Εύκολες και γρήγορες συνταγές με θαλασσινά

Θες κάτι γρήγορο που να μυρίζει θαλασσίτσα αλλά να μη σου βγάλει και την πίστη στην ετοιμασία; Έχουμε 4 ωραιότατες ιδέες.
Εύκολες και γρήγορες συνταγές με θαλασσινά
Μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες, γαύρος και πτωχές πλην τίμιες σαρδέλες πρωταγωνιστούν σε εύκολες συνταγές με άρωμα θάλασσας που δε θα σε ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα αν βιάζεται/δεν το’χεις με το μαγείρεμα.

Μύδια φριτάτα

Υλικά: 2 αβγά, μέτρια, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 18 μύδια, μαγειρεμένα, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κολοκυθάκια, 1/4 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι, 30 γρ. βούτυρο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αβγά, τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό.  Ψιλοκόβουμε τα μαγειρεμένα μύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τρίβουμε και στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια.

Προσθέτουμε στο μπολ τα μύδια, τα τριμμένα κολοκυθάκια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα κολλώδες μείγμα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα. Αφήνουμε για 2 λεπτά να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αφαιρούμε τη φριτάτα από το τηγάνι και τη βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα.

Σερβίρουμε τη φριτάτα με μαγιονέζα και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Συνταγή από εδώ

Σαρδέλες με λεμόνι και πάπρικα

Υλικά: 1 1/2 κιλό σαρδέλες φρέσκες, λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις πλένουμε καλά. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί τη μια δίπλα στην άλλη, αλατίζουμε, ρίχνουμε πάπρικα, ρίγανη, ξύσμα, το σκόρδο σε φετάκια και τέλος περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Γαρίδες στο τηγάνι με λεμόνι και μαϊντανό

Υλικά: 1 κιλό φρέσκιες γαρίδες (κατά προτίμηση μεγάλες), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (ή όσο σκόρδο μας αρέσει), τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα, ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, χυμός από 1/2 λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη πάπρικα

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη. Κρατάμε τα κεφάλια για περισσότερη γεύση. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Πρέπει να κάψει πολύ καλά. Βάζουμε τις γαρίδες και το λάδι και τις σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά από τη μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη.

Οι γαρίδες πρέπει να ροδοκοκκινήσουν αλλά να μην στεγνώσουν. Αν είναι πολύ μεγάλες οι γαρίδες (Νο 0 ή 1), μπορεί να χρειαστούν ελάχιστα δευτερόλεπτα παραπάνω, ενώ αν είναι μικρές μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα. Μαζί με τις γαρίδες βάζουμε και το σκόρδο. Μόλις γίνουν, τις σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και μετά από λίγα δευτερόλεπτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε περιχύνουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ.

Γαύρος τηγανητός με μυρωδικά

Υλικά: 1 κιλό γαύρο, 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό, 2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. σκόρδο, σκόνη, 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά (προαιρετικά), ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε κάλα τον γαύρο σε νερό. Στη συνέχεια τον σταγγίζουμε και τον αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε τα υλικά για το αλεύρωμα σε ένα μπόλ και βουτάμε εκεί τα ψάρια, έτσι ώστε να παναριστούν πολύ καλά. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να χρυσαφίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v