Όχι άλλα κεφτεδάκια: Τι να φτιάξω για το πικνίκ;

Βαρέθηκες τα κλασικά κεφτεδάκια; Δεν θέλεις άλλα βαρετά σάντουιτς; Σου βρήκαμε έξι πρωτότυπες συνταγές για τα ανοιξιάτικα πικνίκ σου.
Όχι άλλα κεφτεδάκια: Τι να φτιάξω για το πικνίκ;
Μετρώντας αντίστροφα τις μέρες ώσπου να ανοίξει η εστίαση, ετοιμάζουμε τα καλαθάκια του πικνίκ για ένα τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα μας βρει σε πάρκα, παραλίεςαθηναϊκούς λόφους και αττικές εξοχές. Το τελευταίο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα βάλουμε μέσα σε αυτά τα καλαθάκια, γιατί το πολύ το κεφτεδάκι το βαριέται και ο πιο φανατικός λάτρης του πικνίκ.

Τυροπιτάκια με κοτόπουλο

Υλικά:
400 γρ. ανθότυρο, 100 γρ. κοτόπουλο καπνιστό, 2 αυγά, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., μυρωδικά φρέσκα της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και με ένα πιρούνι ομογενοποιούμε το μείγμα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι αν τα αυγά είναι μεγάλα ή το τυρί να έχει παραπάνω υγρασία. Γενικά προσέχουμε λίγο με το αλεύρι για να μην βγουν πολύ στεγνά και "αλευρένια" τα πιτάκια μας. Πρέπει να βάζουμε ίσα ίσα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει και να πλάθεται εύκολα. Πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα πιτάκια μας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Αλμυρό κέικ με γραβιέρα

Υλικά:
4 αυγά, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. baking powder, 200 γρ. γραβιέρα, 50 γρ. κρεμμύδι, 200 ml γάλα φρέσκο, 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2-3 στήμονες κρόκου / σαφράν

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking power, τη ζάχαρη το αλάτι.Κόβουμε τη γραβιέρα σε κύβους και την ρίχνουμε στο αλεύρι. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το σοταρισμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175oC και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε μπουκίτσες και πακετάρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πατατοκεφτέδες

Υλικά:
1 κιλό μέτριες πατάτες, 1 κρεμμύδι μέτριο, 2 αυγά, 250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 1 κ.γλ. ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη, αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Όταν είναι έτοιμες τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ ή μια μια τις λιώνουμε με το πιρούνι σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε τα αυγά, το κεφαλοτύρι, αλάτι λίγο (γιατί το κεφαλοτύρι είναι αρκετά αλμυρό), το πιπέρι, το κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι, την ρίγανη και ζυμώνουμε. Καθώς ζυμώνουμε προσθέτουμε και την φρυγανιά, για να γίνει σφιχτό το μείγμα μας και να μην διαλυθεί στο τηγάνισμα. Στην συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Στο τηγάνι έχουμε βάλει το λάδι να κάψει και αρχίζουμε το τηγάνισμα. Αφήνουμε να ψηθούν καλά από την μια μεριά πριν τους γυρίσουμε από την άλλη. Το συχνό γύρισμα δεν βοηθάει στο να διατηρήσουν το σχήμα τους. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και άλλα υλικά της αρεσκείας μας όπως δυόσμο, μαϊντανό, τυρί φέτα ή άλλο σκληρό τυρί.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μάφιν με κοτόπουλο και λιαστές ντομάτες

Υλικά:
200γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια πάχους 0,5εκ., 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ή 1 μικρό ξερό ψιλοκομμένο, 3 αυγά, 160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 100 ml ελαιόλαδο, 130 ml γάλα, 100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας τριμμένη, ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες, ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε τα μπαστουνάκια του κοτόπουλου και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει. Aλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς τις υποδοχές για μάφιν σε ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και το γάλα, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές και λείο μίγμα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το δυόσμο, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και το μίγμα του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε το μίγμα στις λαδωμένες φόρμες και ψήνουμε τα μάφιν για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σπιτικά τυροκριτσίνια

Υλικά:
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας, 1 κ.γλ. βούτυρο μαλακωμένο, 1-2 τσιμπιές ανθό αλατιού, 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (για διακριτικό αποτέλεσμα), 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη, λίγο ξερό θυμάρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη το ανοίγουμε λιγάκι να γίνει πιο λεπτό. Αλείφουμε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Ρίχνουμε τον αθό του αλατιού και προσπαθούμε να σκορπίσει σε όλο το φύλλο. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια την παρμεζάνα. Με την ρόδα που κόβουμε την πίτσα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες το πολύ 1 1/2 εκατοστού. Χωρίζουμε κάθετα και στα 3. Κάθε "κορδελάκι" το στρίβουμε και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στο πάνω κάτω ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Εύκολη σπιτική πίτσα

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κ.γλ. αλάτι (κοφτό), 200 γρ. χλιαρό γάλα, 1 κ.γλ. ξίδι, 2 πρέζες ζάχαρη
Για τη γέμιση: 2 ντομάτες αποφλοιωμένες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες (ή 3 κ.σ σάλτσα ντομάτας), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γλ. ρίγανη, αλάτι, 2 φλ. διάφορα κίτρινα τυριά (τριμμένα), 6 φέτες ζαμπόν (ή γαλοπούλα)

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη χωρίς μαγιά και φούσκωμα: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι, δηλαδή το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα, το ξύδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Σε ρηχό, ελαφρώς λαδωμένο, ταψάκι 34 ή 36 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ρίγανη. Με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρύα σάλτσα στη ζύμη. Στρώνουμε το ζαμπόν στην πίτσα, πασπαλίζουμε με τα τυριά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα, για 30΄ περίπου, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v