Αυτές οι πορτοκαλόπιτες θα σε κολάσουν!

Σιροπιαστές, μυρωδάτες, σκέτη απόλαυση. Δες τρεις συνταγές από τρεις διάσημους σεφ για να φτιάξεις κολασμένη πορτοκαλόπιτα.
Αυτές οι πορτοκαλόπιτες θα σε κολάσουν!
Αφράτη, ζουμερή και γεμάτη αρώματα η πορτοκαλόπιτα είναι από εκείνα τα γλυκά που όταν τα ετοιμάζεις μοσχοβολάει ο τόπος όλος και όταν τα δοκιμάζεις σε ανεβάζουν στον έβδομο ουρανό της απόλαυσης.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές από τρεις έλληνες σεφ για να πειραματιστείς και να διαλέξεις την αγαπημένη σου. Εξυπακούεται πως θα τη συνοδεύσεις με παγωτό βανίλια έτσι;

Η πορτοκαλόπιτα της Madame Ginger

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 450-500 γρ., 4 µεγάλα αβγά, 200 γρ. ζάχαρη, Ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα, 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά, 2 βανίλιες, 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ, 200 ml ηλιέλαιο

Υλικά για το σιρόπι: 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού, 1 ποτήρι νερό, 300 γρ. ζάχαρη, 1 πορτοκάλι σε ροδέλες, χυµός από 1 µικρό λεµόνι, 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Kόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί. Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αβγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε  το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει τελείως. Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί,  και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο.

Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Πορτοκαλόπιτα από τον Γιάννη Λουκάκο

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα: 200 γρ. ζάχαρη, 13 γρ. μπέικιν πάουντερ, 130 γρ. αυγά, 130 γρ. γιαούρτι, 7 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 γρ. εκχύλισμα βανίλιας, 220 γρ. σπορέλαιο, 340 γρ. φύλλα κρούστας, σπασμένα

Για το σιρόπι: 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 53 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, 400 γρ. νερό

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και αναμειγνύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε με ένα σύρμα το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό με το μείγμα της κρέμας.

Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα φύλλα κρούστας και προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε με το χέρι με αέρινες κινήσεις έτσι ώστε να μοιραστεί σωστά η κρέμα στα φύλλα κρούστας. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 60΄- 70΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο μόλις η πορτοκαλόπιτα είναι ξεροψημένη και τραγανή. Τρυπάμε ελαφρώς σε διάφορα σημεία την πορτοκαλόπιτα και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Φέρνουμε σε βρασμό και αφαιρούμε από τη φωτιά 2 λεπτά αργότερα.

Πορτοκαλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά για τη βάση: 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά, 2 πορτοκάλια, ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια, 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 250 γρ. σπορέλαιο, 250 γρ. γάλα, 3,5%, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. σόδα μαγειρική, 2 λοβούς βανίλιας, 3 αβγά

Για το σιρόπι: 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 500 γρ. νερό, 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση: Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα. Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα. Εναλλακτικά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.

Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 30x40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα. Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους. Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.

Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις, τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x30 εκ.

Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα. Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v