Ελαφριές συνταγές για να χάσεις τα κιλά των διακοπών

Γύρισες από τις διακοπές με μερικά κιλάκια παραπάνω; Δεν πειράζει. Ώρα να επιστρέψεις στις υγιεινές μαγειρικές με αυτές τις νόστιμες συνταγές.
Ελαφριές συνταγές για να χάσεις τα κιλά των διακοπών
Οι διακοπές σε ξεκούρασαν, σε χαλάρωσαν, σε μαύρισαν, αλλά σε «φόρτωσαν» και μερικά κιλά παραπάνω. Δεν πειράζει, συμβαίνει και είναι φυσιολογικό.

Ώρα να επανέλθεις όμως, μαγειρεύοντας υγιεινά και νόστιμα. Κάνε την αρχή με τις παρακάτω ελαφριές συνταγές.

Ψάρι στο φούρνο με λαχανικά

Υλικά: 1 ολόκληρο ψάρι, περίπου 1½ κιλό καθαρισμένο (φαγκρί ή συναγρίδα ή σκορπίνα κ.λπ.), 3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ, 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ, 3 ντομάτες κομμένες σε καρέ, 3 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ, 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ, όπως απαιτεί η συνταγή. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά του για να φτιάξουμε το ψάρι στο φούρνο με λαχανικά.

Σε μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά για το ψάρι ψητό στο φούρνο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε. Μπήγουμε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το ταψί με το ψάρι στο φούρνο με πατάτες και λαχανικά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 40΄. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπιφτέκια γαλοπούλας με ψητά λαχανικά

Υλικά: 1/2 πιπεριά κόκκινη, 1/2 πιπεριά κίτρινη, 1/2 πιπεριά πράσινη, 1 κρεμμύδι, ξερό, 1 σκ. Σκόρδο, 90 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. ψωμί, 1 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. θυμάρι, 500 γρ. κιμά γαλοπούλας, 1 αβγό, μέτριο

Για τα ψητά λαχανικά: 1 1/2 πιπεριά κίτρινη, 1 1/2 πιπεριά κόκκινη, 3 κολοκυθάκια, μέτρια, 300 γρ. μπρόκολο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βάζουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει ελαφρά. Όταν το κρεμμύδι έχει μαραθεί και πάρει ελαφρύ χρώμα το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα σοταρισμένα λαχανικά, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Δεν το χτυπάμε πάρα πολύ μια και δεν θέλουμε να γίνει σαν ζυμάρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το ψωμί, τον κιμά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια μας.

Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις ή απλό σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Πλάθουμε μπιφτέκια, περίπου 150 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Ψήνουμε για 4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 20 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για τα ψητά λαχανικά

Παίρνουμε τις πιπεριές και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια. Καθαρίζουμε και τις άκρες από τα κολοκύθια και κόβουμε σε φέτες κάθετα. Κόβουμε σε μπουκετάκια και το μπρόκολο.

Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα μπολ και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα τηγάνι με ραβδώσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψήνουμε τα λαχανικά μας μέχρι μαλακώσουν και να κάνουν γραμμές. Σερβίρουμε με τα μπιφτέκια.

Συνταγή από εδώ

Ελαφριά σαλάτα με κοτόπουλο και γιαούρτι

Υλικά: 250 γρ. φέτες στήθους κοτόπουλου, 100 γρ. φασολάκια, 150 γρ. καρότα, 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 40 γρ. μαύρες ελιές, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα πράσινα φασόλια και αφαιρούμε τα άκρα. Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τα φασολάκια για 7-8 λεπτά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το μαγειρεύουμε στο τηγάνι, μέχρι να γίνει μαλακό αλλά να μην στεγνώσει. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά και  στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: τις ελιές, τα καρότα κομμένα σε στρογγυλά κομμάτια, τα φασολάκια και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πάλι και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v