Πού τρώμε τις καλύτερες σπιτικές πίτες στην Αθήνα;

Οι αθηναϊκές πίτες ξεπερνούν πια τα στενά όρια του φούρνου και γίνονται street food, κυρίως πιάτο και… επιδόρπιο. Κι αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες.
Πού τρώμε τις καλύτερες σπιτικές πίτες στην Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Χειροποίητο φύλλο, αγνά υλικά, γεύση και άρωμα που ξυπνούν μνήμες χωριού –ακόμα και σε όσους δεν είναι από χωριό. Χαιρόμαστε πολύ που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο πολλά «πιτάδικα» (και όχι απλώς φούρνους) να ξεπετάγονται σε κάθε γωνιά της Αθήνας, και να μας σερβίρουν τις νοστιμότερες πίτες που μπορεί κανείς να βρει σε ακτίνα τόσων πολλών χιλιομέτρων από την Ήπειρο. Δε μας πιστεύετε; Μια δοκιμή στα παρακάτω θα σας πείσει.

Οι πίτες της Σοφίας 
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 213 0700444



Τρία αδέρφια από το Μέτσοβο βάφτισαν αυτό το μαγαζάκι που μοσχοβολά παράδοση με το όνομα της μαμάς τους, και σερβίρουν καθημερινά από τις 7.30 το πρωί τις απίθανες πίτες που φτιάχνονται με υλικά από μικρούς έλληνες παραγωγούς στην ανοιχτή τους κουζίνα. Δοκιμάστε κοτόπιτα του κηπουρού ή πρασόπιτα «Βάλια Κάλντα» και για κάτι πιο γλυκό, γαλατόπιτα και μπουγάτσα μήλο. Φυσικά, δεν λείπουν οι κλασικές χορτόπιτες, τυρόπιτες, κιμαδόπιτες και μανιταρόπιτες. Όλες τις πίτες μπορείτε να τις πάρετε με το κομμάτι στο χέρι ή να τις απολαύσετε στα τραπεζάκια που απλώνονται μπροστά από το μαγαζί, ή να τις αγοράσετε σε ταψάκι για το σπίτι. Οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50€ για το κομμάτι, και από τα 13,60€ για τα ταψάκια των έξι κομματιών.

Pie Works 
Αμερικής 16, Κολωνάκι, τηλ.: 211 1847595



Παράδοση μύρισε και στο Κολωνάκι, από τότε που το γλυκύτατο Pie Works άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του και το ανοιχτό εργαστήριό του. Υλικά από μικροπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, πολύ μεράκι και πολύ ιδιαίτερες συνταγές είναι τα μυστικά της επιτυχίας του. Οι πίτες του είναι γλυκές και αλμυρές: Δοκιμάστε, για παράδειγμα, την πίτα μουσακά, με μελιτζάνα, άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, μπεσαμέλ και παρμεζάνα, ή την meat pie, με μοσχαράκι μπουργκινιόν με μπεσαμέλ, και για επιδόρπιο την Fruit Jam Pie, με σιμιγδαλένια κρέμα και μαρμελάδα φρούτων. Έχει λίγα τραπεζάκια έξω, αν δεν θέλετε να πάρετε την πίτα σας στο χέρι. Οι τιμές ξεκινούν από τα 3€ για το κομμάτι.

Fillo 
Καραγιώργη Σερβίας 14, κέντρο, τηλ.: 210 3215373



Και από την φαντασία περνάμε στην αυθεντικότητα της παράδοσης, με τις πίτες του πολυσυζητημένου Fillo, που έρχονται απευθείας από μικρούς γυναικείους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα: Βιολογική τσουκνιδόπιτα από τη Μαγνησία, Κιμαδόπιτα από την Πέλλα, Χορτόπιτα Τρικάλων, Σπανακοπρασόπιτα Χανίων, Μαραθόπιτα και Γκιουζλεμές από τη Λέσβο, και πάει λέγοντας. Αναλυτικά το μενού μπορείτε να το δείτε εδώ. Οι πίτες συνοδεύονται ιδανικά με καφεδάκι, και απολαμβάνονται στο χέρι, ή στα γλυκύτατα σερβίτσια επάνω στα τραπεζάκια του Fillo. Οι τιμές ξεκινούν από 1,30€ και φτάνουν τα 2,70€ το κομμάτι.

Άριστον
Βουλής 10, κέντρο, τηλ.: 210 3227626

Έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων, μετρά παραπάνω από έναν αιώνα ζωής, και έχει φιλέψει –κατά τα λεγόμενα– τυρόπιτες τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Εδώ βρίσκουμε την καλύτερη τυρόπιτα κουρού εν Αθήναις με «σκληρή» ζύμη χωρίς λιπαρά, που κάποιοι την λένε και… γκουρού, αλλά και δεκάδες ακόμα είδη παραδοσιακής πίτας από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 2€ το κομμάτι.

Μελίαρτος  
Ερμού 65, Μοναστηράκι, τηλ: 2103237379



Η γωνιά του Μελίαρτου που λέγεται εύγλωττα Πιτοπωλείο ξεφουρνίζει όλη μέρα ολόφρεσκες πίτες με παραδοσιακό φύλλο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η τυρόπιτα Ρούμελης, η σπανακόπιτα, αλλά και οι πολύ ιδιαίτερες πίτες… μπριάμ ή μουσακά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους προέρχονται από παραγωγούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: αυγά αχυρώνα Άμφισσας, χειροποίητα αλλαντικά Δράμας και Καρδίτσας, φέτα ΠΟΠ Μυτιλήνης, και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λαμίας. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 3,30€. Εκτός από πίτες, εδώ βρίσκουμε επίσης φρεσκοψημένες τάρτες με τυριά και λαχανικά.

Και έξτρα μπόνους…



…Μπορεί να μην είναι «πίτες στο χέρι», όμως οι ηπειρώτικες πίτες που φτιάχνει ο Βλάχος στα Μελίσσια (Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, τηλ.: 210 6130672) και τις σερβίρει μαζί με τα ασυναγώνιστα μπριζολάκια του, είναι σαφώς από τις καλύτερες στην Αθήνα. Λεπτομέρειες, τόσο για τις πίτες όσο και για το υπόλοιπο μενού, έχουμε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v