Σούπερ συνταγές με χταποδάκι

Βάλε ουζάκι κι έλα να φτιάξουμε το τέλειο χταποδάκι, με τις συνταγές που βρήκαμε. Η Σαρακοστή είναι μόνο η αφορμή.
Σούπερ συνταγές με χταποδάκι
Νηστεύεις δε νηστεύεις, πάντα είναι καλή ιδέα να απολαύσεις ένα χταποδάκι –ιδανικά ψημένο στα κάρβουνα, και σερβιρισμένο σε ένα τραπεζάκι πλάι στη θάλασσα. Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό το μικρό όνειρο πραγματικότητα, σου βρήκαμε τρεις απολαυστικές συνταγές για να το φτιάξεις μόνος/η στο σπίτι.

Χταπόδι κρασάτο με 3 υλικά

Υλικά:
1 χταπόδι περίπου ένα κιλό (ή 2-3 μικρότερα), κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει), 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων) και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ’ο ό,τι περιέχει.

Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του. Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.

Η συνταγή είναι από εδώ

Χταπόδι ψητό στον φούρνο

Υλικά:
1 1/2 κιλό χταπόδι ξεπαγωμένο, 1 φύλλο δάφνης, 10 κόκκους πιπεριού μαύρους, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Για το σερβίρισμα: φάβα, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Πλένουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί ανάποδα με τις βεντούζες προς τα πάνω και προσθέτουμε τη δάφνη, τα πιπέρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξίδι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Κόβουμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σουρώνουμε το ζουμί από το ταψί και το βάζουμε στο μπολ με το χταπόδι. Με αυτόν τον τρόπο, καλυμμένο με μεμβράνη, μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο. Εναλλακτικά τοποθετούμε μία γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στα πλοκάμια 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά τους. Μεταφέρουμε στην γκριλιέρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε με τη φάβα, φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, πιπέρι και το ξίδι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γρ. 2 ξερά κρεμμύδια, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί, 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα μπαχάρι, 1 πρέζα γαρίφαλο, 1 κούπα τριμμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά για το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό)

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v