Πώς θα φτιάξεις λαχταριστό vegan παγωτό

Γάλα καρύδας, φυστικοβούτυρο, κουβερτούρα είναι τα βασικά υλικά για να φτιάξεις καταπληκτικό vegan παγωτό χωρίς παγωτομηχανή.
Πώς θα φτιάξεις λαχταριστό vegan παγωτό
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι vegan για να απολαύσεις τα παρακάτω λαχταριστά παγωτά. Αρκεί να έχεις διάθεση για πειραματισμούς.

Παγωτό σοκολάτα με μόνο 5 υλικά

Υλικά:
5 μπανάνες (αρκετά ώριμες), 100 γρ κουβερτούρα, 100 ml γάλα καρύδας, 1 κ.σ. κακάο, 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί στερεώνοντας ένα γυάλινο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσοχή, δεν πρέπει να ακουμπάει το μπολ στο νερό.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές παχύρευστο μείγμα. Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες. Όταν είναι να σερβίρουμε φροντίζουμε να ξεπαγώσουμε για 15-20 λεπτά από πριν για να έχει βελούδινη υφή.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Vegan παγωτό Snickers

Υλικά για το παγωτό φυστικοβούτυρο: 800 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα), 2 κ.σ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο, 260 γρ. απαλό φιστικοβούτυρο, 200 γρ. maple syrup, 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας: 100 γρ. vegan μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια, 1 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
Υλικά για το σερβίρισμα: αλατισμένα φιστίκια “πίνατς”, κοπανισμένα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το παγωτό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα καρύδας (κονσέρβα) και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 5-7 λεπτά, ίσα-ίσα μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση και να πήξει από το κορν φλάουρ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, το maple syrup και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το τελικό μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 40 λεπτά. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα κέικ και καλύπτουμε την επιφάνειά του με διάφανη μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται σε αυτό. Καλύπτουμε σφιχτά όλη τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας για το σερβίρισμα του παγωτού. Λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ πάνω από κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά το νερό το μπολ) τη μαύρη σοκολάτα με το λάδι της επιλογής μας, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής να έχουμε λείο ρευστό μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με τη βοήθεια κουταλιού το σερβιρισμένο παγωτό. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κοπανισμένα φιστίκια και απολαμβάνουμε επιτόπου.

Το παγωτό διατηρείται καλά καλυμμένο στην κατάψυξη για 7 μέρες. Προτείνω να το βγάζεις στον πάγκο της κουζίνας για 10-12 λεπτά πριν το σερβίρεις. Όση επικάλυψη σοκολάτας περισσέψει, θα σφίξει αρκετά. Την φυλάμε καλυμμένη στο ψυγείο και για να την ξαναχρησιμοποιήσουμε την λιώνουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή σε μπεν μαρί.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Vegan παγωτό ρούμι-σοκολάτα

Υλικά:
2 κουτιά κρέμα καρύδας, 6 κ.σ. κακάο, 1 κ.γ. ρούμι

Υλικά για το ζαχαρούχο γάλα: 2 κούπες γάλα σόγιας (ή πλήρες γάλα καρύδας στο μεταλλικό κουτάκι αν δεν σας πειράζει να έχει το παγωτό έντονη γεύση καρύδας), 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ψυγείο τις κρέμες καρύδας ανάποδα από το προηγούμενο βράδυ για να διαχωριστεί το νερό από την κρέμα. Την επομένη, πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το παγωτό, βάζουμε πρώτα στο ψυγείο ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ όπου θα χτυπήσουμε την κρέμα να κρυώνει. Το κρύο μπολ θα βοηθήσει να την σαντιγί να αφρατέψει πιο πολύ.

Ετοιμάζουμε το ζαχαρούχο γάλα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα σόγιας και την ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύντας συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά τακτά διαστήματα μέχρι να μειωθεί στο μισό και να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Στα 20 λεπτά περίπου ελέγχουμε το μείγμα αν έχει μειωθεί στο μισό (δηλαδή στην μία κούπα) γεμίζοντας μία κούπα μέτρησης. Αν είναι παραπάνω, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη και ξανά ελέγχουμε. Θα πρέπει να μείνουμε με 1 κούπα ζαχαρούχο γάλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει λίγο βάζουμε ψυγείο για να επιταχύνουμε την διαδικασία και να είναι το ζαχαρούχο γάλα δροσερό. Θα έχουμε ένα μείγμα όπως το κοινό ζαχαρούχο γάλα. Όταν το ζαχαρούχο έχει κρυώσει καλά, ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομογενές σοκολατένιο μείγμα.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί:
Βγάζουμε από το ψυγείο τα κουτάκια της κρέμας καρύδας, τα γυρνάμε, τα ανοίγουμε και όλο το νερό θα έχει ανέβει πάνω. Το αδειάζουμε σε ένα δοχείο (δεν το πετάμε, μπορούμε να το πιούμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε smoothies) και βγάζουμε την κρέμα καρύδας στο κρύο μπολ που είχαμε στο ψυγείο και την χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.

Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο και το αλκοόλ στην σαντιγί και χτυπάμε για ακόμη μερικά λεπτά να ενωθούν και να αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή ότι αλλο θέλουμε ανατεύοντας με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο, το σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v