Εύκολες συνταγές για πίτες

Πέντε πεντανόστιμες πίτες, αλμυρές και γλυκιές, για ψησίματα που θα σας θυμίσουν κάτι από κουζίνα της γιαγιάς, χωρίς να κοπιάσετε πολύ.
Εύκολες συνταγές για πίτες
Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα, τυρόπιτα, κοτόπιτα, μακαρονόπιτα και μανιταρόπιτα. Όλες τους πεντανόστιμες και πανεύκολες, για να έχετε σπιτικές πίτες στο πιάτο σας, χωρίς να κουραστείτε καθόλου.

Εύκολη τυρόπιτα
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας, 200 ml γάλα, 300 γρ. τυρί ένταμ, 200 γρ. τυρί γκούντα, 100 γρ. έμενταλ, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 3 μικρά αυγά, πιπέρι, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων, 10 κλ. φρέσκο θυμάρι μόνο τα φύλλα του, σουσάμι μαύρο για πασπαλίσμα
Εκτέλεση:
Αλείφουμε ένα ταψί καλά με ελαιόλαδο. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Απλώνουμε δύο φύλλα στον πάτο, αφού πρώτα τα έχουμε βουτυρώσει καλά. Στρώνουμε από πάνω ένα- ένα τα φύλλα στο ταψί, τα οποία τα βουτυρώνουμε και τα τσαλακώνουμε, να είναι ζαρωμένα πριν τα βάλουμε στο ταψί μας. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε με τα μισά φύλλα της συσκευασίας. Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά μαζί με το θυμάρι και σκεπάζουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα τσαλακώνοντάς τα κατά τον ίδιο τρόπο. Ο τρόπος αυτός διευκολύνει τη πίτα να παίρνει αέρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να φουσκώσει σωστά. Την χαράζουμε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα τα αυγά, το μπέικιν, πιπέρι και περιχύνουμε την πίτα προσεχτικά να πάει ανάμεσα στα χαραγμένα φύλλα. Ρίχνουμε και το γάλα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Κουνάμε λίγο το ταψί να πάει παντού το μείγμα. Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά να απορροφηθεί. Σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μεχρι να ροδίσει καλά.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Εύκολη κοτόπιτα με λαχανικά
Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 2 φλ. ζωμό κότας (ή νερό), 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο, 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. αλεύρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1½ φλ. γάλα χλιαρό, 2 φύλλα σφολιάτας, 1 κρόκο αυγού, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα το ζωμό κότας με το φιλέτο, σε κατσαρόλα, και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε 10 λεπτά, τα φιλέτα μέσα στο ζωμό. Θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 φλ. ζωμό. Κρατάμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση.
Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και το σέλερι. Τα σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά το πράσο και το σέλερι, για περίπου 8 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να πυκνώσει. Αλατοπιπερώνουμε. Αφού δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σταθεί.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε τετράγωνο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε το ένα φύλλο ζύμης και το τρυπάμε πολύ καλά με πιρούνι παντού. Το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα, να ροδίσει ελαφρά. Αφού το βγάλουμε μισοψημένο, το αλείφουμε με τον κρόκο. Το βάζουμε στο φούρνο πάλι για 1 λεπτό. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, κλείνοντας καλά τις άκρες. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο αυγό και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του φύλλου. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μακαρονόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια για Παστίτσιο Νο 2, 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο, 3 κ.σ. αγνό βούτυρο γάλακτος, 400 γρ. ημίσκληρο τυρί, 1 γερή πρέζα πιπέρι, 1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο, ψιλό αλάτι, 6 αυγά, 2 ποτήρια γάλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 7-8 λεπτά ώστε να κρατάνε και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στο φούρνο. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το κασέρι, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να πάνε παντού τα υλικά. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και ακουμπάμε τα φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μισά μέσα στο ταψί και μισά έξω, βουτυρώνοντας καλά ενδιάμεσα. Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω στο φύλλο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα ώστε να αγκαλιάσουν τη γέμιση και να κλείσουν καλά, πάντα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Βάζουμε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω και βουτυρώνουμε καλά. Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα, ραντίζουμε την μακαρονόπιτα με μπόλικο κρύο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω θέση στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Εύκολη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά:
1 κονσέρβα μανιτάρια (μέτρια) τεμαχισμένα, 1 και 1/2 ποτήρι (νερού) τριμμένο καρότο, 1/2 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 ποτήρι τριμμένη γραβιέρα, 1 μέτριο τριμμένο κρεμμύδι, 3 αυγά (για το μείγμα), 1 κρέμα γάλακτος και 1 αυγό (για να καλύψουμε την πίτα πριν την ψήσουμε)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (μανιτάρια, καρότο, λάδι, αλεύρι, τυρί, κρεμμύδι και τα αυγά). Βουτυρώνουμε ενα μέτριο ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό και σκεπάζουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20'-25' μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή είναι από εδώ

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά:
1000 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, 500 γρ. φύλλο κρούστας, 125 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. κανέλα, ¼ κ.γλ. γαρίφαλο, 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια, 40 ml ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Τρίβουμε την κολοκύθα, στο χοντρό του τρίφτη και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλυτζανιού νερό. Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας και κρατάμε 3 φύλλα για το τέλος. Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο. Μετράμε τα φύλλα και κάνουμε στρώσεις με την γέμιση εναλλάξ με 2 φύλλα κάθε φορά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. Τέλος, καλύπτουμε με τα 3 φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε στους 180°, χωρίς αέρα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v