5 απίθανες συνταγές με μπανάνες

Απίθανα banoffee, απλούστατα κέικ, αφράτα muffins, και όλα όσα μπορείτε να φτιάξετε με μπανάνες.
5 απίθανες συνταγές με μπανάνες
Μπορούν να απογειώσουν σοκολατένια και μη γλυκά, με ένα άγγιγμα και μόνο. Γι’ αυτό, οι μπανάνες είναι θαυματουργές. Ιδού πέντε καταπληκτικές συνταγές για να κάνετε γλυκά θαύματα στην κουζίνα σας.

Muffins μπανάνας
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1 ώριμη μπανάνα, 1/3 κούπας σπορέλαιο, 1 κούπα υγρή σόδα, 1/2 κούπας καστανή ζάχαρη, 1,5-2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:
Χτυπάμε με αυγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη σόδα, τη μπανάνα λιωμένη με πιρούνι και τέλος το αλεύρι (με το μάτι μέχρι να γίνει όπως η γνωστή ζύμη του κέικ). Μοιράζουμε σε 12άρα φόρμα για muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

Κέικ μπανάνας
Από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:
300 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα χοντροκομμένης , 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας ή 2 βανιλίνες, 80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, 2 αυγά, 150 γρ. καστανή ζάχαρη, 125 γρ. βούτυρο, 1 κ.γ. σόδα κοφτή, λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για επιφάνεια, ζάχαρη άχνη και κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η περιττή υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα και μόνο οι μπανάνες διαλύονται.

Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει τα στερεά. Το αλεύρι, τις βανιλίνες, την σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε εκεί μέσα και το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μια μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα…

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα, όταν όμως έχει κρυώσει το μείγμα για να μην λιώσει η σοκολάτα. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (30 εκ.) που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά. Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μια ώρα. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Βγάζουμε από το φούρνο . Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη αν θέλουμε και σερβίρουμε και με λίγο παγωτό.

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνες
Από το Argiro.gr

Υλικά:
1-3/4 φλ. Σπορέλαιο, 3/4 φλ. Ζάχαρη, 2 αυγά, 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 φλ. γάλα φρέσκο, 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής, 4 ώριμες μπανάνες, 1 βανίλια, 1 -3/4 φλ. καρυδόψιχα αλεσμένη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 φλ. τσαγιού κουβερτούρα σε σταγόνες

Για την κρέμα σοκολάτας:
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη, 1/3 φλ. τσαγιού νερό, 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, 1/3 φλ. τσαγιού κακάο, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3΄-4΄, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας: Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.

Banoffee
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ, μπανάνες, 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί (ΧΩΡΙΣ καθόλου ζάχαρη), λίγο γάλα φρέσκο, κονιάκ, κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση:
Βγάζουμε την ετικέτα από το μεταλλικό κουτί του γάλατος. Βάζουμε το κουτί μέσα σε κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθεί το κουτί. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για τρεις ώρες. Όταν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, γιατί το ήδη υπάρχον εξατμίζεται και το κουτί μας πρέπει να καλύπτεται με νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια του βρασμού. Όταν περάσουν τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με λαβίδα βγάζουμε το κουτί και το αφήνουμε στο νεροχύτη για αρκετές ώρες να κρυώσει. Όταν ανοίξουμε το κουτί με το γάλα για να φτιάξουμε το banoffi θα δούμε το γάλα να έχει μετατραπεί σε καραμέλα.

Σε αρκετά μικρό στρογγυλό ταψάκι ή πυρεξάκι στρώνουμε 2 πάτους με μπισκότα πτι μπερ βουτηγμένα σε γάλα με κονιάκ. Δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα μέσα στο γάλα να μουλιάσουν. Απλώς τα βουτάμε, μαλακώνουν ελαφρά και τα βγάζουμε. Τοποθετούμε τη μία στρώση με τα μπισκότα πάνω στην άλλη.

Στη συνέχεια απλώνουμε την καραμέλα μας (το βρασμένο καραμελωμένο πλέον ζαχαρούχο γάλα). Από πάνω απλώνουμε μία στρώση πολύ λεπτές φετούλες μπανάνας. Συνεχίζουμε με μία στρώση σαντιγί και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα.

Αυγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα και καραμελωμένες μπανάνες
Από το Argiro.gr

Υλικά:
20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική), 6 μεγάλα αυγά, 2 φλ. γάλα φρέσκο, 2 πρέζες αλάτι, 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας, 4 -6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας, άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες:
3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες, 100 γρ. βούτυρο, 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη, 2-3 πρέζες κανέλα

Εκτέλεση:
Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν. Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση και κόβοντας τα λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού. Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό - γάλα. Ρίχνουμε σε στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και σε στρώση την πραλίνα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση. Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά - γάλα).

Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30'. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 40' περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε για 10' στον πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Για τις καραμαλωμένες μπανάνες
Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v