Τέλειες σούπες για ορεκτικό

Οι σούπες είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά τον χειμώνα. Και για να εντυπωσιάσεις φίλους ή το αίσθημα, σου βρήκαμε μερικές τέλειες συνταγές.
Τέλειες σούπες για ορεκτικό
Ποτάζ παρμεντιέ
Υλικά: 300 γρ. πράσα ψιλοκομμένα, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες, 5 φλυτζάνια ζωμού κότας χωρίς λίπος (περίπου 1 λίτρο), ενάμιση φλυτζάνι φρέσκια κρέμα γάλακτος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανός ή άνιθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε τα πράσα μας στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με το λάδι μας. Αδειάζουμε το ζωμό πάνω στα λαχανικά μας και αφήνουμε το μείγμα της σούπας να πάρει μια βράση. Μόλις βάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δούμε ότι οι πατάτες μαλακώνουν τόσο ώστε να αρχίζουν να λιώνουν. Σε αυτό το σημείο, βάζουμε τη σούπα στο μύλο λαχανικών ή την περνάμε στο μπλέντερ για να γίνει βελουτέ. Μετά βάζουμε ξανά την ποτάζ πάνω στη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Δοκιμάζουμε για να έχουμε τη γεύση που θέλουμε. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Η συνταγή από εδώ

Σούπα λαχανικών με κριθαράκι
Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα κομμένα σε πολύ μικρά καρέ, 2 πιπεριές κομμένες σε πολύ μικρά καρέ, 2 κολοκύθια κομμένα σε πολύ μικρά καρέ, 2 πατάτες κομμένες σε πολύ μικρά καρέ, 1 ντομάτα κομμένη σε πολύ μικρά καρέ, 1 φλ. κριθαράκι, 1 φλ. βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (ή άλλο βρασμένο όσπριο), αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα: 3 κ.σ. ταχίνι, 1 λεμόνι (χυμό), λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά (το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις πατάτες). Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 4′-5′ να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ένα λίτρο νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10′. Προσθέτουμε τα βρασμένα μαυρομάτικα, ή όποιο άλλο βρασμένο όσπριο έχουμε επιλέξει, και το κριθαράκι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 ‘ μέχρι να χυλώσει η σούπα. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το ταχίνι, το λεμόνι και 3 κ.σ. κρύο νερό σε πιάτο. Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζάνι ζεστή σούπα. Ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει το ταχίνι. Στην αρχή θα σφίξει πολύ αλλά μετά αραιώνει. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αραιωμένο ταχίνι. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή από εδώ

Σούπα από κόκκινα φασόλια με αβοκάντο και καλαμπόκι
Υλικά: 30 γρ. ελαιόλαδο, 400 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 150 γρ. σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες, 250 γρ. καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες, 60 γρ. σκόρδο σε ολόκληρες σκελίδες (περίπου 8), 10 γρ. κύμινο, 15 γρ. πιπεράκια καυτερά, 1,5 κιλό φασόλια κόκκινα, 1 κιλό ζωμό λαχανικών ή νερό, 20 γρ. χυμό λάιμ, αλάτι, 10 γρ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (προαιρετικά), γιαούρτι για το γαρνίρισμα, ψητές τορτίγιες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε τα λαχανικά, το σκόρδο, το κύμινο, τα πιπεράκια καυτερά, τα φασόλια κόκκινα και τον ζωμό λαχανικών ή το νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και αλέθουμε. Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο, το γιαούρτι και τις τορτίγιες.
Η συνταγή από εδώ

Βελουτέ σούπα με αγκινάρες
Υλικά: κρεμμύδι, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο, αλάτι, πιπέρι, ½ κ.γ. μπούκοβο, 1 σκ. σκόρδο, 1 πατάτα, 600 γρ. αγκινάρες καρδιές, 50 γρ. κρασί λευκό, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 1 λίτρο νερό, 1 κ.σ. μέλι, 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το πράσο σταυρωτά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το πράσο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε να καραμελώσουν. Κόβουμε την πατάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το ½ λεμόνι, το νερό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σούπα. Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο ρευστή, αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι και σερβίρουμε με φέτες ψωμί, φέτες λεμονιού λάδι τρούφας ή ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
Η συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v