10 λάθη που κάνουν οι «έμπειροι» μάγειρες

Υπάρχουν δύο τρία πραγματάκια που, αν τα αλλάξεις, θα γευτείς πολύ καλύτερες υφές και γεύσεις.
10 λάθη που κάνουν οι «έμπειροι» μάγειρες
Όλοι κάνουμε λαθάκια στην κουζίνα· και δυστυχώς υπάρχουν κάποια από αυτά που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι από την τριβή με το… άθλημα. Μαζέψαμε εδώ τα πιο κοινά για να κάνουμε τη ζωή σου πιο νόστιμη.

-Δεν αφήνεις το κρέας να ξεκουραστεί μετά το μαγείρεμα

Καταπολέμησε την ορμή σου να καταβροχθίσεις την πικάνια σου (το λεγόμενο κιλότο) μόλις το μαγειρέψεις. Άσ’ το πέντε λεπτά να «ξεκουραστεί» για να «απλωθούν» τα ζουμιά σε όλο το κομμάτι.

-Βάζεις πολύ φαγητό στο σκεύος μαγειρέματος

Μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι ή ταψί σημαίνει κακό ψήσιμο. Αν ακουμπά η μία πατάτα πάνω στην άλλη δε θα κάνει ποτέ την κρούστα που θέλεις.

-Γυρίζεις πολλές φορές το κρέας στο τηγάνι

Ξέρεις πόσες φορές χρειάζεται να γυρίσεις την μπριζόλα στο τηγάνι; Μία.

-Μαγειρεύεις το κρέας ή το ψάρι με το που το βγάλεις από το ψυγείο

Καλό είναι πριν το μαγειρέψεις να το αφήσεις σε ένα πιάτο μέχρι να πιάσει θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά. 

-Το παρακάνεις με τα μπαχαρικά

Συμβαίνει και στους καλύτερους. Αν θέλεις να το σώσεις ρίξε λίγο ζεστό νερό ή κάποιο οξύ όπως το λεμόνι για να εξασθενήσεις την ένταση του.

-Μαγειρεύεις υπερβολικά το κρέας

Υπάρχει όμως λύση. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο κρέατος. Αν για παράδειγμα μαγειρεύεις κότσι και δεν μπορείς να γνωρίζεις τι συμβαίνει στον πυρήνα του κομματιού το θερμόμετρο θα σου λύσει τα χέρια.

-Δεν έχεις εξοικειωθεί με την ηλεκτρική σου κουζίνα

Δεν λειτουργούν όλοι οι φούρνοι και τα μάτια με τον ίδιο τρόπο. Την επόμενη φορά που θα βράσεις για παράδειγμα μακαρόνια σύγκρινε τον χρόνο μαγειρέματος που αναγράφεται στη συσκευασία με τον χρόνο που χρειάστηκες εσύ. Το ίδιο ισχύει και για τον φούρνο, ψήσε μία έτοιμη πίτσα και σύγκρινε τους χρόνους.

-Χρησιμοποιείς λάθος έλαιο

Το ελαιόλαδο είναι υπέροχο, αλλά δεν ταιριάζει με το κινέζικο που θέλεις να φτιάξεις. Εκεί θέλει σησαμέλαιο. 

-Δεν ακολουθείς τη συνταγή

Μην το παίρνεις προσωπικά. Αν η συνταγή δεν είναι «εναλλακτική» αλλά παραδοσιακή (π.χ. γεμιστά) μην κάνεις πειράματα. Όχι τίποτα άλλο, αν όντως μαγειρεύεις γεμιστά θα πάει χαμένος όλος ο χρόνος που αφιέρωσες.

-Το γκουακαμόλε σου έγινε καφέ

Μην σνομπάρεις το δόλιο το λεμονάκι. Όπως οι φρουτοσαλάτες χρειάζονται λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν, το ίδιο ισχύει και για το γκουακαμόλε σου ή το λιωμένο αβοκάντο σου. Άσε που το λεμόνι το αβοκάντο απογειώνει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v