Κρύες σούπες έχεις δοκιμάσει;

Ψάξαμε και βρήκαμε λαχταριστές συνταγές που θα σε βάλουν στον πειρασμό να δοκιμάσεις κρύες σούπες… και να τις αγαπήσεις.
Κρύες σούπες έχεις δοκιμάσει;
Μπορεί άμεσα συνδεδεμένες με το ελληνικό καλοκαίρι να μην είναι, όμως τα τελευταία χρόνια όλο και κερδίζουν έδαφος –ακόμα και αν δεν το έχεις δοκιμάσει, το ισπανικό gazpacho για παράδειγμα σίγουρα το έχεις ακουστά. Εκτός από πεντανόστιμες, είναι θρεπτικές και δροσιστικές, κι αν αυτή η εισαγωγή δεν σε πείθει να δοκιμάσεις κρύες σούπες, οι παρακάτω συνταγές σίγουρα θα το κάνουν.

Κρύα σούπα ντομάτας

Υλικά:
Για τη σούπα ντομάτας: 1 κιλό ντομάτες, 150 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε τέταρτα, 150 γρ. αγγούρι καθαρισμένο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 150 γρ. ελαιόλαδο, 25 γρ. ψωμί χωριάτικο, φρυγανισμένο, χωρίς κόρα, 10 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο, 10 γρ. φύλλα βασιλικού, 10 γρ. αλάτι, 10 γρ. ζάχαρη, 25 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 750 γρ. ζωμός λαχανικών με βάση την ντομάτα

Για τις μπρουσκέτες: 4 φέτες ψωμί, πάχους 1 εκ., 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 160 γρ. αβοκάντο, κομμένο σε μικρά καρέ, 60 γρ. πιπεριές φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ, 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. χυμό λάιμ, κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σούπα ντομάτας: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αλέθουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών που έχει βάση την ντομάτα, φρυγανισμένο ψωμί, βασιλικό, λευκό ξίδι και ζάχαρη και αλέθουμε ξανά. Καθώς δουλεύει το μπλέντερ προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Περνάμε τη σούπα από σήτα και προσθέτουμε αλάτι και ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Ιδανικά προτού σερβίρουμε αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο για λίγες ώρες ώστε να αναδειχθεί περισσότερο γευστικά.

TIP: Αντί για φύλλα βασιλικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα δυόσμου.

Για τις μπρουσκέτες: Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αλατίζουμε και δοκιμάζουμε. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και σπάμε το αβοκάντο. Διορθώνουμε αν χρειάζεται και μοιράζουμε το μείγμα του αβοκάντο σε κάθε φέτα φρυγανισμένου ψωμιού.

TIP: Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ελαιόλαδο, φύλλα βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Κρύα σούπα με αρακά

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 10 γρ. τζίντζερ, 2 σκ. σκόρδο, 50 γρ. κρασί λευκό, 800 γρ. νερό, 1 κιλό αρακά, πιπέρι, αλάτι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. θυμάρι, 1/4 ματσάκι δυόσμο

Για το σερβίρισμα: ψωμί ψημένο, ταραμοσαλάτα, 200 γρ. αρακά βρασμένο, πιπέρι, μπούκοβο, θυμάρι, 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα 26 εκ. σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το νερό, τον αρακά, πιπέρι, αλάτι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και καλύπτουμε με το καπάκι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα από σινουά. Σερβίρουμε τη σούπα κρύα με τις μπρουσκέτες με ταραμοσαλάτα, τον αρακά, πιπέρι, μπούκοβο, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Γκασπάτσο

Υλικά:
1 κιλό ντοματες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα), 1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό), 1 πιπεριά κόκκινη, 1 μικρή πιπεριά πράσινη, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 1 σκ. σκόρδο, 1/2 ξερό κρεμμύδι, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 2 κ.σ ξύδι από κρασί, 1/4 φλ. ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα: φέτες μπαγκέτα, 1 σκ. σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε τα λαχανικά μας. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια για το γκασπάτσο. Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι. Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αφού μαριναριστούν τα υλικά, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Για τα σκορδόψωμα: Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζουμε με το κομμένο σκόρδο, αλείφουμε το ψωμί. Ραντίζουμε ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε τα σκορδόψωμα κρουτόν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 7΄να ροδίσουν. Σερβίρουμε την σούπα σε πιάτα, παγωμένη. Γαρνίρουμε με δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v