Πού να πάω «εκδρομή» το Σαββατοκύριακο;

Σου πέφτουν στενά τα όρια της Αττικής; Είναι που τα παρακάτω μέρη δεν τα έχεις σκεφτεί. Στείλε Μετακίνηση 6 και έφυγες.
Πού να πάω «εκδρομή» το Σαββατοκύριακο;
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας που άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κι ήδη αρχίσαμε να νιώθουμε τα σύνορα της Αττικής να μας στενεύουν –ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τις υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα. Μην ανησυχείς, φυσιολογικό είναι μετά από ένα εξάμηνο εγκλεισμού να νιώθεις ότι δεν κρατιέσαι. Ευτυχώς για όλους μας, η Αττική είναι μεγάλος νομός, κι έχει ωραιότατες επιλογές που δεν είχες σκεφτεί. Όπως αυτές.

Στο Κάστρο των Αιγοσθενών

Το ήξερες πως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία κάστρα που έχουμε στην Ελλάδα βρίσκεται στην Αττική; Το Κάστρο των Αιγοσθενών το έχτισαν γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. οι Μεγαρίτες, με τη βοήθεια των Αθηναίων συμμάχων τους, για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των Θηβαίων, που γενικώς στην αρχαιότητα καλά παιδιά δεν ήταν (στους περσικούς πολέμους ήταν με τους Πέρσες, για να καταλάβεις). Σήμερα από το κάστρο στέκονται τα τείχη και ένας από τους εντυπωσιακούς του πύργους –που προσφέρει και τέλεια πανοραμική θέα στο τοπίο γύρω του. Είναι επισκέψιμο όλο το 24ωρο, χωρίς εισιτήριο.



Αν και το αυτοκίνητο φτάνει στην είσοδο του κάστρου, καλύτερη ιδέα είναι να ακολουθήσεις με τα πόδια το σύντομο μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία στο Πόρτο Γερμενό, και σε ανεβάζει στο κάστρο μέσα από χωράφια στα οποία βόσκουν αμέριμνα αλογάκια. Μια βουτιά –ή έστω ένα πλατσούρισμα– στα φανταστικά νερά της παραλίας του Πόρτο Γερμενού που λέγεται Προσήλι επιβάλλεται, στην επιστροφή.

Στον Ελαιώνα των Μεγάρων

Βάζουμε και στοίχημα πως τα Μέγαρα δεν σου περνάνε από το μυαλό όταν μιλάμε για εκδρομές εντός Αττικής. Κακώς. Γιατί ο Ελαιώνας τους είναι ένα τοπίο-έκπληξη, ό,τι πρέπει για πεζοπορίες ή για να στρώσεις πικνίκ στις ανοιχτωσιές του, και να κάνεις και το sightseeing το επιούσιο στα εκκλησάκια του, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένα από υλικά αρχαίων ναών. Πολύ κοντά στον Ελαιώνα, αυτό το εντυπωσιακό σπίτι βραβεύτηκε το 2016 ως η καλύτερη αρχιτεκτονικά κατοικία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στα ίδια τα Μέγαρα η αρχαία Κρήνη Θεογένους, του 6ου αιώνα π.Χ. ήταν κάποτε η μεγαλύτερη της Ελλάδας, με 35 κίονες –ακόμα ορατούς– να την στηρίζουν. Λεπτομέρειες για όλα, και σημεία-κλειδιά σημειωμένα στο Google Maps, έχει το αγαπημένο μας blog Athensville, εδώ

Στον Μαραθώνα

Κατ’ αρχάς, μη διαλέξεις την σύντομη διαδρομή, αυτή που περνά από Αγία Παρασκευή-Ραφήνα κλπ, αν έρχεσαι από το κέντρο. Κάνε τον έξτρα κόπο να ανέβεις μέχρι την Κηφισιά, και από εκεί να περάσεις από Νέα Ερυθραία-Άνοιξη-Άγιο Στέφανο για να ακολουθήσεις την κατά πολύ εντυπωσιακότερη διαδρομή που διασχίζει το βουνό και περνά δίπλα από την φαντασμαγορική λίμνη του Μαραθώνα, πριν πάρει να κατηφορίζει προς την θάλασσα.



Όταν φτάσεις, έχεις τρία σενάρια να διαλέξεις ή να συνδυάσεις μεταξύ τους: Να αποπειραθείς την πρώτη σου βουτιά στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, η ευρύχωρη αμμουδιά της οποίας εγγυάται πως θα απλώσεις πετσέτα με ασφαλείς αποστάσεις. Να ακολουθήσεις ένα από τα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν το πευκοδάσος (λεπτομέρειες για όλα τους έχουμε εδώ). Ή να εντρυφήσεις στην αρχαία Ιστορία της περιοχής, με μια επίσκεψη στους ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της. Τρεις ξεχωριστούς θα βρεις: Τον Τύμβο όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ., το Τρόπαιο της Μάχης, που βρίσκεται… ακριβώς εκεί που δόθηκε η μάχη, και το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, που έφτιαξε το 160 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός στην Μπρεξίζα (στη Νέα Μάκρη δηλαδή) σχεδόν φτυστό με το Ιερό του Σέραπη στο Δέλτα του Νείλου. Το Τρόπαιο της Μάχης είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο, οι άλλοι δύο αρχαιολογικοί χώροι έχουν ένα ενιαίο στα 6€, και είναι ανοιχτοί καθημερινά ως τις 15.30. Περισσότερα για την Ιστορία του καθενός, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v