Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες: Εσύ με ποιους είσαι;

Αναλύουμε με στοιχεία και προσωπικές εμπειρίες τη μεγαλύτερη γλυκομάχη των γιορτών, μπουκωμένοι με κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες: Εσύ με ποιους είσαι;

Κάθε χρόνο στις γιορτές ό,τι κι αν λέμε, μια και μόνο μεγάλη μάχη μας απασχολεί. Δεν μας νοιάζουν ούτε ποδοσφαιρικοί αγώνες, ούτε οι τσακωμοί για τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. Η μεγαλύτερη μάχη εκεί έξω είναι αυτή ανάμεσα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα βεβαίως, βεβαίως. Σε κάθε σπίτι της ελληνικής επικράτειας, αλλά και σε όποιο σημείο της γης βρεις κάποιον Έλληνα, είναι σίγουρο πως μια πιατέλα έχει μπατάρει από το βάρος μελομακάρονων και κουραμπιέδων, που παλεύουν για την πρώτη θέση των αγαπημένων γλυκών των γιορτών. Εμείς θα παρουσιάσουμε ενδελεχώς τους δύο αντιπάλους με τα πολλά καλά τους και τα λίγα κακά τους.

Ξεκινάμε αλφαβητικά, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, με τους αξιαγάπητους κουραμπιέδες.



Αρχικά στο όνομα χωλαίνουμε λίγο και πρέπει να το παραδεχθούμε για να προχωρήσουμε. Πασπαλισμένος με αυτή την υπέροχα εθιστική ζάχαρη άχνη κάθε κουραμπιές έχει ένα και μόνο στόχο, να φαγωθεί με δόξα και τιμή. Τα τελευταία χρόνια δε, που ξεφυτρώνουν παντού εκδοχές τους σε μπουκίτσες και επικάλυψη σοκολάτα, ή ακόμη και γέμιση, το level της απόλαυσης έχει φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος. Αν έχεις ωστόσο παραδοσιακή συνταγή, μη σε σκιάζει φοβέρα καμιά. Πασπάλισε τους με όση περισσότερη ζάχαρη άχνη τραβάει η καρδιά σου, βάλε μέσα κι αμυγδαλάκι και με τις υγείες σου. Στα αρνητικά οφείλουμε να αναφέρουμε ότι χρειάζεσαι ένα σκουπάκι ανά χείρας για να μαζεύεις ζάχαρες από κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο. Αν ο κουραμπιές ωστόσο είναι βουτυράτος κι αφράτος δεν σε νοιάζει ούτε η γενική στο σπίτι ούτε τίποτα. Από εμάς είναι ναι!

Συνεχίζουμε με τα λατρεμένα μελομακάρονα



Αρχικά να βγάλουμε το καπέλο μας (όσοι δεν φορούν, ενώ διαβάζουν, ας πάρουν ένα πρόχειρο, για να το βγάλουν μετά) στον άνθρωπο που σκέφτηκε τούτο εδώ το έδεσμα. Μετά τις υποκλίσεις έχουμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως που τα τρώμε μονάχα τα Χριστούγεννα και δεν είναι ένα τίμιο all seasons γλυκό, όπως του αξίζει. Τα λουκούμια τι παραπάνω έχουν δηλαδή, που τα τρώμε στη μάπα 12 μήνες τον χρόνο;

Κολασμένο γλυκό τα μελομακάρονα, έχουν γεννηθεί για να μας γεμίζουν με κιλά στην περίοδο των γιορτών, μιας κι οι ζαχαροπλάστες έχουν αποθρασυνθεί τα τελευταία χρόνια και τους βάζουν και σοκολάτα από πάνω, γιατί οι 3 δωδεκάδες που τρώγαμε σε ένα σαββατοκύριακο όταν ήμασταν παιδιά, προφανώς δεν φτάνουν πια.

Δεν υπάρχει σπίτι που να μην τιμά το μελομακάρονο, ενώ μια αγαπημένη παιδική ανάμνηση που ευτυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι η ανταλλαγή μελομακάρονων ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους όσο διαρκούν τα Χριστούγεννα.

Στα αρνητικά ότι τα μελωμένα χέρια δεν ήταν ποτέ καλά χέρια, αντίθετα είχαν την κακή συνήθεια να αφήνουν αποτυπώματα σε όλο το σπίτι και τα αγαπημένα σου ρούχα.

Επειδή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο γλυκό μας αρέσει περισσότερο, αφήνουμε σε σένα την τελική επιλογή. Άσε τον κουραμπιέ και το μελομακάρονο κάτω και ψήφισε λοιπόν!











 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v