@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Λαχταριστές συνταγές με βάση το σύκο

Ωραία η μαρμελάδα σύκο κι οι τάρτες, αλλά θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό· κατά προτίμηση αλμυρό.

Λαχταριστές συνταγές με βάση το σύκο

Βρισκόμαστε στην καρδιά της εποχής του σύκου και εκτός της απίθανης γεύσης τους, τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις καθώς έχουν και υψηλή διατροφική αξία. Ωστόσο, για κάποιο λόγο το σύκο έχει συνυφαστεί με γλυκά πιάτα, ενώ σαν φρούτο μπορεί να σταθεί δίπλα σε αλμυρά όπως το κυδώνι ή το μήλο. Ιδού λοιπόν αλμυρές συνταγές που το αποδεικνύουν.

Μακαρονάδα με σύκο και προσούτο

Υλικά: 8 λεπτές φέτες προσούτο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 1/2 μέτριο κρεμμύδι), 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι, 10 φρέσκα, ώριμα σύκα κομμένα σε τέταρτα, 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ζυμαρικά της επιλογής σας (για 2 άτομα)

Εκτέλεση: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.

Ενώ το νερό των ζυμαρικών ετοιμάζεται να πάρει βράση, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει και στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα σύκα, το μπαλσάμικο, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε λίγο πριν τα σύκα αρχίζουν να λιώνουν, περίπου 3 λεπτά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι "al dente" ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα αδειάζοντας το μείγμα με τα σύκα στην κορυφή.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε ατομικά μπολ, και γαρνίρουμε κάθε πιάτο με προσούτο.

Βάλτε το τριμμένο τυρί στο τραπέζι σε περίπτωση που κάποιος το ζητήσει, παρόλο που πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο.

Συνταγή από εδώ. 

Πράσινη σαλάτα µε σύκα ποσέ και αµύγδαλα

Υλικά: 1 μαρούλι ή σαλάτα γαλλική, 1 λόλα κόκκινη, 1 λόλα πράσινη, 1/2 φλ. κρασί κόκκινο, 12 σύκα αποξηραμένα, 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρντισμένα, 100 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, 1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό με σύκο, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για την πράσινη σαλάτα µε σύκα ποσέ και αµύγδαλα, κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το κρασί, ίσα που να τα καλύπτει, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα στην κατσαρόλα για 10΄, να φουσκώσουν και το σιρόπι που θα βγει να είναι παχύ σαν μέλι.

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 200οC στον αέρα για 7-8΄, να ροδίσουν. Κατόπιν τα χοντροκόβουμε.

Πλένουμε καλά τις σαλάτες και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια μέσα σε σαλατιέρα.

Σκορπίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα, το τυρί θρυμματισμένο και τα σύκα.

Σε βαζάκι ή στο μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το σιρόπι από τα βρασμένα σύκα και αλατοπίπερο.

Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τελευταία στιγμή περιχύνουμε τη σαλάτα με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά.

Η συνταγή είναι από εδώ.

Σολομός σοτέ με σάλτσα σύκο

Υλικά: 800 γρ. σολομό, φιλέτα χωρίς δέρμα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 10 γρ. τζίντζερ, 1 σκ. σκόρδο, 200 γρ. κρασί λευκό, 200 γρ. νερό, 150 γρ. σύκα, αποξηραμένα, 100 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο, 1 κ.σ. μέλι

Για το σερβίρισμα: ρύζι μπασμάτι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.

Βάζουμε στα φιλέτα του σολομού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των φιλέτων.

Μεταφέρουμε τα φιλέτα στο καυτό τηγάνι από την αντίθετη πλευρά του δέρματος. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα.

Αφαιρούμε τον σολομό από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ και το σκόρδο.

Πετάμε το λάδι που έβγαλε ο σολομός, καθαρίζουμε το τηγάνι και το μεταφέρουμε πάλι σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε το κρασί, το τζίντζερ, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και αφήνουμε 2-3 λεπτά να δέσει η σάλτσα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τον σολομό και αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο σολομός.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και δεντρολίβανο.

Η συνταγή είναι από εδώ. 

Γαλοπούλα φιλέτο ψητή με καραμελωμένα μήλα, σύκα και σταφύλια

Υλικά: Γαλοπούλα φιλέτο ψητή, μικρά μήλα καθαρισμένα, σταφύλια, σύκα ώριμα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, 1 φλ. μηλίτη, 2 κ.σ. μέλι, αλατοπίπερο, λίγη κανέλα, λίγο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγους σπόρους κάρδαμο

Εκτέλεση: Πλένουμε τα μήλα τα καθαρίζουμε και βγάζουμε τον πυρήνα με το ειδικό εργαλείο.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μήλα να ροδίσουν. Σβήνουμε με τον μηλίτη και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το βαλσάμικο και το μέλι.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίχνουμε τα σύκα κομμένα στα δύο και τα σταφύλια ολόκληρα. Όταν έχουν καραμελώσει σβήνουμε τη φωτιά.

Περιχύνουμε τη γαρνιτούρα στην ψητή μας γαλοπούλα.

Συνταγή από εδώ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της είναι γλυκός."

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ

  • 1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

    1971: Γιώργος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Σεφεριάδη, έλληνας νομπελίστας ποιητής. (Γεν. 29/2/1900)

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2