Γίνεται να απογειώσεις το φιλέτο κοτόπουλο;
Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, θα αλλάξεις γνώμη άπαξ και διαπαντός για το πόσο βαρετό (δεν) είναι το φιλέτο στήθος κοτόπουλο.

Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, θα αλλάξεις γνώμη άπαξ και διαπαντός για το πόσο βαρετό (δεν) είναι το φιλέτο στήθος κοτόπουλο.
Το φιλέτο κοτόπουλο είναι αδικημένο: Όλοι το θεωρούμε υγιεινό μεν, αλλά άνοστο και βαρετό. Μέχρι να το δοκιμάσεις μαγειρεμένο όπως πρέπει. Από το ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο στον φούρνο μέχρι το λεμονάτο με κολοκυθάκια και το σοτέ με ελιές Καλαμών, συγκεντρώσαμε τέσσερις απολαυστικές συνταγές που απογειώνουν το πιο παρεξηγημένο –και διαιτητικό, μην ξεχνιόμαστε– κομμάτι του κοτόπουλου.
Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου με την πέτσα, 1 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. θυμάρι (μόνο τα φύλλα), αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι κάνουμε τομές και το ανοίγουμε σε λεπτές φέτες, ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα του μπολ, και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και –ξεκινώντας από την πλευρά της πέτσας– ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Έπειτα το γυρίζουμε και ψήνουμε την άλλη πλευρά το ίδιο. Χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά και ψήνουμε πάλι και τις δυο πλευρές, μέχρι να είναι έτοιμο εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε το κοτόπουλο, συνοδεύοντας με ρύζι.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη.
Υλικά:
4 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και πέτσα, 80 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 150 γρ. λευκό κρασί, 60 γρ. ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες, 20 γρ. κάπαρη, 400 γρ. ντομάτες χωρίς σπόρους ή φλούδες ψιλοκομμένες, 150 γρ. νερό, 80 γρ. κρύο βούτυρο, 5 γρ. βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα και το κοτόπουλο να είναι σχεδόν μαγειρεμένο. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, πετάμε τα λίπη και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την τομάτα, αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να χάσει την υγρασία της. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ελιές Καλαμών, την κάπαρη και λίγο βούτυρο το οποίο θα ενσωματώσουμε ώστε να γίνει μια δεμένη σάλτσα. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάλι μέσα στο τηγάνι, ανακατεύοντας μέχρι να επικαλυφτεί από την σάλτσα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, κλείνουμε τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι που έχουμε κόψει.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου.
Υλικά:
2 μέτρια φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μέλι, 2 κ.σ. ξύδι από κρασί, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγη αποξηραμένη ρίγανη, φρέσκα βότανα (ρίγανη, θυμάρι), λίγες σκελίδες σκόρδο με το ντύμα τους, 1 λεμόνι σε φέτες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Κρατάμε τη μισή βινεγκρέτ στην άκρη, για το σερβίρισμα. Με την υπόλοιπη θα αλείψουμε το φιλέτο κοτόπουλο για να πάρει μοναδική γεύση και αρώματα. Βάζουμε τα δύο φιλέτα ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί. Τα χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο να πλατύνουν. Αλείφουμε ολόγυρα με τη μισή βινεγκρέτ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Για το ψήσιμο: Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί. Φτιάχνουμε ένα στρώμα με λίγα βότανα, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, φέτες λεμονιού και σπασμένο σκόρδο. Ακουμπάμε τα φιλέτα κοτόπουλου πάνω στο στρώμα βοτάνων. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα, τοποθετώντας το φιλέτο κοτόπουλο στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε ακριβώς για 20 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερό πρέπει να έχουμε σταθερή θερμοκρασία στους 200ºC.
Βγάζουμε το ψητό φιλέτο από τον φούρνο, το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Υλικά:
700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος σε κύβους 4 εκ., 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά κομμένα κατά μήκος στη μέση (τα πολύ μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα), 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 μέτρια καρότα σε μπαστουνάκια, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 1 κ.σ. μουστάρδα, χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια, 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα καρότα και τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου για τον Γαστρονόμο.