Εύκολες συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα

Με αυτές τις γρήγορες και λαχταριστές συνταγές θα... μελοκαμαρώσετε για το πόσο νόστιμα θα βγουν.
Εύκολες συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια είναι σχετικά απλή και αρκετά διασκεδαστική – αν τα ετοιμάσετε με παρέα.

Δείτε τρεις συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα, εύκολα και (σχετικά) γρήγορα.

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Υλικά: 240 γρ. σπορέλαιο, 240 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. κονιάκ, 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι, 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής, 200 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. γαρύφαλλο, 2 κ.γλ. κανέλα, ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι: 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό, 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο, ½ λεμόνι (ακέρωτο), αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Η ζύμη για τα παραδοσιακά μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.

Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια.

Συνταγή από εδώ

Μελομακάρονα με μπύρα

Υλικά: 1 φλ. λάδι, 1 φλ. μπύρα, 1 φλ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. σόδα, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.σ. κανελογαρίφαλα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 1.200 γρ.)

Για το σιρόπι: 1 φλ. μέλι, 2 φλ. νερό

Για το γαρνίρισμα: καρύδια (μέτρια κοπανισμένα)

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι μέχρι να είναι η ζύμη εύκολη στο πλάσιμο και μαλακή. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170οC για 20΄- 25΄, για να είναι αφράτα.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με το μέλι για 5΄. Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε στο ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο καρύδι.

Συνταγή από εδώ

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Υλικά:

Για το μείγμα 1: 200 γρ. ηλιέλαιο, 90 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 20 γρ. ζάχαρη άχνη, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη, 1-2 κ.γ. κανέλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη, ξύσμα, από 1 πορτοκάλι, 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το μείγμα 2: 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό, 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για το σιρόπι: 250 γρ. νερό, 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 στικ κανέλα, 3 γαρίφαλα, ολόκληρα, αποξηραμένα, 1/2 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση, 70 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα: 100 γρ. μέλι, 100 γρ. καρύδια, τριμμένα

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν μεταξύ τους. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε στο μπολ.  Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε και αυτή μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Αν ανακατέψουμε περισσότερο το μείγμα θα βγάλει τα λάδια του και δεν θα έχουν ωραία σύσταση τα γλυκάκια μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 25-30 γρ. το κάθε ένα) και πιέζουμε με μία τρυπητή κουτάλα (αράχνη) ή ένα πιρούνι κρατώντας το ανάποδα για να δώσουμε το γνωστό σχήμα. Τα τοποθετούμε όλα σε 2 ταψάκια με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο ένα ένα τα ταψάκια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.  Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μέλι και τα καρύδια.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v