Υπάρχουν χορταστικές σούπες;

Είναι θρεπτικές, είναι ο ορισμός του comfort food… Μπορούν να γίνουν και χορταστικές; Μπορούν. Έχουμε 4 σούπερ συνταγές που το αποδεικνύουν.
Υπάρχουν χορταστικές σούπες;
Συνυφασμένες με την έννοια του χειμώνα και του (υποχρεωτικού στην περίπτωση μας αλλά ας μην το κάνουμε πάλι θέμα) cocooning, οι σούπες είναι οι βασιλιάδες των υγιεινών σπιτικών φαγητών. Και ναι, μπορούν μια χαρά να σε χορτάσουν. Και να και η απόδειξη, μέσα από τέσσερις διαφορετικές συνταγές.

Σούπα με αρακά και μπισκότα παρμεζάνας

Υλικά:
1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, + έξτρα, για το σερβίρισμα, 1 πατάτα μέτρια, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 900 γρ. αρακά, 1/4 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα + έξτρα, για το σερβίρισμα, αλάτι προαιρετικά, πιπέρι προαιρετικά, 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 2 εκ. την πατάτα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, την πατάτα και σοτάρουμε. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε τον αρακά και βράζουμε για 4 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί ο αρακάς. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα φύλλα δυόσμου, και ομογενοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τα μπισκότα παρμεζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Καλύπτουμε τη βάση ενός ταψιού με λαδόκολλα και δημιουργούμε με την τριμμένη παρμεζάνα 6 κύκλους διαμέτρου 6-7 εκ. Ψήνουμε την παρμεζάνα για 3 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά να κρυώσουν, και έπειτα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα βγάζουμε από το ταψί. Μοιράζουμε τη σούπα σε 6 μπολ και τη σερβίρουμε ζεστή με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, φύλλα δυόσμου και τα μπισκότα παρμεζάνας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Κοτόσουπα με κριθαράκι

Υλικά:
1 μικρό κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες), 1 ξερό κρεμμύδι (σε καρέ), 1 πράσο (σε φέτες), 2 καρότα (σε μικρά καρέ), 1/2 σελινόριζα (σε μικρά καρέ), 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 2-3 κλωνάρια σέλινο 1/3 φλ. κριθαράκι ψιλό, 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε για 25′ από την ώρα που θα πάρει βράση. Ξαφρίζουμε το νερό, όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά το μαϊντανό, το σέλινο, το αλατοπίπερο και το κριθαράκι. Βράζουμε για 10′ ανακατεύοντας την κοτόσουπα τακτικά. Τέλος, στύβουμε το λεμόνι κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κοτόσουπα μετά το βράσιμο σκεπασμένη για 10′. Σερβίρουμε σε πιάτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κρεμώδης σούπα με σολομό και λαχανικά

Υλικά:
4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο, 1 κύβο λαχανικών, ¼ φλ. λευκό κρασί ξηρό, 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε μικρά κομμάτια, 1 λίτρο νερό, 400 γρ. φιλέτο σολομού κομμένο σε κομμάτια, ½ ματσάκι άνηθο, 250 ml κρέμα γάλακτος, ½ κ.γ. μπαχάρι, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 περίπου λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών και με μία ξύλινη κουτάλα τον διαλύουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, το πράσο και το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν. Προσθέτουμε το σολομό, τον μισό άνηθο, την κρέμα γάλακτος, το μπαχάρι και όσο αλατοπίπερο επιθυμούμε. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σούπα πατάτα, πράσο, μπέικον

Υλικά:
300 γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεσαίο καρέ, 50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 75 γρ. κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες, 150 γρ. πράσο σε λεπτές φέτες, 50 γρ. μπέικον σε μεσαίο καρέ, 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 10 κλωναράκια θυμάρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το μπέικον, αλατίζουμε και ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις πατάτες και το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζουμε το ζωμό, ώστε να είναι εύγευστος, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη σούπα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v