Σούπερ ιδέες για να χαρείς τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Σε παραλίες, πάρκα και δάση (ναι, δάση) οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι λόγος να μετράς αντίστροφα ώρες ως το Σαββατοκύριακο.
Σούπερ ιδέες για να χαρείς τις διαδημοτικές μετακινήσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θα σου το κρύψουμε, πιστεύουμε κι εμείς πως η απαγόρευση του να πάρεις το αυτοκίνητο, ή το μετρό, για να πας να περπατήσεις σε μια άλλη γειτονιά από αυτή που μένεις ήταν ένα από τα πιο παράλογα μέτρα του τελευταίου μας λοκντάουν. Την κατάργησή του, έστω και μόνο τα Σαββατοκύριακα για αρχή, ερχόμαστε να γιορτάσουμε με μια λίστα όλων εκείνων των υπέροχων γωνιών της Αττικής που μας είχαν λείψει πιο πολύ. Τι λες, είσαι για μια μετακίνηση 6 βόλτα;

Στον λόφο του Φιλοπάππου, ξεκινώντας από το πλακόστρωτο του Πικιώνη και ξεστρατίζοντας σε χωμάτινα μονοπάτια που, όσες φορές και αν τον έχεις περπατήσει, βάζουμε στοίχημα δεν τα έχεις ανακαλύψει ακόμα όλα. Ο λόφος, άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι ένας, είναι τρεις –και η έκτασή τους πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζεις.

Στα μονοπάτια που διασχίζουν τα δάση και τις πλαγιές του Υμηττού. Ό,τι κοντινότερο σε αίσθηση εκδρομής έχουμε στην Αθήνα. Πεζοπόροι μας, εδώ έχουμε συγκεντρωμένες διαδρομές για κάθε γούστο και φυσική κατάσταση –από 3 αρχάρια χιλιομετράκια μέχρι το 12ωρο έπος της θρυλικής Διαδρομής 10. 

Στην απεραντοσύνη της αμμουδιάς και στα μονοπάτια του πευκοδάσους πλάι στην παραλία του Σχινιά, που είναι κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα –και τόσο μεγάλη που όσος κόσμος και αν μαζευτεί, για συνωστισμό δεν έχεις να ανησυχείς. Σημείωσε πως, πέρα από την πρώτη είσοδο (αυτή με τη μεγάλη αλάνα) οι υπόλοιπες είσοδοι παραμένουν από πέρυσι το φθινόπωρο κλειστές για τα αυτοκίνητα, και προσβάσιμες μόνο με τα πόδια.



Στο Σούνιο, γιατί καλύτερο ηλιοβασίλεμα από αυτό του Ναού του Ποσειδώνα στην Αττική δεν θα βρεις. Θυμίζουμε πρώτον πως οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί, και δεύτερον πως πολύ κοντά βρίσκεται και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, που είναι ό,τι πρέπει για πικνίκ στα λουλουδιασμένα του ξέφωτα, πλάι στο μυστηριώδες βάραθρο που λέγεται πολύ ταιριαστά Χάος.

Στην αφράτη αμμουδιά στο Καβούρι, τα απίστευτα ρηχά νερά του οποίου ζεσταίνονται εύκολα ακόμα και από τον απριλιάτικο ήλιο, και επομένως προσφέρονται για τα πρώτα πλατσουρίσματα της άνοιξης –αυτά τα «μπαίνω στο νερό μέχρι το γόνατο και χαίρομαι λες και κάτι συνέβη». Επίσης, το πλακόστρωτο κατά μήκος της παραλίας προσφέρεται για βόλτες με παγωτό χωνάκι στο χέρι, και το ηλιοβασίλεμα από εδώ φαίνεται καρτποσταλικό.



Αν θέλεις πραγματική εκδρομή, από αυτές τις «πωπω δεν έχω ξανάρθει ποτέ εδώ», το Πόρτο Γερμενό είναι εντός των ορίων της Αττικής, και μετράει μια χαρά για διαδημοτική μετακίνηση. (Ειρήσθω εν παρόδω, αν δεν τα ‘μαθες, τα νησιά του Σαρωνικού είναι επίσης εντός των ορίων της Αττικής, αλλά οι διαδημοτικές μετακινήσεις με πλοίο δεν επιτρέπονται, αν φτάσεις στο λιμάνι θα σε στείλει το λιμενικό πίσω). Το Πόρτο Γερμενό, που λες, έχει ωραιότατες παραλίες να λιαστείς, ένα απολαυστικό παραθαλάσσιο μονοπάτι 12 χιλιομέτρων για να περπατήσεις, και αρχαίο κάστρο (των Αιγοσθενών) να εξερευνήσεις.

Οι παροικούντες τα δυτικά προάστια το ξέρετε, οι υπόλοιποι σημειώστε πως το Ποικίλο Όρος, αυτό που υψώνεται πάνω από την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι, είναι γεμάτο διαδρομές για πεζοπορίες και mountain bike. Το δε δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου που βρίσκεται εδώ, είναι ό,τι πρέπει για να στρώσετε πικνίκ. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Αν πάλι δεν θέλεις/ δεν ξέρεις/ δεν σου φτάνουν τα λεφτά να οδηγείς, το μετρό σε αφήνει στην πόρτα του Εθνικού Κήπου, για να περπατήσεις τα χωμάτινα μονοπάτια του, να αράξεις δίπλα σε λουλουδιασμένα παρτέρια, να ταΐσεις τις πάπιες στη λίμνη όπως κάναμε μικροί και να διαπιστώσεις ιδίοις όμασι πόσο άδικο έχουν αυτοί που σκούζουν για εγκατάλειψη στα social media, επειδή έχουν να πάνε από το 2011. Θα τον βρεις ανοιχτό καθημερινά από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου –από τις 7.00 ως τις 20.00 παρά σημαίνει αυτό, αν έχεις καιρό να βγεις από το σπίτι και δεν έχεις ιδέα τι ώρα δύει αυτές τις μέρες ο ήλιος.

Και τέλος, αν είσαι λίγο φασαίος/α, ή αν αυτό που σου έχει λείψει πιο πολύ δεν είναι οι θάλασσες, οι εξοχές και τα τοπία αλλά το παιχνίδι που γινόταν στην προηγούμενη ζωή μας στα μπαρ, στο Πεδίο του Άρεως θα το βρεις. Δεν το άκουσες από μας. Μάσκα να πάρεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v