4 χριστουγεννιάτικες συνταγές… αντί γαλοπούλας

Χοιρινό με δαμάσκηνα ή πορτοκάλι, αρνάκι γεμιστό στη λαδόκολλα και κοτόπουλο μεθυσμένο με κόκκινο κρασί και μανιτάρια, ενάντια στη δικτατορία της γαλοπούλας.
4 χριστουγεννιάτικες συνταγές… αντί γαλοπούλας
Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν η γαλοπούλα άρεσε όντως σε κανένα, δεν θα την τρώγαμε μόνο μια φορά τον χρόνο. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε τέσσερις εναλλακτικούς πρωταγωνιστές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, και ισάριθμους ιδιαίτερους τρόπους να τους μαγειρέψετε για να γλείφετε (κι εσείς κι οι καλεσμένοι σας) τα δάχτυλά σας.

Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι, δαμάσκηνα και κονιάκ 
από το Gourmed.gr

Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
200 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο (ή καλής ποιότητας έτοιμο)
200 ml κονιάκ
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κάψουν. Ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 20 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί λίγο, ρίχνουμε το πορτοκάλι και τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώνουμε καλά, και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή και παραπάνω, ανάλογα με το κρέας. Πού και πού ρίχνουμε μια ματιά να δούμε αν το κρέας έχει αρκετά υγρά και αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό.

Όταν το κρέας μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε τώρα όλα τα υγρά μαζί με τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ και φτιάχνουμε έτσι τη σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε τη γεύση. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ρίχνουμε στη σάλτσα να νοστιμίσει. Αν η σάλτσα μάς φαίνεται πολύ αραιή, μπορούμε να τη δέσουμε με 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι. Δεν πρέπει όμως να τη δέσουμε πολύ, γιατί αν έχουμε σκοπό να σερβίρουμε το φαγητό την επομένη, η σάλτσα θα πήξει υπερβολικά.

Καρέ χοιρινού με μέλι και ξερά δαμάσκηνα 
από το Sidagi.gr
 
Υλικά
1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
1 πορτοκάλι ( θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
150 ml γλυκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κράνμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το μαγείρεμα με τη γέμιση: βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα (ό,τι επιλέξουμε) μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτουμε καλά με ζεστό νερό. Αφήνουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά. Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζουμε χωρίς όμως να τα στύψουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνουμε στην άκρη και περνάμε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια. Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζουμε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβουμε. Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, την οποία θα γεμίσουμε με τα ξερά φρούτα. Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι. Αλατοπιπερώνουμε το καρέ. Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτουμε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.

Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Περιχύνουμε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα. Βάζουμε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά. Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζουμε από το φούρνο για να προσθέσουμε τα μήλα και τις πατάτες. Το βάζουμε ξανά στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχουμε ρυθμίσει το φούρνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθούμε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.

Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό. Για να ελέγξουμε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος , κόβουμε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχουμε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα. Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύουμε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετούμε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.

Χριστουγεννιάτικο αρνάκι
από το DinaNikolaou.gr 

Υλικά:
1 αρνίσιο μπούτι 2 – 2½ κιλά, ξεκοκκαλισμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
4 καρότα μέτρια, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
½ φλυτζάνι κουκουνάρια, καβουρντισμένα
4 σκελίδες σκόρδο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, ολόκληρο
3 – 4 κλαράκια θυμάρι, φρέσκο
1 – 2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
2 – 3 κλαράκια δεντρολίβανο, φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 – 1½ κιλό πατατούλες, καθαρισμένες

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα, το κεφαλοτύρι και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Απλώνουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και βάζουμε πάνω το μπουτάκι. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Κάνουμε βαθιές τομές σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζουμε από ένα κομμάτι σκόρδου και λίγη από τη γέμιση. Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο μπουτάκι και προσθέτουμε το ροζ πιπέρι. Αλείφουμε με τη μαργαρίνη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Τυλίγουμε το κρέας σε σφιχτό ρολό και δένουμε με σπάγκο για να μην ανοίξει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Βάζουμε το αρνίσιο ρολό στο κέντρο της λαδόκολλας και γύρω του τις πατατούλες. Προσθέτουμε τα κλαδάκια από το φρέσκο θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνουμε τη λαδόκολλα σε σφιχτό πακέτο. Αν χρειαστεί, βάζουμε και δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Δένουμε το πακέτο με σπάγγο. Βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα, βάζουμε το πακέτο σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε για 2 ώρες.

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο α λα γαλλικά
από το Argiro.gr 

Υλικά συνταγής:
150 γρ. μπέικον καπνιστό σε κομμάτι
2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2 κιλά κομμένο σε μερίδες
1/4 φλ. κονιάκ
αλάτι, πιπέρι
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
20 μικρά ξερά κρεμμυδάκια
2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
3 κ.σ. αλεύρι
2 φλ. ζωμός κότας
1 σκ. σκόρδο
300 γρ. ασπρομανίταρα
1 κ.σ. πελτέ

Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια, το κοτοπουλο σε μερίδες και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα 4. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε στο λάδι τα κομματάκια μπέικον για 2'. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Ροδίζουμε το κοτόπουλο λίγα λίγα κομμάτια, να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε βότανα και μπαχαρικά. Αραδιάζουμε τα κρεμμυδάκια ολόγυρα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε να ψηθούν για 10'. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν όλα τα υλικά με το αλεύρι για 2-3'.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε τα υλικά με το κρασί και τον ζωμό. Προσθέτουμε το μπέικον, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 35' -40' ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο. Στο τελευταίο 10' προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε. Αν η σάλτσα είναι αραιή βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αν είναι πολύ πυκνή συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v