Συνταγές για να αγαπήσεις τον αρακά

Ο αρακάς μαγειρεύεται εύκολα, είναι γλυκός, τρώγεται με το κουτάλι και μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία. Εδώ μερικές συνταγές για να τον αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.
Συνταγές για να αγαπήσεις τον αρακά

Αρακάς, ένα φαγητό θρεπτικό με μεγάλες ποσότητες καλίου, πλούσιο σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Γλυκό στη γεύση και ωραίο στην υφή, ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Εδώ μερικές συνταγές για να τον αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.

Muffins με γαλοπούλα και αρακά

Υλικά:

Για τη ζύμη: 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση: 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, σε φέτες, 50 γρ. αρακά, ξεπαγωμένο, 4 αβγά, μέτρια, 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1/2 κ.γ. μουστάρδα, σκόνη

Εκτέλεση: 

Για τη ζύμη:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και αρκετά εύπλαστο μείγμα. (Αν το μείγμα μας τρίβεται τότε προσθέτουμε 1 κ.γ. κρύο νερό.)

Βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια στη φόρμα για muffins.

Μοιράζουμε τη ζύμη στα 12 και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε η ζύμη να καλύψει τον πάτο και ελαφρώς τα τοιχώματα από κάθε χαρτάκι.

Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη γέμιση:

Ανακατεύουμε τη γραβιέρα με το αλεύρι και μοιράζουμε το μείγμα στον πάτο από κάθε ζύμη που μόλις ψήσαμε

Κόβουμε τις φέτες γαλοπούλας σε κυβάκια 2 εκ..

Μοιράζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας πάνω από το μείγμα γραβιέρας.

Μοιράζουμε και τον αρακά μαζί με τη γαλοπούλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μοιράζουμε στα φορμάκια γεμίζοντας τα ¾ του ύψους.

Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ.


Σούπα αρακά

Υλικά: 1 κ.σ βούτυρο, 1 κ.σ ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 300 γραµ. αρακά κατεψυγμένο και παγωμένο, 400 γραµ. ζωμό λαχανικών ή κότας, 6 φύλλα δυόσμου (φρέσκο), αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ γιαούρτι 2% για το σερβίρισμα, σταγόνες ελαιόλαδο, λίγα φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4΄ να μαλώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1′ και το αφαιρούμε.

Προσθέτουμε τον παγωμένο αρακά και τον ζωμό. Ρίχνουμε τα 4 φύλλα δυόσμου. Αφήνουμε να πάρει βράση. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5-6΄.

Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την καταπράσινη σούπα. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγη κρέμα γάλακτος.

Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουτάλια τυρί κρέμα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι από εδώ.


Αρακάς με καπνιστό τόνο

Υλικά: 2 κονσέρβες καπνιστό τόνο, 450 γρ. αρακά, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κρεμμύδι ξερό, ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι άνηθο,  ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από ½ λεμόνι, 2 κ.σ. βούτυρο, αλάτι–πιπέρι

Εκτέλεση: Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με βούτυρο το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε τον αρακά, αλάτι, πιπέρι, το νερό, και τον αφήνουμε για 10 λεπτά να μαγειρευτεί. Στο τέλος βάζουμε τον τόνο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ.


Ομελέτα φούρνου με φρέσκο αρακά και σαλάμι μπίρας

Υλικά: 4 αβγά, 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ, 1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο, 1 φλιτζάνι φετούλες καρότου, 1 φλιτζάνι σαλάμι, σε λεπτές λωρίδες, 100ml γάλα φρέσκο, 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 100ml ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο, ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτετε τον αρακά και τα καρότα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.

Προσθέτετε το σαλάμι μπύρας, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το δυόσμο, τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού και ανακατεύετε καλά.

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να σφίξει και να χρυσίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή, πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και συνοδεύετε με μια ντοματοσαλάτα.

Η συνταγή είναι από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v