Τέλειες συνταγές για φανταστικές σούπες

Καθώς το φθινόπωρο είναι (ημερολογιακά τουλάχιστον) εδώ, πειραματιζόμαστε με τις πρώτες λαχταριστές σούπες της σαιζόν.
Τέλειες συνταγές για φανταστικές σούπες
Ποιος είπε ότι πρέπει να πιάσει κρύο για να απολαύσεις μια αχνιστή σούπα; Εμείς λέμε να γιορτάσουμε την ημερολογιακή έλευση του φθινοπώρου με πέντε θρεπτικές και πεντανόστιμες σούπες φτιαγμένες από τα χεράκια μας. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε τις τέλειες συνταγές.

Ντοματόσουπα με ψωμί

Υλικά:
600 γρ. ντομάτες, 400 γρ. ψωμί, 2 κλ. Θυμάρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης, 800 γρ. νερό, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: κρουτόν, ελαιόλαδο, θυμάρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, το ψωμί σε κυβάκια, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε τις ψητές ντομάτες και το ψημένο ψωμί, μαζί με τα υγρά του ταψιού, στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε με κρουτόν και πασπαλίζουμε με έξτρα ελαιόλαδο και θυμάρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πρασόσουπα βελουτέ

Υλικά:
1/4 φλ. ελαιόλαδο, 6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο), 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, 4 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.), 2 φλ. γάλα φρέσκο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.

Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄. Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.

Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο και μπαχαρικά

Υλικά:
Για τη σούπα κολοκύθας

40 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες, 100 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 150 γρ. καρότο κομμένο σε μεσαία καρέ, 700 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού, 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 750 γρ. νερό
1 γρ. μπαχάρι τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού ή 1 κόκκος), 0,5 γρ. κανέλλα σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού), 1 φύλλο δάφνης, 3 κόκκοι γαρύφαλλο, 2,5 γρ. κόλιανδρος τριμμένος, 150 γρ. βούτυρο καβουρδισμένο, 60 γρ. μέλι, θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι

Για το γαρνίρισμα: σέλερι ψιλοκομμένο, μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες, λαχανάκια Βρυξελλών σε φύλλα

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά. Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε. Αν δε τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι. Σερβίρουμε τη σούπα με το σέλερι, το μήλο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Σούπα βελουτέ καρότο με καπνιστή πάπρικα & κρέμα γιαουρτιού

Υλικά:
Για την σούπα: 500 γρ. καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 40 ml ελαιόλαδο, 3 κ.σ. κοφτές ρύζι (οποιουδήποτε τύπου), 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά, 1 λίτρο ζωμό ή νερό, αλάτι & πιπέρι

Για την κρέμα γιαουρτιού: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια – υψηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με την κουτάλα να αναδειχθεί η μυρωδιά. Ρίχνουμε τα καρότα και το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Όταν βράσει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια-χαμηλή, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γιαουρτόκρεμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και το σκόρδο στον κάδο της κουζινομηχανής, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη κρέμα. Εάν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα και ξαναχτυπάμε για να είναι ομοιόμορφη.

Χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ (προτιμότερο να το κάνουμε σε 2 δόσεις). Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται αλάτι & πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω από φωτιά μέτριας έντασης μέχρι να πάρει μια βράση.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Βελούδινη χορτόσουπα με ξινόμηλα

Υλικά:
500 γρ. διάφορα καθαρισμένα χόρτα, όπως ζοχοί, σταμναγκάθι, ρόκα, αγριοράδικα, 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος) σε μέτριες ροδέλες, 2 μέτριες πατάτες σε κύβους, 2 ξινόμηλα καθαρισμένα σε μέτριους κύβους, 1½ λίτρο ζωμός κότας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φλ. γαλοτύρι, γλυκό μπούκοβο

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε για 4 - 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια πιρούνα και τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό. Μόλις κρυώσουν ελαφρά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος. Πετάμε το νερό της κατσαρόλας, τη σκουπίζουμε καλά και ζεσταίνουμε εκεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα πράσα για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα χόρτα, τις πατάτες και τα ξινόμηλα.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ, σε δόσεις. Για πιο φίνο αποτέλεσμα την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι, τη μοιράζουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κ.σ. τυρί. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v