5 νοστιμότατες συνταγές με μπακαλιάρο

Ήρθε η ώρα να δεις τον μπακαλιάρο με άλλο μάτι, δοκιμάζοντας αυτές τις λαχταριστές συνταγές που αλιεύσαμε κι ετοιμάσαμε στα γρήγορα.

5 νοστιμότατες συνταγές με μπακαλιάρο

Ζούμε σε μια εποχή που σε λίγο θα βρίσκεις σεβίτσε και στα σουβλατζίδικα και λίγοι είναι αυτοί που τιμούν αυτόν τον ακούραστη εργάτη των ψαριών που ακούει στο όνομα μπακαλιάρος και πέρα από τη σκορδαλιά μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πλήθος νόστιμων συνταγών. Για να μην μας πεις φαφλατάδες μάλιστα συγκεντρώσαμε πέντε εξ αυτών που γίνονται γρήγορα και δίχως πολύ κόπο για να δεις κι εσύ με τη σειρά τον παρεξηγημένο μπακαλιάρο με άλλο μάτι.

Μπακαλιάρος σαβόρο

Υλικα: 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 800 γρ. μπακαλιάρο, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. νερό, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 30 γρ. κάππαρη, 1 κ.σ. θυμάρι, 200 γρ. μηλόξιδο, 1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για το σερβίρισμα: ψωμί, ελαιόλαδο, φέτα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα 2 φιλέτα, κόβουμε στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε τα κόκκαλα και το κεφάλι, και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να είναι στην άκρη την κατσαρόλας για να μην μπλεχτούν με τα φιλέτα. Παράλληλα, τοποθετούμε, σε δύο δόσεις, τα φιλέτα στην κατσαρόλα, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα.

Αφαιρούμε τα φιλέτα και αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε τα κόκκαλα και το κεφάλι για να δώσουν γεύση στο λάδι μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το νερό και βράζουμε για 3-4 λεπτά για να φτιάξουμε έναν ζωμό. Σουρώνουμε τον ζωμό και αφήνουμε στην άκρη. Τα κόκκαλα δεν τα χρειαζόμαστε άλλο. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κάππαρη και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το μηλόξιδο. Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, τον ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα φιλέτα και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. (Στον μισό χρόνο τα γυρνάμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Αν στεγνώσει πολύ η σάλτσα τότε προσθέτουμε επιπλέον νερό.) Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα τις φέτες από το ψωμί. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ψήνουμε 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με το ψωμί, φέτα, ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.

Συνταγή εδώ 

Μπακαλιάρος μεσογειακός γιαχνί

Υλικά: 330 γρ. μπακαλιάρο σε φιλέτα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 σκελ. Σκόρδο, 4 ελιές σε φέτες, 1 κ.σ. κάπαρη ψιλή, 2 ώριμες σφιχτές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Εκτέλεση: Θα χρησιμοποιήσουμε καρδιές φιλέτου μπακαλιάρου και θα φτιάξουμε μια ελαφριά σάλτσα με μεσογειακά υλικά. Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο & τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, την κάπαρη και τις ελιές. Σοτάρουμε για 1’ και προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε την σάλτσα για 5’. Ακουμπάμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα. Με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα. Σκεπάζουμε με καπάκι χαμηλώνουμε την εστία και μαγειρεύουμε για 6-7’. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος. Σβήνουμε το φαγητό  και σερβίρουμε το μπακαλιάρος γιαχνί σε πιάτα περιχύνοντας με την σάλτσα.

Συνταγή εδώ 

Μπακαλιάρος λεμονάτος με πατάτες

Υλικά: 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα, 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές ροδέλες, 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια, τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 2 κ. σ. κορν φλάουρ, χυμός από 1 λεμόνι, 160 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε μπακαλιάρο λεμονάτο με πατάτες, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μαραθούν. Προσθέτουμε τις πατάτες και 250-300 ml νερό. Αλατίζουμε με φειδώ και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι πατάτες. Σκορπίζουμε τον μισό μαϊντανό, χωρίς να ανακατέψουμε, και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού: θα πρέπει να μισοκαλύπτουν τις πατάτες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό, ζεστό.Τακτοποιούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πάνω στις πατάτες και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τη σείουμε καλά (δεν ανακατεύουμε), για να απλωθεί καλά παντού και να ενωθεί με το ζουμί του φαγητού. Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ

Μπακαλιάρος με πράσα

Υλικά: 1 κιλό πράσα, 150 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. νερό, 2 κρεμμύδια, 2 σκ. σκόρδο, 2 κλ. δεντρολίβανο, 500 γρ. ντομάτες, αλάτι, πιπέρι,

Για τον μπακαλιάρο: 1 κιλό μπακαλιάρο σε φιλέτα, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,

Για το σερβίρισμα: ψωμί, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο, φύλλα ρίγανης.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ολόκληρα τα κλωναράκια από το δεντρολίβανο.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον χαράζουμε σε διάφορα σημεία από την πλευρά του δέρματος. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο, και τα απλώνουμε στα φιλέτα ώστε να μαριναριστούν καλά.

Μεταφέρουμε τα φιλέτα στην κατσαρόλα με το δέρμα προς τα πάνω. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με ψωμί, πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη.

Συνταγή εδώ 

Κροκέτες μπακαλιάρου

Για τη γέμιση της κροκέτας: 500 γρ. μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο 400 γρ. γάλα 1 φύλλο δάφνη 220 γρ. πατάτες βραστές, περασμένες από τον χορτόμυλο 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο 50 γρ. κρόκους αυγών 20 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο, ψιλοκομμένο 10 γρ. πουρέ σκόρδο 5 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο 2 γρ. μαραθόσπορο, τριμμένο 2 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο 2 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Για το πανάρισμα και το τελείωμα της κροκέτας: 400 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο 250 γρ. πολέντα 100 γρ. κορν φλάουρ 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα 200 γρ. αλεύρι, ηλιέλαιο.

Εκτέλεση: Για τη γέμιση της κροκέτας

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη δάφνη και τον μπακαλιάρο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το ψάρι, προσέχοντας να μη βράσει το γάλα. Αποσύρουμε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Με προσοχή αφαιρούμε τυχόν κόκαλα και μαδάμε το ψάρι σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε μπαλάκια των 25 γρ. και τοποθετούμε στην κατάψυξη για να σφίξουν.

Για το πανάρισμα και το τελείωμα της κροκέτας

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ψωμί μαζί με την πολέντα και το κορν φλάουρ. Περνάμε τις κροκέτες αρχικά από το αλεύρι, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Έπειτα βυθίζουμε στο αυγό, στραγγίζοντας και πάλι την περίσσεια ποσότητα, και τέλος βουτάμε στο μείγμα του ψωμιού, φροντίζοντας να επικαλυφτούν οι κροκέτες πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τόσο ηλιέλαιο, ώστε μόλις προσθέσουμε τις κροκέτες, το λάδι να τις καλύπτει. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα και να κάνουν κρούστα. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή εδώ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v