Οι καλύτερες συνταγές για γαλοπούλα

Πώς φαντάζεσαι την τέλεια γαλοπούλα; Παραδοσιακή, ή μήπως πρωτότυπη, γεμισμένη με μπέικον; Έχουμε την κατάλληλη συνταγή για ό,τι και αν λιγουρεύεσαι.
Οι καλύτερες συνταγές για γαλοπούλα
Ακόμα και αν δεν έχεις ξαναφτιάξει ποτέ, φέτος είναι καλή ευκαιρία να αποπειραθείς για πρώτη φορά το απόλυτο χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Σου βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για να σου πετύχει το αποτέλεσμα με την πρώτη –που ξέρεις, μπορεί να βοηθήσει και η τύχη του πρωτάρη.

Η πρωτότυπη: Με γέμιση μπέικον

Υλικά:
Μία γαλοπούλα 5.5 κιλά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σάλτσα που θα συνοδεύει το σερβίρισμα της γαλοπούλας

Γέμιση με Μπέικον: 50 γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο, 1 ψιλοκομμένο πράσο, 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο, 4 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον, ½ φλιτζάνι δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια, 2 κ.σ. τεμαχισμένα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, 2 φλιτζάνια φρέσκια φρυγανιά

Εκτέλεση:
Η Γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ή μόλις δούμε ότι το πράσο έχει μαλακώσει. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το φασκόμηλο και την τριμμένη φρυγανιά

Προετοιμασία και Γέμιση της Γαλοπούλας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C/160°C με αέρα. Βγάζουμε το λαιμό της γαλοπούλας και τη βάζουμε τη γαλοπούλα σε κρύο νερό, ξεπλένοντάς τη πολύ καλά. Παίρνουμε μία στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και «στεγνώνουμε» τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της. Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας. «Κλείνουμε» με οδοντογλυφίδες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση. Ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο.

Ψήσιμο Γαλοπούλας: Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη σχάρα ενός ταψιού, αφού πρώτα την έχουμε απαλείψει με λάδι. Ρίχνουμε 1 ½ κούπα κρύο νερό στο ταψί. Αλείφουμε με λάδι τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με λάδι. Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι η γαλοπούλα «ροδίσει» και οι χυμοί της να απελευθερώνονται, όταν την τρυπάμε ήσουμε με ένα μαχαίρι. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα με τη σάλτσα που έχουμε επιλέξει να τη συνοδεύσει.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Γαλοπούλα, η παραδοσιακή

Υλικά:
1 γαλοπούλα γύρω στα 4 κιλά, 3 κ.σ. βούτυρο μαλακό, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι, ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για τη γέμιση: 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, τα εντόσθια ψιλοκομμένα, 2 φέτες μπέικον, 300 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά μία φορά περασμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλ. Κονιάκ, 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο), 15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο), 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ), 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο, 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από 1 πορτοκάλι, 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σάλτσα: όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί), 3 κ.σ. αλεύρι, 1 φλ. Μαυροδάφνη, 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 λίτρο ζωμό κότας, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο ή θυμάρι

Για το γλάσο ψησίματος: 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση της γαλοπούλας
Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6΄-7΄ στους 200ºC, να ροδίσουν. Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια για 6΄-7΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη γαλοπούλα
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη πρέπει να μείνει δύο 24ωρα στην συντήρηση για να ξεπαγώσει σωστά. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό). Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45΄. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).

Ενώνουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύσμα και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα από το κρέας. Αλείφουμε εσωτερικά ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει. Θα λαδώνει δηλαδή το ψαχνό κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι- όχι ασφυκτικά για να ψήνεται αφήνοντας την θερμότητα να εισχωρεί σωστά. Τη γέμιση που περισσεύει την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο πλάι.

Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Δείτε εδώ πιο αναλυτικά πώς να δέσετε σωστά τη γαλοπούλα. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε. Την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, ιδανικά πάνω σε σχάρα για να στάζει το λίπος.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 220ºC στις αντιστάσεις και την τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 40΄, να ροδίσει. (Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.) Μετά από 45΄ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ºC. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα για να μην αρπάξει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.

Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια και να τραγανίσει η πέτσα. Σε γενικές γραμμές όσα κιλά είναι η ωμή γαλοπούλα τόσες ώρες ψήσιμο θέλει. Παίζει μεγάλο ρόλο και το σκεύος που την ψήνουμε. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα

Υλικά:
Για τη γέμιση: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. θυμάρι, 2 στικ σέλερι, 200 γρ. μπέικον, 1 μήλο κόκκινο, 1 σκ. Σκόρδο, 200 γρ. κάστανα, βρασμένα, 1 κύβο μανιταριών, 200 γρ. νερό, 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γαλοπούλα: 2 1/2 κιλά γαλοπούλα, 150 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φέτα πορτοκάλι, 3 κλ. δεντρολίβανο

Για το σερβίρισμα: 4 μήλα κόκκινα, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 50 γρ. βούτυρο, 1 κλ. δεντρολίβανο, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, 20 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε. Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας. Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγκο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.

Για τη γαρνιτούρα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα. Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v