Σούπερ πίτες που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

Καμία έτοιμη πίτα δεν συγκρίνεται με αυτήν που μπορείς να φτιάξεις με τα χεράκια σου. Εδώ στην καραντίνα έψηνες ψωμιά, στο να ανοίξεις φύλλο θα κολλήσεις;
Σούπερ πίτες που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι
Κι αν έχεις ακούσει πως είναι «μπελαλίδικες», μην τις φοβάσαι. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, το σπίτι θα μοσχομυρίσει, και αν δουλεύεις τηλεργασία, είσαι και σούπερ άνετος/η –μια ματιά μόνο χρειάζεται να ρίχνεις αφού τις βάλεις στον φούρνο, δεν είναι ότι θα ‘σαι συνεχώς πάνω από την κουζίνα. Ιδού τέσσερις λαχταριστές συνταγές για σπιτικές πίτες.

Χωριάτικη χορτόπιτα

Υλικά:
Για την ζύμη: 4 φλ. αλεύρι Φαρίν απ, 1 κ.σ. ξύδι, 1 κ.σ. αλάτι, 1,5 φλ. νερό
Για την γέμιση: 500 γρ. τρυφερό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια, 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα, 200 γρ. σέσκουλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 200 γρ. μυρώνια κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 200 γρ. καυκαλήθρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 0,5 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο, 500 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι, 1 κ.σ. τραχανά ξινό, 0,5 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση:
Σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα χορταρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον τραχανά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα. Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν. Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα. Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν.

Ρίχνουμε τη μισή γέμιση. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει και γυρίζουμε τις άκρες τους. Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή είναι από εδώ

Κιμαδόπιτα με φέτα

Υλικά:
320 γρ. φύλλο κουρού, 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο, που έχει περισσέψει, 200 γρ. ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1 κ.σ. θυμάρι, + έξτρα ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα, 150 γρ. φέτα, 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί 30x40 εκ. και ανοίγουμε το φύλλο κουρού πάνω στο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μαγειρεμένο κιμά με τη ντομάτα κονκασέ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στο μισό φύλλο κουρού αφήνοντας 2 εκ. κενό από κάθε πλευρά. Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και την πασπαλίζουμε πάνω από τον κιμά. Αλείφουμε ελαφρά τις άκρες του φύλλου με τον αραιωμένο κρόκο, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό φύλλο κουρού και πιέζουμε με ένα πιρούνι τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Αλείφουμε το φύλλο με τον υπόλοιπο αραιωμένο κρόκο. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και κόβουμε σε κομμάτια την κιμαδόπιτα. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο θυμάρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πίτα με λαχανικά

Υλικά:
Για τη ζύμη: 1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κ.γλ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι κομμένα, 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/4 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι, τριμμένο, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 3-4 κ.σ. κρύο νερό
Για τη γέμιση: 4 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ.), 1 κρεμμύδι κομμένο, 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους, 1 φλ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στα 4, 3 φλ. λευκά μανιτάρια σε φέτες, 1 κ.γλ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, κομμένα, 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 1/2 φλ ζωμός λαχανικών ανάλατος, 1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι, τριμμένο, 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το αλεύρι, τα φύλλα θυμάρι,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα υλικά και ζυμώνουμε με καθαρά χέρια. Προσθέτουμε το νερό, 1 κ.σ. τη φορά, και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα, που στέκεται χωρίς να αποκολλώνται κομμάτια. Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά. Βάζουμε και τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα για να μη σχηματιστούν σβόλοι. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Λαδώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος για πίτες και μεταφέρουμε στο σκεύος τα λαχανικά με τη σάλτσα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα λαχανικά, αφήνοντας να προεξέχει 1/2 εκ. έξω από το χείλος του πυρίμαχου σκεύους. Tυλίγουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά και τις πιέζουμε να σφραγίσει περιμετρικά η πίτα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 3-4 χαρακιές στη μέση της πίτας. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:
1.200 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά, 5 αυγά χτυπημένα, 300 γρ. φέτα σε τρίμματα, 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο, 160 γρ. (1 φακελάκι) φρυγανιά, 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση:
Λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί 24χ30 εκ. και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά. Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να ιδρώσουν για 15΄. Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ. Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, 2 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.

Απλώνουµε το µείγµα σε ταψί 24χ30 εκ. Το ραντίζουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 οC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v