5 σούπες για γερό ανοσοποιητικό

Θρεπτικές αλλά και νόστιμες, φτιάχνονται γρήγορα και χτίζουν γερό ανοσοποιητικό, μέρες που είναι… Πέντε συνταγές για σούπερ σούπες.
5 σούπες για γερό ανοσοποιητικό
Σκορδόσουπα

Υλικά:
1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, 2 κ.γ. ελαιόλαδο (1+1), 2 κεφάλια σκόρδο (12-15 σκελίδες το καθένα) χωρισμένα, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι, θαλασσινό αλάτι χοντρό κατά βούληση, μαύρο πιπέρι κατά βούληση, 1 κ.σ. λευκό κρασί, 1 λίτρο ζωμό (κοτόπουλου ή μοσχαριού ή λαχανικών), 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 4 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό, 2 μέτριες πατάτες σε κύβους

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Κόβουμε τη μια άκρη από ένα κεφάλι σκόρδο. Βάζουμε τις σκελίδες σε ένα ταψί. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε τη φλούδα από τις σκελίδες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τις υπόλοιπες σκελίδες στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, μια πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι και το τσίλι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, για 30 περίπου λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρασί και 3 φλ ζωμό, τις πατάτες, το ψημένο σκόρδο και τα μυρωδικά, μαζί με μια γενναία πρέζα θαλασσινό αλάτι χοντρό. Βράζουμε τη σούπα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σε ένα μπλέντερ κάνουμε πουρέ τη σούπα. Eπιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα μαζί με άλλο 1 φλ ζωμό, αν χρειάζεται. Δοκιμάζουμε για αλάτι, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί αν χρειάζεται, μπόλικο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε με ένα κλωνάρι θυμάρι και λιωμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Σούπα με καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι

Υλικά:
Για τη σούπα: 90 γρ. βούτυρο, 100 γρ. κρεμμύδι σε φέτες, 450 γρ. καρότο τριμμένο, 20 γρ. τζίντζερ σε λεπτές φέτες, 5 γρ.σκόρδο σε λεπτές φέτες, 10 γρ. ζάχαρη, 60 γρ. χυμός πορτοκαλιού, 700 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 15 γρ. χυμός λεμονιού, αλάτι
Για τα καρότα γλασέ: 400 γρ. καρότα σε μέτρια καρέ, 100 γρ. μέλι, 80 γρ. βούτυρο, 10 γρ. κύμινο, αλάτι
Για το σερβίρισμα: 100 γρ. τσιπς καρότου, 40 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο και χοντροκομμένο, 80 γρ. κατσικίσιο τυρί σε μικρά κομμάτια, σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σούπα: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε και τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά 1/3. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα.

Για τα καρότα γλασέ: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα καρότα μαζί με το μέλι και το βούτυρο. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα καρότα, μέχρι να μαλακώσουν και να γλασάρουν.

Για το σερβίρισμα: Σερβίρουμε τη σούπα με τα καρότα γλασέ, τα τσιπς καρότου, τα φουντούκια, το σχοινόπρασο και το κατσικίσιο τυρί.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Σούπα με κουνουπίδι και κουρκουμά

Υλικά:
1 κρεμμύδι, 2 καρότα, 2 στικ σέλερι, 2 σκ. σκόρδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κουνουπίδι, 1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. κουρκουμά ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. κύμινο, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. γάλα καρύδας, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε το καρότο στα 4 και σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. Το σέλερι σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το κύμινο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα μισά λαχανικά με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα λαχανικά που κρατήσαμε στην άκρη στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σούπα μπρόκολο βελουτέ

Υλικά:
1.200 γρ. μπρόκολο καθαρισμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 φέτες προσούτο για το γαρνίρισμα, γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε για λίγο μέχρι να γίνουν διάφανα για 2-3′. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες και κόβουμε τα κοτσάνια τους σε μικρά κομμάτια. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε τα υλικά με το ζωμό και σιγοβράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα αλέθουμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ κι αλατοπιπερώνουμε. Διατηρούμε τη βελουτέ σούπα ζεστή.

Σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα, απλώνουμε τις φέτες προσούτο. Τις ψήνουμε στον αέρα στους 220oC για 10΄, να γίνουν τραγανές. Τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσουν. Μοιράζουμε τη μπροκολόσουπα βελουτέ σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε με τα χέρια από πάνω το προσούτο. Εναλλάκτικά σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κοτόσουπα με λαχανικά και κριθαράκι

Υλικά:
500 γρ. κοτόπουλο στήθος, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, 2 πατάτες κομμένες σε κυβάκια, 2 ντομάτες τριμμένες, 1/2 κ.γλ. πιπέρι καυτερό κόκκινο, 1 πιπεριά καυτερή μικρή ψιλοκομμένη, 1 κ.γλ. κύμινο τριμμένο, 100 γρ. κριθαράκι, 4 φλιτζάνια ζωμό κότας, αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές λωρίδες και το αλατίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το καρότο, τις πατάτες, την καυτερή πιπεριά, τα κολοκυθάκια, το κύμινο και το καυτερό πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Βάζουμε το κοτόπουλο, την ντομάτα και τον ζωμό και σιγοβράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 13-15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v