακατεύουμε λίγο με το χέρι απαλά.

Για το πλάσιμο: Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Το ταψί για τα μελομακάρονα δε χρειάζεται αντικολλητικό χαρτί γιατί η ζύμη είναι αρκετά λιπαρή και δεν κολλάνε.

Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι: Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3 λεπτά. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

Για να τα σιροπιάσουμε: Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μικρά μυστικά για ονειρικά μελομακάρονα

Πριν ξεκινήσετε, βάλτε τα υγρά υλικά μαζί με την ζάχαρη σε ένα μπολ και αφήστε τα για λίγο στην άκρη μέχρι να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα στο ψήσιμο.

Όσο πιο πολύ χτυπήσετε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι, τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.

Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.

Αν φτιάξετε πολλά μελομακάρονα, τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.

Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος στους 160 βαθμούς. Αν βάλετε παραπάνω από ένα ταψί στο φούρνο, στα μισά του ψησίματος είναι καλή ιδέα να αλλάξετε θέση στα ταψιά μεταξύ τους, έτσι ώστε να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα ομοιόμορφα.

Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες

Υλικά:
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 220 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 βανιλίνη, 1 κ.γ. ανθόνερο, 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ ή ρούμι, 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο, 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση: 1 κ.σ. ανθόνερο, 300 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια.

Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μυστικά για τους καλύτερους κουραμπιέδες έβερ
από τη Madame Ginger 

Το νούμερο ένα συστατικό επιτυχίας του κουραμπιέ είναι το βούτυρο: Ιδανικά, θα πρέπει να είναι φρέσκο, ή βούτυρο γάλακτος. Διαλέξτε, επίσης, καλό αλεύρι και ολόκληρο αμύγδαλο που θα καβουρντίσετε μόνοι.

Το δεύτερο μυστικό επιτυχίας για τους κουραμπιέδες είναι το αφράτεμα: Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν για ώρα (τουλάχιστον 10-15 λεπτά) μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Όταν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά για να μην χάσουν το αφράτεμα και όχι παραπάνω από τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακατευτούν τα υλικά. Γιατί; Γιατί, όπως ισχύει και με τα μελομακάρονα, αν παραζυμωθούν θα βγουν σκληροί.

Το άχνισμα στους κουραμπιέδες (η διαδικασία του πασπαλίσματος με την ζάχαρη άχνη) είναι επίσης πολύ σημαντικό. Δείτε εδώ πώς θα το κάνετε σωστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v