Αυτά τα γεμιστά τα δοκίμασες;

Με τραχανά και κατσικίσιο τυρί ή με φακές και φαγόπυρο; Μήπως με ωραίο ψαράκι; Κάναμε τα γεμιστά… περίεργα, αλλά μας άρεσαν πολύ!
Αυτά τα γεμιστά τα δοκίμασες;
Για τα παραδοσιακά γεμιστά σας έχουμε πει πολλάκις πώς να τα φτιάξετε για να γίνουν πεντανόστιμα. Τώρα έφτασε η στιγμή να φτιάξουμε τα γεμιστά… αλλιώς, με συνταγές περίεργες που δεν έχουμε συνηθίσει.

Γεμιστά με Τραχανά και Κατσικίσιο Τυρί

Υλικά: 12 μέτρια κολοκυθάκια ή πολύ μικρά στρογγυλά (όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα), 1 φλιτζ. Ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 200 γρ. ξινό ή γλυκό τραχανά, 1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι, 250 γρ. κατσικίσια φέτα θρυμματισμένη, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. έτοιμο pesto σε βαζάκι, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κουφώνουμε" τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους. Κρατάμε τα μεγαλύτερα κομματάκια για να σφραγίσουμε τα κολοκυθάκια μετά το γέμισμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά μέσα και έξω. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την ψίχα των κολοκυθιών για 2' περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον τραχανά και το θυμάρι και συνεχίζουμε για άλλα 2' το σοτάρισμα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά από τα κολοκυθάκια, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη φέτα και το pesto και ανακατεύουμε.

Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καπακώνουμε στην άκρη με ένα κομματάκι κολοκυθάκι. Τα απλώνουμε κοντά το ένα στο άλλο σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσουν, για ½ ώρα περίπου.

Συνταγή από εδώ

Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές

Υλικα: 5 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια, 2 ντομάτες, 500 γρ. πατάτες, 100 γρ. φαγόπυρο, 100 γρ. φακές, 2 πιπεριές ψιλοκομμένες, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, 300 γρ. ντομάτα, στιμμένη, 4+3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, δυόσμος, μαϊντανός, βασιλικός, ψιλοκομμένα, 1 1/2 φλ. νερό

Εκτέλεση: Βράζουμε το φαγόπυρο και τις φακές ξεχωριστά και προσέχουμε να μην μαλακώσουν πάρα πολύ. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βρασμένο φαγόπυρο και τις σουρωμένες φακές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε. Κόβουμε τα καπάκια από τα λαχανικά, τα βάζουμε στην άκρη και με ένα κουταλάκι τα “σκάβουμε” για να βγάλουμε τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στο μπολ με το φαγόπυρο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3 κ.σ. λάδι και τη στυμμένη ντομάτα. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ/ταψάκι και τα γεμίζουμε με την γέμιση. Καλύπτουμε με τα καπάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τον πελτέ, το νερό, το υπόλοιπο λάδι, φρέσκια ρίγανη, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε.

Τα προσθέτουμε στο ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 90 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Γεμιστά με ψάρι

Υλικά: 6 ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρια), 4 φιλέτα πέρκας μικρά, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 4-5 αγγουράκια τουρσί, 1 πιπεριά, μάραθος (μισό ματσάκι), μαϊντανός (μισό ματσάκι), 3 κ.σ. πλιγούρι, 150 γρ. αλεύρι, 2 κουταλιές μαργαρίνη, γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση: Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τις ντομάτες. Τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σ’ένα μπώλ. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα φιλέτα πέρκας. Στην περίπτωση που θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αποφεύγουμε το τηγάνισμα και ψήνουμε ή βράζουμε τα φιλέτα. Όταν ψηθούν (μετά από 5 λεπτά περίπου), τα φυλάμε στην άκρη για να κρυώσουν.

Στο μπωλ όπου έχουμε κρατήσει την σάρκα της ντομάτας, προσθέτουμε ψιλοκομένα όλα τα άλλα υλικά (φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά, αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό, μάραθο) και το πλιγούρι. Εφόσον έχουν κρυώσει, προσθέτουμε θρυμματισμένα τα φιλέτα ψαριού.

Σ’ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ώστε να φτιάξουμε μια ρευστή σως μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στο μείγμα της γέμισης. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύομε το μείγμα.

Γεμίζουμε μία-μία τις ντομάτες με το μείγμα, σκεπάζουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ κάθε βαρκάκι ντομάτας και τα τοποθετούμε σε πυράντοχο σκεύος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 35-45 λεπτά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v