Απίθανα μπανανογλυκά για να φτιάξεις

Κολασμένα αλλά και υγιεινά, κέικ και γλυκά ψυγείου, αυτά τα πέντε γλυκά με μπανάνες φτιάχνονται πανεύκολα και καίνε καρδιές.
Απίθανα μπανανογλυκά για να φτιάξεις
Μπορείς να σκεφτείς γλύκα που να πλησιάζει έστω εκείνη της μπανάνας; Ούτε εμείς. Γι’ αυτό και αναγνωρίζουμε ότι τίποτα δεν κατευνάζει τις λιγούρες μας καλύτερα από ένα κολασμένο μπανανογλυκό. Και σου βρήκαμε μερικές απίθανες συνταγές για να το φτιάξεις με τα χεράκια σου.

Γρήγορο γλυκό ψυγείου

Υλικά:
2 φλ. τριμμένο μπισκότο, 4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη, 2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο, 2 ώριμες μπανάνες κομμένες σε φέτες, 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου βανίλια, 1¾ φλ. γάλα κρύο, 1 φάκελο 200 γραμ. χτυπημένη σαντιγί, κουβερτούρα ή νιφάδες κουβερτούρας

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο. Το στρώνουμε σαν βάση ανασηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα σε ταψάκι 20 εκ. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφήνουμε 5΄ να γίνει το μείγμα χλιαρό. Αδειάζουμε στο στρωμένο μπισκότο τη λιωμένη σοκολάτα. Κάνουμε μία στρώση τις μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες. Χτυπάμε την έτοιμη κρέμα με το γάλα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά. Αδειάζουμε την κρέμα στιγμής πάνω στις μπανάνες. Τέλος, γαρνίρουμε με τη σαντιγί κάνοντας ροζέτες με ένα κορνέ ή στρώνοντάς τη με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε με τα καρουλάκια σοκολάτας. Παγώνουμε το γλυκό για 1 ώρα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Banoffee

Υλικά:
Για τη βάση: 300 γρ. μπισκότα, της αρεσκείας σας, 100 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση: 800 γρ. dulce de leche, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι
Για σαντιγί: 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη, 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση: 3 μπανάνες, ώριμες, 1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα: κακάο σε σκόνη, μπισκότα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:
Για το Dulce de leche: Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε 2 ζαχαρούχα γάλατα. Όταν πάρει βράση, σιγοβράζουμε για τρεις ώρες προσέχοντας να καλύπτονται από το νερό. Κάθε ώρα προσθέτουμε βραστό νερό. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για τη βάση: Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε πολύ καλά τα μπισκότα για να γίνουν σκόνη. Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Μεταφέρουμε τα τριμμένα μπισκότα στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση, στρωμένη με λαδόκολλα. Το απλώνουμε στη βάση της φόρμας με ένα ποτήρι και δημιουργούμε ένα γείσο. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε 30 λεπτά για να κρυώσει.

Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε το dulce de leche, το εκχύλισμα βανίλιας και αλάτι. Ψήνουμε για να λιώσει η καραμέλα. Τη μεταφέρουμε πάνω στη βάση και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Για τη σαντιγί: Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να πήξει η κρέμα και έχουμε μία σφιχτή σαντιγί.

Για το στήσιμο: Κόβουμε τις μπανάνες σε μεγάλα κομμάτια και τις ανακατεύουμε με χυμό λεμόνι. Τις μεταφέρουμε πάνω στο γλυκό και απλώνουμε από πάνω τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με κακάο σε σκόνη και σερβίρουμε με μπισκότα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κέικ μπανάνας

Υλικά:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
4 ώριμες μπανάνες
330 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
220 ml σπορέλαιο (ή μισή ποσότητα σπορέλαιο/μισή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Λιώνουμε καλά τις μπανάνες με πιρούνι και τις ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε στο μείγμα με τις μπανάνες, το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

(*) Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά της επιλογής μας όπως:
100 γρ. κοπανισμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας ή
150 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή
120 γρ. σταφίδες/cranberries/αποξηραμένα μύρτιλλα κ.λ.π.
Σε αυτή την περίπτωση πασπαλίζουμε τα επιπλέον υλικά με μια 1 κ.σ. αλεύρι κι έπειτα τα ενσωματώνουμε στο τελικό μείγμα.

Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα και περασμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Απολαμβάνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και φυλάμε εκτός ψυγείου και καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, για 4-5 μέρες.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Γλυκό σοκολάτα μπανάνα

Υλικά:
½ κούπα σάλτσα μήλο (πελτέ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη, ¼ κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ½ κούπα πουρέ ώριμης μπανάνας (πολτοποιημένες μπανάνες), 2 μεγάλα αβγά, 1 κ.γ. στιγμιαίος καφές, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 127 γρ.), ½ κούπα κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ¼ κ.γ αλάτι, ζάχαρη άχνη (προαιρετική)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Απλώνουμε τη σάλτσα μήλου σε χαρτί κουζίνας δημιουργώντας μια στρώση πάχους 1-1,5 cm και καλύπτουμε με επιπλέον χαρτί κουζίνας. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ξύνουμε ελαφρά την σάλτσα και τη τοποθετούμε σε ένα μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την ζάχαρη και το βούτυρο. Χτυπάμε τα υλικά με ένα μίξερ πολύ καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρύ και αφρώδες (περίπου για 2 λεπτά). Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και τον πουρέ μπανάνας και χτυπάμε τα υλικά πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα την φορά χτυπώντας πολύ καλά με το μίξερ μετά απο κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε τον καφέ και την βανίλια και χτυπάμε πολύ καλά.

Σε μια δεύτερη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την ζάχαρη άχνη. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα ή ένα σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.

Τοποθετούμε τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα ταψί 20 cm στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 175°C ή μέχρι το γλυκό να είναι έτοιμο (εισάγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού. Οταν την βγάλουμε θα πρέπει η οδοντογλυφίδα να είναι καθαρή). Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στο ταψί πριν το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Εάν το επιθυμούμε μπορούμε να πασπαλίσουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Ελαφριά κρέμα με μπανάνα

Υλικά:
600 γρ. κρέμα γάλακτος με 28% λιπαρά (light), 60 γρ. μέλι, 10 γρ. ζελατίνα σε φύλλα (δηλαδή 2 φύλλα των 5 γρ. ή 4 των 2,5 γρ.), 300 γρ. μπανάνες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια (καθαρό βάρος), κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Παράλληλα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας από το νερό και τα ρίχνουμε στην καυτή κρέμα. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και προσθέτουμε τις κομμένες μπανάνες. Πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός ή μεταφέρουμε το μείγμα σε απλό μπλέντερ. Έπειτα ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία πέσει και αρχίσει να πήζει.

Για γρηγορότερο αποτέλεσμα τοποθετούμε το μπολ με το μείγμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος, το οποίο έχουμε γεμίσει με παγάκια. Έτσι θα κρυώσει και θα πήξει πιο γρήγορα. Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολ, αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v