Τα καλύτερα καλοκαιρινά χταποδομαγειρέματα

Ξιδάτο, κρασάτο, με κοφτό μακαρονάκι, το χταπόδι είναι ο απόλυτος μεζές του καλοκαιριού. Δες πώς θα το μαγειρέψεις νόστιμα.
Τα καλύτερα καλοκαιρινά χταποδομαγειρέματα
Είναι κάπως ζόρικο στο μαγείρεμα, αν όμως γίνει σωστά τότε σου χαρίζει έναν από τους νοστιμότερους μεζέδες, αλλά και κυρίως πιάτα για να συνοδεύσεις το ουζάκι σου μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα (ή νύχτα).

Δες παρακάτω μερικές νόστιμες συνταγές για να απολαύσεις το χταπόδι.

Χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο

Υλικά: 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο και καλά πλυμένο, 2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ, 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε), 5 φύλλα δάφνης, 1 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί, 1/2 φλ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί, 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας πελτές, μαυροπίπερο σε σπυριά

Εκτέλεση: Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).

Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι). Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε, αν θέλουμε, σε κομμάτια ανάλογα με το πώς μας αρέσει και το πώς μας ταιριάζει στο σερβίρισμα. Αλλοι, ας πούμε, θέλουν τα πλοκάμια ολόκληρα, άλλοι σε κομμάτια έτοιμα για φάγωμα.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα χταπόδι. Το φέρνουμε 1 - 2 βόλτες και ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο στο χταποδόζουμο που κρατήσαμε, τις υπόλοιπες δάφνες και το μαυροπίπερο. Μόλις πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει το χταπόδι με το λάδι του.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά: 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο,1 κρεμμύδι, ξερό, 1 καρότο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 25 ml ούζο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1 1/2 λίτρο ζωμό, λαχανικών, 2 φύλλα δάφνης, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: κάππαρη, φέτα, ρίγανη, φρέσκια, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο, 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Αφού έχουμε πλύνει καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.

Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού. Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί το αλάτι, το πιπέρι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.

Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι με φάβα

Υλικά: 1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό, 1 μπουκάλι ξύδι από κρασί, 2 δαφνόφυλλα, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλαδάκι ρίγανη, μπόλικο ελαιόλαδο

Για τη φάβα: 1/2 κιλό φάβα, 1 κρεμμύδι ξερό, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι

Για το γαρνίρισμα: 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες, 1 κ.σ κάππαρη

Εκτέλεση: Χρειαζόμαστε ένα μικρό πήλινο σκεύος που να χωράει το χταπόδι. Αυτό είναι βασικό, για να  μην απλώσουν τα υγρά που θα χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε το χταπόδι στο πήλινο και το περιχύνουμε με το ξύδι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα.

Στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι. Βάζουμε στο πήλινο τη δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και καλύπτουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο πολύ καλά, σφραγίζοντας γύρω γύρω.

Ψήνουμε στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45΄. Μετά τα πρώτα 20΄ξεσκεπάζουμε και αναποδογυρίζουμε το χταπόδι. γιατί με το ψήσιμο μαζεύει προς τα πάνω. Σφραγίζουμε ξανά το πήλινο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25΄επιπλέον.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ζουμί του, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με παντρεμένη φάβα. Περιχύνουμε με τα ζουμάκια ψησίματος.

Για τη φάβα

Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (πέντε δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, για 30-45΄ (δεν ανακατεύουμε τη φάβα από την ώρα που θα πάρει βράση γιατί θα κολλήσει.

Σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3-4΄να γίνουν διάφανα. Σερβίρουμε τη φάβα σε μία πιατέλα και τη γαρνίρουμε με την κάππαρη και τις φέτες κρεμμυδιού.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v